Szczyrzyc, Szczyrzyc 195, Browar Marysia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kameleon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 1

    #16
    Piwko tam jest bardzo wysmienite. Mi najbardziej smakuje14. Miodowe tez jest nie najgorsze.Troche wiecej powinna byc poinformowana barmanka o piwach,powinno sie ją nauczyc lania tego eliksiru. Podejscie do ludzi też nie jest u niej najlepsz. Jedzenie super i nie drogie. Polecam warto tam jechac.

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #17
      Jadąc w góry na wakacje, postanowiłem zboczyć trochę z drogi i zahaczyć o Szczyrzyc. Warto było przetoczyć się po tych pagórkach aby spróbować warzonego na miejscu piwa. Do tego bardzo smaczny i stosunkowo nie drogi obiad. Co dziwne piwo w karcie jakie znalazłem to tylko koncernowe, po zapytaniu kelnera okazało się że z piw warzonych na miejscu wyboru były trzy rodzaje: 12-stka, 14-stka i miodowe. Wszystkie bardzo smaczne i godne polecenia, mi osobiście najbardziej przypadła do gustu 14-stka. Ceny za 0,5 litra 5 złotych za 0,33 4 zł. można kupić na wynos w butelce z krachlą (kaucja 5 zł).

      Comment

      • oti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.09
        • 2

        #18
        Piwo miodowe

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Pod numerem 195 w budynku Centrum Turystyczne Ziemi Szczyrzyckiej, w kawiarni Pani Barbary Czepiel mieści się browarek i restauracyjka.
        Wystrój tradycyjny z drewnianymi rzeźbami ludowymi (podobnie takie na zewnątrz). Na zewnątrz parasolki Lecha.
        O jadle mogę powiedzieć, że dobre, niezbyt drogie a nam (z ray) szczególnie posmakowały frytki z pieczarkami jako zagryzka do piwa
        Piwa smakowite i niedrogie, czyli po 5 zł za pękaty kufelek. Piwo na wynos w butelkach 0.5 litra po 10 zł (pisał już o tym Pendragon). Aktualnie dostępne były Jasne 12* (średniochmielone), Mocne 14* (delikatne) oraz Ciemne (13,5*). Dojrzewa Miodowe (na miodzie) i nieco inna wersja jasnego (piliśmy jeszcze młode, więc trudno powiedzieć jak będzie smakować za 2 tygodnie).
        Dostępne jest też lane Tyskie i wybór piw KP w butelkach - jakby ktoś bardzo chciał.
        Piwo miodowe piłam pyszne tak jak i 12 i 14 a do frytek polecam sos czosnkowy ...wogole jedzonko pyszne i tanie -pierogi sa domowej roboty warto pojechac i posmakowac ,oraz zwiedzac.W muzemu klasztornym jest spory zbior pamiatek po browarze klasztornym kiedys warzono tam piwo Frater

        Comment

        • oti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.09
          • 2

          #19
          Bez zmian

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Do 21 w sobotę, ale w weekendy bywają wesela w sali powyżej i nie wiadomo czy nie dłużej. Zadzwoń i dowiedz się w konkretny dzień.
          Nawet jak sa wesela kawiarnia jest czynna do 21

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            ...
            Poza tematem, w pobliskich Pogorzanach jest gosp. agroturystyczne "Koziarnia", gorąco je polecam. Robią tam własne doskonałe wino, wędlinki i sery
            nie wiem czy wspominałem na tym forum, ale właśnie tam nocowaliśmy podczas naszej (z ray) wspólnej podróży do Szczyrzyca i równie przyjemnie wspominamy. najlepiej jakby ktoś podwiózł, ale my szliśmy piechotą (w większości przypadków). ehh, kiedy znów będzie nam dane tam gościć...
            Last edited by e-prezes; 2009-10-13, 12:30.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #21
              W piątek popołudniu/wczesnym wieczorem w Marysi pusto. Poza mną było 2 klientów i żaden nie zamówił "Szczyrzyckiego".

              Informacje o warzonym piwie dalej jakby wstydliwie były skrywane. Nalewaki nieśmiało opisane wyrytym na niewidocznej, drewnianej deseczce napisem "piwo szczyrzyckie". Kadzie stoją niewyeksponowane, zaciemnione. Na pytanie które piwa mają dzisiaj w butelkach (cel pytania dla mnie był oczywisty), usłyszałem tyskie, żywiec, żubr...

              Do nalewaków podłączone były drewniane beczki (!) z Miodowym - duża, chyba 20l. i Pilsem 12tką - mała, ok. 10 l. Pils 14tka w kegu 30 l. pewnie najlepiej idzie bo mocne

              Piwo nadal pyszne, a stosunek jakość/cena stawia je - moim zdaniem - na pierwszym miejscu wśród browarów restauracyjnych.
              Last edited by leona; 2009-11-23, 09:48.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #22
                leona, dla nas z ray piwa szczyrzyckie nadal są na 1-szym miejscu z restauracyjnych.

                Comment

                • bastion
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2006.10
                  • 1144

                  #23
                  Pytanko. Czy był może ktoś niedawno w Szczyrzycu w minibrowarze?
                  Chodzi mi o to, jakie rodzaje piwa są obecnie serwowane.
                  Właśnie w najbliższych dniach wybieram się tam,i nie chciałbym trafić np. na jeden rodzaj, bo skórka nie byłaby warta wyprawki. ( a tym bardziej wyprawy )
                  Oczywiście wiadomo że najlepiej zadzwonić na miejsce, i się wszystkiego dowiedzieć, ale Forumowicze zawsze i tak wszystko wiedzą lepiej.

                  Comment

                  • roto
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.11
                    • 60

                    #24
                    W obecnej chwili jest Pils 14 i Miodowe, tylko lane, ale nie ma problemu jeśli mamy własną butelkę Pani bezproblemowo do niej nalewa. Pszeniczne będzie koło maja, jak rozpocznie sie sezon turystyczny.

                    Comment

                    • bastion
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2006.10
                      • 1144

                      #25
                      Akurat dzisiaj dzwoniłem do Szczyrzyca aby upewnić się, czy wyjazd tam w najbliższą sobotę ma sens.
                      Z tego co mówiła mi miła pani, poza sezonem nie ma zbyt dużego ruchu i raczej nie ma komu warzyć tyle rodzajów piw.
                      Na dzisiaj została tylko jasna 14*-tka, która jest w stałej ofercie . Nawet miodowego brakło. Również butelkowego nie ma.
                      W maju ma pojawić się nie tylko pszeniczne, ale i dunkel.
                      Tak więc odłożę wizyte tam na później.
                      Zadzwoniłem również do ''Czenstochovii'' bo miałem ją w rezerwie, ale po imprezie ostatkowej została tylko pszenica.
                      Do 2-3 tygodni ma wrócić pils,dunkel i miodowe, oraz specjalny świąteczny koźlak.
                      Już więc wiem, gdzie pojadę za trzy tygodnie.

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #26
                        A po Częstochowie jednak zahacz o Szczyrzyc, wtedy będzie już nowa warka 14tki

                        Comment

                        • YouPeter
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 2379

                          #27
                          Nie wiem czy ktoś pisał o tym wcześniej, ale nie chce mi się przeglądać wszystkiego. A mianowicie mam pytanie czy jest możliwość wzięcia piwa na wynos? Mają jakieś swoje butelki czy trzeba przyjść ze swoją?
                          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23928

                            #28
                            Na pewno można zatankować w swoje butle, browar też rozlewa we własne, ale nie wiem czy są non-stop dostepne
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • dryx
                              † 1966-2017 Piwosz w Raju
                              • 2002.04
                              • 1735

                              #29
                              Z reguły są dostępne butelkowane 12 i 14 . Nie butelkują miodowego. Kaucja za butelkę - 5zł. Bez problemu leją jakie się chce piwo do przyniesionych butelek. Można też zamiast kaucji dać wzamian inne butelki zamykane na porcelankę , byle wyglądem odpowiadały tym oferowanym w browarze.

                              Comment

                              • dryx
                                † 1966-2017 Piwosz w Raju
                                • 2002.04
                                • 1735

                                #30
                                Zapomniałem dodac , ze cena piwa wynosi 5 zł, nie ma znaczenia które się wybierze.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X