Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4769

    Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski

    Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu Krupówek.
    Pstrąg to wielka, piętrowa, drewniana góralska chałupa z dwoma bocznymi skrzydłami. Zupełnie nie mogę sobie przypomnieć czy stała tu podczas mojego poprzedniego pobytu w Zakopanem przed 9 laty, czy jest nowo zbudowana (wygląda dość świeżo). Jak to w tym stylu budownictwa - podłogi, ściany, schody, sufity, belki stropowe i nośne są w jasnym drewnie. Takież są również stoły z ławami, w bardziej otwartej lewej części każdy wyposażony w białą baranicę gdyby komuś było chłodno. Bary także drewniane ale z ciosanych półokrągłych bali, 2 na dole i jeszcze dodatkowy na górze. Za barem w głównej sali pięknie błyszczy się miedziana warzelnia firmy SALM, na oko o wybiciu 10 hl, za nią namalowany na ścianie tatrzański pejzaż, a z lewej znajduje się zbiornik wody gorącej z tradycyjnej nierdzewki. Worki ze słodem zdradzają stosowanie Weyermanna do produkcji. Tanki są w pomieszczeniu w głębi do którego wiedzie przejście pod schodami obok baru sałatkowego. Przechodząc w lewo z głównej sali do bocznej, można zobaczyć przez szybę karuzelową napełniarkę do butelek i poziome tanki leżakowe. Natomiast za barem w tej bocznej sali, znajdują się 4 umieszczone piętrowo tanki wyszynkowe, równie pięknie jak warzelnia miedziano-lustrzane.
    Nie udało się nam dokładnie zwiedzić browaru gdyż 4.04.2024 byliśmy w Pstrągu wieczorem (po zamknięciu Gwarno), natomiast na drugi dzień gdy przybyliśmy około 12-ej piwowarzy już poszli do domu. Nie udało się więc konkretnie dowiedzieć czy wszystkie piwa w Pstrągu są warzone na miejscu czy któreś pochodzi z Watry. Miałem kontakt do tamtejszego piwowara i w rozmowie telefonicznej coś napomknął, że to jedna firma i czasem jak czegoś brak to podsyłają, ale bez konkretów. Co nie znaczy, że bym się ich dowiedział gdybym zastał piwowarów z Pstrąga. Oczywiście cała obsługa twierdzi, że wszystkie piwa są warzone na miejscu.

    Na kranach zastaliśmy:
    - Helles 12°Blg, 4,7%. Złoty, zmętniony, piana słaba, szybko opadła do cienkiego kożuszka i grubszej obręczy przy szkle. W aromacie i smaku sporo słodowości, jednak z lekko kartonową nutą zwilgoconego zboża z piwnicy. Na końcu wystąpiła też lekka owocowa kwaskowość, i odrobinę pestkowej goryczki. Nie specjalnie mi podeszło.

    - Pils 12,5°, 5,2%. Tu również zmętnione złoto, jednak barwa ciut jaśniejsza. Piany mało, choć trochę plam pozostało na ściankach kufla. Ale już aromat zaskoczył pozytywnie - był wyraziście słodowo-chmielowy. Potwierdziło się to w smaku - bardzo fajna chlebowość ładnie zbalansowana z nutami owocowo-kwiatowymi i lekką przyjemną chmielową goryczką. Niestety była zbyt niska, gdyby solidniej dochmielić mógłby to być bardzo dobry Pils. Ale był smaczny.

    - Dunkel, brak parametrów w karcie. Na pierwszy rzut oka barwa czarna ale pod światło przy szkle przebłyskiwały ciemnobordowe refleksy. Piana beżowa, nie było jej wiele jak we wszystkich tutejszych piwach. Pachnie dość wyraźnie słodowo-karmelowo. W smaku słodowość z nutami ciemnymi, karmel, zbożowa kawa, lekka czekolada, na końcu leciutka wytrawność. Nie jest złe, spokojnie do wypicia

    - Marcowe 12,5°, 4,7%. Czerwonej barwy, zmętnione. Piana praktycznie tylko w postaci obrączki przy szkle. Aromat słodowy z nutami owocowymi, dość wyraźny. W smaku słodowość, lekki karmel, a także nuty ciemnych śliwek i moreli. Smaczne, pijalne jak na marcowe, nie przytłaczające ciężkością.

    - Miodowe. Uczciwie określone w karcie jako Marcowe z dodatkiem miodu gryczanego, więc nie wydziałem sensu by zamawiać.

    Brakowało Pszenicznego, barmanka powiedziała, że wyszło i mają tylko butelkowe.

    Wszystkie piwa lane w jednej cenie: 17/21/35 za 0,25/0,5/1 l. Można zamówić deskę 4x0,25 l za 60 zł co jak widać z przeliczenia nie ma większego sensu.
    Na wynos piwa są sprzedawane w bączkach 0,33 l za 18 zł (nosidełko 4 bączki za 65 zł), krachla 0,5 l - 24 zł, 1 l - 38 zł. Wszystkie butelki mają etykiety Watra więc można mieć wątpliwości czy zostały tu napełniane. A może po prostu właściciele postanowili oszczędzić na druku nowych etykiet.
    Również kufle i szklanki choć firmowe to wyłącznie z logo Watry (można kupić za 17-30 zł). Podkładek brak.

    Wybór jedzenia duży, kuchnia - wiadomo - góralska. Ceny również - najtańsze danie zaczyna się od 45 zł lecz większość to ponad 55 i w górę. Lekki szok mojego kolegi (choć mieszka w Holandii) wywołało śniadanie w postaci jajecznicy z trzech jaj za 50 zł. Okazało się to dopiero na rachunku bo nie wiedzieć czemu śniadania w karcie nie mają uwidocznionych cen.
    No cóż, Zakopane, Krupówki, takie realia cenowe. Dobrze, że na dobre piwa i jadło można sobie pójść kawałek dalej do Gwarno gdzie nie drenują na razie kieszeni gości.

    Czynne codziennie 9-22.

    Na fotkach: 1.Pstrąg to wielka góralska chata aż ciężko całą zmieścić na jednym zdjęciu 2.Warzelnia 3.Napełniarka karuzelowa i tanki leżakowe 4.Sala po lewej 5. ...a w niej za barem tanki wyszynkowe


    Click image for larger version

Name:	DSC09514.jpg
Views:	122
Size:	27,2 KB
ID:	2339476 Click image for larger version

Name:	DSC09454.jpg
Views:	107
Size:	45,0 KB
ID:	2339477 Click image for larger version

Name:	DSC09521.jpg
Views:	111
Size:	25,8 KB
ID:	2339478 Click image for larger version

Name:	DSC09458.jpg
Views:	101
Size:	32,8 KB
ID:	2339479 Click image for larger version

Name:	DSC09519.jpg
Views:	109
Size:	42,5 KB
ID:	2339480




  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4769

    #2
    6.Sala z prawej z barem sałatkowym 7.Helles 8.Pils. 9.Dunkel 10.Marcowe

    Click image for larger version

Name:	DSC09515.jpg
Views:	106
Size:	28,8 KB
ID:	2339482 Click image for larger version

Name:	DSC09459.jpg
Views:	105
Size:	54,5 KB
ID:	2339483 Click image for larger version

Name:	DSC09516.jpg
Views:	104
Size:	36,4 KB
ID:	2339484 Click image for larger version

Name:	DSC09517.jpg
Views:	104
Size:	36,6 KB
ID:	2339485 Click image for larger version

Name:	DSC09520.jpg
Views:	103
Size:	35,7 KB
ID:	2339486

    Comment

    • grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 2898

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
      Pstrąg to wielka, piętrowa, drewniana góralska chałupa z dwoma bocznymi skrzydłami. Zupełnie nie mogę sobie przypomnieć czy stała tu podczas mojego poprzedniego pobytu w Zakopanem przed 9 laty, czy jest nowo zbudowana (wygląda dość świeżo).
      Sama restauracja istnieje minimum 20 lat. Od tamtego czasu pewnie powiększa się zgodnie z zasadą "zabudowa, rozbudowa, nadbudowa, przebudowa".
      Ostatnia zmiana dokonana przez grzeber; 2024-04-24, 13:45.
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • tomek1987
        browar Gwarno
        tomek1987
        Witam,sprzedam komplet etykiet i podstawke z browaru Gwarno jak i parę innych etykiet.ktoś zainteresowany?...
        2023-05-26, 14:04
      • Pancernik
        Zakopane, Na Gubałówkę 7, Browar Gwarno
        Pancernik
        Ech, żaden z browar-bizowych ceprów jeszcze nie założył nowego wątku...?
        Jadąc na początku września w słowackie Tatry specjalnie zmusiłem się do wjechania do Zakopanego, żeby obejrzeć ten przybytek.
        Browar restauracyjny mieści się w jednym z kluczowych punktów narodowego...
        2023-09-27, 09:09
      • dadek
        Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
        dadek
        Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
        2023-11-22, 05:14
      • dadek
        Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
        dadek
        Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
        2024-10-17, 00:22
      • dadek
        Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
        dadek
        Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
        2023-05-16, 00:44
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...
      X