Warszawa, Górczewska 228, Wlazł Kotek [zamknięte]

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #226
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
    Oprócz wtopy z Altem, było moim zdaniem ok.
    A wiadomo co mogło być przyczyną zepsucia? Przecież to dopiero co wypuszczone piwo. Warunki przechowywania?
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • warzechow
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.07
      • 354

      #227
      Powód chwilowo nieznany. Przez 2 tygodnie zaległo u mnie w garażu - temp. od pewnie 8 -9 do maks. 12-14 st. Zadzwoniłem dzisaj do jednego człowieka z Manufaktury, sympatyczny i odniósł się ze zrozumieniem - przekaże sprawę wyżej i zobaczymy co z tego wyniknie.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #228
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
        Powód chwilowo nieznany. Przez 2 tygodnie zaległo u mnie w garażu - temp. od pewnie 8 -9 do maks. 12-14 st. Zadzwoniłem dzisaj do jednego człowieka z Manufaktury, sympatyczny i odniósł się ze zrozumieniem - przekaże sprawę wyżej i zobaczymy co z tego wyniknie.
        No to juz znasz powód. Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.

        Comment

        • VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

          #229
          Jeżeli niefiltrowane to nie powinno być problemu.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #230
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
            Jeżeli niefiltrowane to nie powinno być problemu.
            Na jakiej podstawie wysuwasz takie stwierdzenia?

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #231
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.
              Zarówno niefiltrowane jak i niepasteryzowane.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • warzechow
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.07
                • 354

                #232
                Czy mimo to po 2 tyg przechowywania w przyzwoitych temperaturach powinno paść - nie wiem ?
                Realnie wszystko rozbija się wyłącznie o podejście browaru do sprawy i dobre chęci decydentów.

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #233
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                  No to juz znasz powód. Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.
                  Marek z Piwoteki mówił, że przechowuje beczki w temperaturze 10°C. Alt, którego próbowałem w tą sobotę był bez zarzutu. No ale 10°C to nie 14...
                  Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-03-05, 12:25.
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

                    #234
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    Na jakiej podstawie wysuwasz takie stwierdzenia?
                    Czy piwo z żywymi drożdżami nie może stać nawet latami? A takie jest piwo niefiltrowane?
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #235
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                      Czy piwo z żywymi drożdżami nie może stać nawet latami? A takie jest piwo niefiltrowane?
                      Piwo z "żywymi drożdżami" a niefiltrowane to dwie różne sprawy.
                      Niefiltrowane nie znaczy refermentowane jak w przypadku belgijskich klasztorniaków.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #236
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
                        Czy mimo to po 2 tyg przechowywania w przyzwoitych temperaturach powinno paść - nie wiem ?
                        Realnie wszystko rozbija się wyłącznie o podejście browaru do sprawy i dobre chęci decydentów.
                        Nie wiesz w jakiej temepraturze stało piwo. Piwa nieutrwalane wymagają szczególnej uwagi i troski od producenta i odbiorcy. Browar powinien okreslić maksymalną temperaturę przechowywania, ale 14 C to naprawdę ciepło.

                        Comment

                        • warzechow
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.07
                          • 354

                          #237
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Nie wiesz w jakiej temepraturze stało piwo. Piwa nieutrwalane wymagają szczególnej uwagi i troski od producenta i odbiorcy. Browar powinien okreslić maksymalną temperaturę przechowywania, ale 14 C to naprawdę ciepło.
                          Oczywiscie garaz to nie chłodnia ze stałą temperaturą, ale kilka danych mam.
                          Wiem, ze temperatura w garazu jest wyzsza od zewn, o ok. 10 st.
                          Sprawdziłem zakres temperatur w Warszawie w lutym od -5 do +3. Myslałem, że było cieplej, stąd pierwotne wartosci.
                          Mądrząc sie dalej - piwo stało w zakresie 5-13 st.
                          Koniec mojego mądrzenia, Wy tu sobie dyskutujcie, a ja muszą do pracy.
                          Zaglądnę wieczorem. Zdrówko.

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            #238
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                            Piwo z "żywymi drożdżami" a niefiltrowane to dwie różne sprawy.
                            Niefiltrowane nie znaczy refermentowane jak w przypadku belgijskich klasztorniaków.
                            Ok, dzięki za wyjaśnienie. Trwałem w fałszywym przekonaniu, że niefiltrowane oznacza po prostu, że tak jak w domowych są żywe drożdże w butelce.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #239
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                              Ok, dzięki za wyjaśnienie. Trwałem w fałszywym przekonaniu, że niefiltrowane oznacza po prostu, że tak jak w domowych są żywe drożdże w butelce.
                              Na ale przecież są. Tylko że zwykłe niefiltrowane nie jest poddane refermentacji.

                              EDIT: A może jednak nie, bo skąd żywe komórki bez refermentacji?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-03-05, 14:17.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13961

                                #240
                                Rozmowy nie na temat powędrowały tu:
                                Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-03-05, 16:06.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Wielkie uaktualnienie 2015 - Łomża, Łomża ul. Poznańska 121
                                  ART
                                  Kolejny rok z rzędu...

                                  Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
                                  2014-12-18, 22:36
                                • AaLeX
                                  BG SA Zabrze, Łomża Pils
                                  AaLeX
                                  Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
                                  2024-08-08, 18:31
                                • Javox
                                  Van Pur, Łomża Wyborowe
                                  Javox
                                  Kod LE (Rakszawa)

                                  Zawartość alko 6.0%

                                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                  Lacing - nie za dużo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - złoty.
                                  Aromat - zbożowość i jakby skórka pomarańczowa.
                                  Smak - słodkawe, owocowość cukierkowa...
                                  2024-07-26, 23:12
                                • Javox
                                  Łomża, Brok Export
                                  Javox
                                  Piwo jasne, Alko 5.0%

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo typu "firankowego".
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - jaśniejsze złoto.
                                  Aromat - lekko metaliczne, słodowe i kukurydza.
                                  Smak - lekko słodkawe, płona - gorzkawa zbożowość...
                                  2024-07-03, 22:16
                                • ADB100
                                  Browar Łomża
                                  ADB100
                                  Kupię etykiety Browaru Łomża. Jeżeli ktoś ma na zbyciu, oferty z cenami i fotkami poproszę na priv.
                                  2021-12-06, 16:50
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...