Szczyrzyc, Szczyrzyc 195, Browar Marysia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Szczyrzyc, Szczyrzyc 195, Browar Marysia

    Pod numerem 195 w budynku Centrum Turystyczne Ziemi Szczyrzyckiej, w kawiarni Pani Barbary Czepiel mieści się browarek i restauracyjka.
    Wystrój tradycyjny z drewnianymi rzeźbami ludowymi (podobnie takie na zewnątrz). Na zewnątrz parasolki Lecha.
    O jadle mogę powiedzieć, że dobre, niezbyt drogie a nam (z ray) szczególnie posmakowały frytki z pieczarkami jako zagryzka do piwa
    Piwa smakowite i niedrogie, czyli po 5 zł za pękaty kufelek. Piwo na wynos w butelkach 0.5 litra po 10 zł (pisał już o tym Pendragon). Aktualnie dostępne były Jasne 12* (średniochmielone), Mocne 14* (delikatne) oraz Ciemne (13,5*). Dojrzewa Miodowe (na miodzie) i nieco inna wersja jasnego (piliśmy jeszcze młode, więc trudno powiedzieć jak będzie smakować za 2 tygodnie).
    Dostępne jest też lane Tyskie i wybór piw KP w butelkach - jakby ktoś bardzo chciał.


    pon-pt: 9-20, sob: 9-21, ndz: 10-21
    Last edited by Pendragon; 2013-10-31, 21:02.
  • Mafar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.04
    • 1262

    #2
    Czy są podstawki lub szkło firmowe?
    Polakom gratulujemy Brackiego

    Gdy rozum śpi budzą się demony

    Comment

    • ray
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 49

      #3
      okolica jak i lokal przyjemne przywitani, ugoszczeni i oprowadzeni po browarze (ukłony i podziękowania w stronę p. Łukasza - piwowara ). Jedzonko smakowite, piwko niebo w gębie (mi najbardziej smakował delikatny pils 14 i ciemniaczek ). Jak ktoś nie lubi tłoku to polecam wypad do Szczyrzyca na tygodniu bo w weekend podobno tłumy na piwku

      Kufelki jeszcze bez logosów, podstawek firmowych również jeszcze niet. ---> smak piwa rekompensuje braki
      Bo radość to słoneczny kolor życia...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Obecnie nalewają w barze miodowe i 12-stkę. W butelkach do kupienia 14-stka.

        Comment

        • Jaroslav
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          🍼
          • 2005.10
          • 967

          #5
          Zna ktoś godziny otwarcia? Szczególnie interesuje mnie
          niedziela

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            Od 9:00 na tygodniu, ale w niedzielę?? Zadzwoń, telefon masz na browar.bizie w dziale "browary".

            Comment

            • Jaroslav
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              🍼
              • 2005.10
              • 967

              #7
              W niedziele też od 9 (co mi akurat pasuje idealnie)

              Comment

              • PiwowarAG
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.09
                • 54

                #8
                Szczyrzyc będzie się wystawiał w Żywcu, więc jest szansa na spróbowanie piwa.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi
                  W niedziele też od 9 (co mi akurat pasuje idealnie)

                  Rozumiem, że na msze idziesz na 6.00. Do knajpy przed mszą?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rozumiem, że na msze idziesz na 6.00. Do knajpy przed mszą?
                    Skąd wniosek, że Jaroslav chodzi na mszę?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Skąd wniosek, że Jaroslav chodzi na mszę?


                      Poganin?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5617

                        #12
                        Proszę wstrzymać się od dyskusji nie na temat.

                        Posty poniżej mojego, które w dalszym ciągu odbiegały od tematu, jakim jest Restauracja Regionalna Marysia zostały usunięte.
                        Last edited by Maggyk; 2009-06-15, 11:03.
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                        Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #13
                          A czy wiadomo DO KTÓREJ w weekendy resturacja jest otwarta?
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #14
                            Do 21 w sobotę, ale w weekendy bywają wesela w sali powyżej i nie wiadomo czy nie dłużej. Zadzwoń i dowiedz się w konkretny dzień.
                            Last edited by e-prezes; 2009-07-14, 15:11.

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #15
                              Kręcąc się po Małopolsce Szczyrzyc był wpisany jako nr 1 pierwszy do "zwiedzenia". Okolica prześliczna, a sam browar położony również w dość klimatycznym miejscu - zaraz obok klasztoru. Stoliki na zewnątrz w taką pogodę stwarzają urokliwy klimacik, pal licho, ze pod parasolkami Lecha, może w czasem zmienią ale mnie osobiście to nie przeszkadza. Sam lokal tez klimatyczny, niezbyt wielki, jedna sala, widać tanki, malunki na ścianie, nawiązaniu do regionu i historii. Obsługa bardzo miła, pomocna, fachowa wiedza na temat piwa. Jedzenie bardzo dobre i niedrogie.
                              Szkoda tylko, że dla "nieweselnych" gości nie ma możliwości noclegu (nawet w piątek dzień przed), browar z hotelem to byłoby już zbyt pięknie .
                              Jednak dla mnie, i nie tylko, browar restauracyjny "Marysia" jest w chwili obecnej najbardziej lubianym i gdyby nie odległość byłby na pewno najczęściej odwiedzanym lokalem. Okolica i urok urzeka.

                              Poza tematem, w pobliskich Pogorzanach jest gosp. agroturystyczne "Koziarnia", gorąco je polecam. Robią tam własne doskonałe wino, wędlinki i sery
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X