Górczewska 228, Wlazł Kotek [zamknięte]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
    Oprócz wtopy z Altem, było moim zdaniem ok.
    A wiadomo co mogło być przyczyną zepsucia? Przecież to dopiero co wypuszczone piwo. Warunki przechowywania?
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• warzechow
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.07
      • 354

Powód chwilowo nieznany. Przez 2 tygodnie zaległo u mnie w garażu - temp. od pewnie 8 -9 do maks. 12-14 st. Zadzwoniłem dzisaj do jednego człowieka z Manufaktury, sympatyczny i odniósł się ze zrozumieniem - przekaże sprawę wyżej i zobaczymy co z tego wyniknie.

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Powód chwilowo nieznany. Przez 2 tygodnie zaległo u mnie w garażu - temp. od pewnie 8 -9 do maks. 12-14 st. Zadzwoniłem dzisaj do jednego człowieka z Manufaktury, sympatyczny i odniósł się ze zrozumieniem - przekaże sprawę wyżej i zobaczymy co z tego wyniknie.
        No to juz znasz powód. Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Jeżeli niefiltrowane to nie powinno być problemu.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
            Jeżeli niefiltrowane to nie powinno być problemu.
            Na jakiej podstawie wysuwasz takie stwierdzenia?

Comment

• Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.
              Zarówno niefiltrowane jak i niepasteryzowane.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• warzechow
                • 2005.07
                • 354

Czy mimo to po 2 tyg przechowywania w przyzwoitych temperaturach powinno paść - nie wiem ?
                Realnie wszystko rozbija się wyłącznie o podejście browaru do sprawy i dobre chęci decydentów.

Comment

• docent
                  • 2002.10
                  • 5205

No to juz znasz powód. Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.
                  Marek z Piwoteki mówił, że przechowuje beczki w temperaturze 10°C. Alt, którego próbowałem w tą sobotę był bez zarzutu. No ale 10°C to nie 14...
                  Last edited by docent; 2012-03-05, 12:25.
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

Na jakiej podstawie wysuwasz takie stwierdzenia?
                    Czy piwo z żywymi drożdżami nie może stać nawet latami? A takie jest piwo niefiltrowane?
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

Czy piwo z żywymi drożdżami nie może stać nawet latami? A takie jest piwo niefiltrowane?
                      Piwo z "żywymi drożdżami" a niefiltrowane to dwie różne sprawy.
                      Niefiltrowane nie znaczy refermentowane jak w przypadku belgijskich klasztorniaków.

Comment

• darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

Czy mimo to po 2 tyg przechowywania w przyzwoitych temperaturach powinno paść - nie wiem ?
                        Realnie wszystko rozbija się wyłącznie o podejście browaru do sprawy i dobre chęci decydentów.
                        Nie wiesz w jakiej temepraturze stało piwo. Piwa nieutrwalane wymagają szczególnej uwagi i troski od producenta i odbiorcy. Browar powinien okreslić maksymalną temperaturę przechowywania, ale 14 C to naprawdę ciepło.

Comment

• warzechow
                          • 2005.07
                          • 354

Nie wiesz w jakiej temepraturze stało piwo. Piwa nieutrwalane wymagają szczególnej uwagi i troski od producenta i odbiorcy. Browar powinien okreslić maksymalną temperaturę przechowywania, ale 14 C to naprawdę ciepło.
                          Oczywiscie garaz to nie chłodnia ze stałą temperaturą, ale kilka danych mam.
                          Wiem, ze temperatura w garazu jest wyzsza od zewn, o ok. 10 st.
                          Sprawdziłem zakres temperatur w Warszawie w lutym od -5 do +3. Myslałem, że było cieplej, stąd pierwotne wartosci.
                          Mądrząc sie dalej - piwo stało w zakresie 5-13 st.
                          Koniec mojego mądrzenia, Wy tu sobie dyskutujcie, a ja muszą do pracy.
                          Zaglądnę wieczorem. Zdrówko.

Comment

• VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

Piwo z "żywymi drożdżami" a niefiltrowane to dwie różne sprawy.
                            Niefiltrowane nie znaczy refermentowane jak w przypadku belgijskich klasztorniaków.
                            Ok, dzięki za wyjaśnienie. Trwałem w fałszywym przekonaniu, że niefiltrowane oznacza po prostu, że tak jak w domowych są żywe drożdże w butelce.

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Trwałem w fałszywym przekonaniu, że niefiltrowane oznacza po prostu, że tak jak w domowych są żywe drożdże w butelce.
                              Na ale przecież są. Tylko że zwykłe niefiltrowane nie jest poddane refermentacji.

EDIT: A może jednak nie, bo skąd żywe komórki bez refermentacji?
                              Last edited by docent; 2012-03-05, 14:17.

Comment

• Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

Rozmowy nie na temat powędrowały tu:
                                Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
                                Last edited by Pendragon; 2012-03-05, 16:06.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...