Dietla 1, TEA Time Brewpub

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 915

    #61
    Faktycznie tak jest, pomyłka z mojej strony.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #62
      Od ostatniej wizyty "na dole" (jeszcze za Jacka) zauważyłem zmiany jakieś, a że był tylko młody personel to nie pytałem. Piwowar jest ten sam, który zastąpił Jacka przy garach.
      Od ostatniej wizyty przy barze - znikły nalewaki i w ich miejsce 2 pompy. Dużo więcej piw. Przed BeerWeek nie było nic gościnnego (chyba?). Towarzystwo głównie anglojęzyczne. A personel luzacki i uczynny. Wpuścili nas ciut przed otwarciem.

      Piwa (a próbowaliśmy z Leona dwa) ciut poniżej oczekiwań. Smooth Hopperator dobry, z angielskim chmieleniem, przyjemnie się piło, gdyby nie lekkie masło. Black Prince (klasyka) mniej gładka jak zapamiętałem, odgazowane. Pinta to jednak za dużo.

      Jeszcze tu wrócę, bo jest po drodze z Forum Przestrzenie na Kazimierz.

      Comment

      • Antylop
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.10
        • 1415

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Od ostatniej wizyty "na dole" (jeszcze za Jacka) zauważyłem zmiany jakieś, a że był tylko młody personel to nie pytałem. Piwowar jest ten sam, który zastąpił Jacka przy garach.
        Od ostatniej wizyty przy barze - znikły nalewaki i w ich miejsce 2 pompy. Dużo więcej piw. Przed BeerWeek nie było nic gościnnego (chyba?). Towarzystwo głównie anglojęzyczne. A personel luzacki i uczynny. Wpuścili nas ciut przed otwarciem.

        Piwa (a próbowaliśmy z Leona dwa) ciut poniżej oczekiwań. Smooth Hopperator dobry, z angielskim chmieleniem, przyjemnie się piło, gdyby nie lekkie masło. Black Prince (klasyka) mniej gładka jak zapamiętałem, odgazowane. Pinta to jednak za dużo.

        Jeszcze tu wrócę, bo jest po drodze z Forum Przestrzenie na Kazimierz.
        O której godzinie otwierają ?
        Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #64
          16.00 na tygodniu

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9057

            #65
            Nie wiem, czy gdzieś już ten temat był poruszany:

            Na etykietach t.e.a.time jako miejsce produkcji jest podany Browar Twigg ul. Makuszyńskiego. Dalej zapraszają:

            Odwiedź T.E.A TIME Poland's 1st Real Ale Brewpub ul. Dietla.

            To skąd te piwa są? Z TT czy Twigga? Beczka z TT, butelki z Twigga? Czy może zrobiła się kolejna ściema? Bo rozumiem, że na początku na Dietla warzyli. A teraz?
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #66
              Na etykietach butelek na bank jest adres Twigga - to oczywiste, bo sami nie mają rozlewni butelkowej i pewnie z racji logistyki piwa te były uwarzone w tym browarze. Od którejś wizyty zauważyłem normalne nalewaki zamiast tych caskowych, więc pewnie ten proceder trwa od jakiegoś czasu, że czasem piwa są z Twigga. Rozumiem Twój problem, ale ja sobie dałem już spokój z drążeniem, bo zaczyna mi to już zwisać gdzie kto warzy piwo i dlaczego nie ma (lub jest nieprawdziwy) podanego miejsca warzenia. Jest piwowar, jest właściciel i właściciel drugiego browaru - pytaj!

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4472

                #67
                I tu jest właśnie problem: niedługo chyba nikt nie będzie panował nad tymi sprawami. Za bardzo "dynamicznie" się zrobiło w interesie. Pytanie jeszcze, czy ze zmianą miejsca warzenia nastąpiło na przykład pogorszenie jakości piw butelkowych. Bo te lane z T.E.A były, z tego co pamiętam, całkiem całkiem.

                Comment

                • dadek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺🍺
                  • 2005.09
                  • 4702

                  #68
                  Ponowna moja wizyta w T.E.A. Time nastąpiła 21.09.2018. Tym razem miałem okazję obejrzeć również urządzenia browarku. To drugi w Polsce typowy "anglik" o specyficznym sposobie warzenia, leżakowania i podawania piwa. Wygląd warzelni jest podobny do tej jaką widziałem w Twiggu, czyli kocioł warzelny, kadź filtracyjna i zbiornik wody gorącej obłożone są drewnem i również drewniane mają dekle. Nominalna pojemność to 730 l, jednak normalne wybicie to 600 l bo taką pojemność mają tanki fermentacyjne. A tych jest 4, znajdują się w sąsiednim pomieszczeniu naprzeciw warzelni. Jeden z nich jest rodem ze słoweńskiej firmy Zottel Žalec, pozostałe nie posiadały tabliczek znamionowych, a oprowadzający mnie nowy piwowar (sorka, ale nie zapamiętałem jak się nazywa) nie miał wiedzy skąd pochodzą.
                  Oczywiście tak jak w Anglii, piwa po tygodniowej wstępnej fermentacji przetaczane są do casków gdzie refermentują. Z nich też są bezpośrednio podawane na bar do ośmiu ręcznych pomp i nalewane do pintowych szklanek (568 ml), czyli angielski system jest zachowany.
                  Wszystkie piwa są warzone na miejscu, jak się dowiedziałem okres współpracy z Twiggiem już jest przeszłością, a był podyktowany pracami remontowymi i zmianami personalnymi.
                  21.09.2018 można było spróbować takich piw:
                  - Nettlethrasher (Extra Special Bitter) 11,5°Blg, 4,8%. Ten styl trzeba lubić, ja nie byłem zachwycony, zbyt bretowe.
                  - Platinum Blonde (Pale Ale) 10°Blg, 4%
                  - Anaconda (Hazy New England IPA) 15°Blg, 6%. Smakowało mi, treściwe, ładny bukiet owocowy.
                  - Smooth Hoperator (Amber Ale) 14°Blg, 4,3%
                  - England's Glory (Bitter) 10°Blg, 4%
                  - Podgórskie (Polish Pale Ale) 10°Blg, 4%. Bardzo przyjemne, lekkie (ale o pełnym treści smaku) piwo na polskich chmielach.
                  - Cherokee (American Wheat) 11°Blg, 4,5%
                  - Black Prince (Porter angielski) 13,5°Blg, 5,6%. Bardzo dobry, mocno palony, kwaskowy, kawowy.
                  Z tanku miałem okazję spróbować uwarzonego w lutym Portera amerykańskiego 26°Blg i był rewelacyjny. Na razie jeszcze sobie poleżakuje, data rozpoczęcia jego sprzedaży jeszcze nie jest ustalona, ale jak się już pojawi to chyba specjalnie pojadę do Krakowa .

                  Wszystkie piwa na barze obecnie kosztują 12 zł/568 ml. Przy zamówieniu pierwszego otrzymujemy szklaneczkę, do której do woli samoobsługowo możemy sobie sypać z dozowników orzeszki arachidowe.
                  Obecne godziny otwarcia: pon-czw, nd. 16-1, pt. 16-2, sob. 12-2.

                  W galerii dorzuciłem fotki z browaru:




                  A tu Podgórskie:
                  Attached Files
                  Last edited by dadek; 2018-10-18, 21:53.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) oprowadzający mnie nowy piwowar (sorka, ale nie zapamiętałem jak się nazywa) (...)
                    Jeśli to ten kolo ze zdjęcia, które wrzuciłeś to Michał Bury. Przejął po Jacku schedę.

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4472

                      #70
                      I sprawa z warzeniem wyjaśniona.

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                        [...]
                        - Nettlethrasher (Extra Special Bitter) 11,5°Blg, 4,8%. Ten styl trzeba lubić, ja nie byłem zachwycony, zbyt bretowe.
                        [...]
                        Zbyt bretowy ESB to to skopane piwo nadające się do kanału. W TEA problemy z higieną to niekończąca się opowieść ciągle zaskakująca nowymi wątkami

                        Comment

                        • dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4702

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeśli to ten kolo ze zdjęcia, które wrzuciłeś to Michał Bury. Przejął po Jacku schedę.
                          Tak, to on mnie oprowadzał .

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #73
                            Fajnie, że za barem jest znana obsługa mimo upływu lat. Martwi nieco, że Black Prince - sztandarowy produkt jest delikatnie poniżej poziomu akceptacji. Świetna Anaconda i grodzisz. Za to drugie szacun!

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #74
                              Lokal dalej działa. Dobry przystanek po wędrówkach po Krakowie. 18 pln z orzeszkami, 15 bez za piwo jeśli dobrze pamiętam.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X