Podwale 6-7, C. K. Browar

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Dziś nawiedziłem i jestem pod wrażeniem. Albo zmieniła się receptura jasnego (i nazwa - obecnie pilsner jasny) albo akurat trafiłem na wyjątkowo dobre. Jasne dobrze chmielone z ładną, trwałą pianką. Po ogrzaniu wyraźniejszy DMS, ale i tak wydaje mi się, że jest postęp. Pszeniczne wreszcie z wyraźnym bananem, choć piana i mętność pozostawia wiele do życzenia. Niemniej łagodne nie jak ostatnio gdy piłem, kwaskowy pils. Dunkel poprawny z lekką kwasowością od palonych słodów. Ciut ich za dużo a brak karmelowego akcentu.

Pozwoliłem sobie też na małe co nieco "na ruszt", ale dalej uważam, iż kuchnia jest taka sobie. W brokułach zapiekanych z serem ewidentnie brakowało mi gałki muszkatułowej i zbyt krótko (pewnie mikrofalą) zapieczone, bo woda z brokułów nie zdążyła wyparować. Kwaśnica mało kwaśna a kawały (inaczej tego nazwać się nie da) boczku za duże i w środku niedogrzane.

Comment

• becik
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Po ogrzaniu wyraźniejszy DMS, ale i tak wydaje mi się, że jest postęp.
      Panie Kolego, pisz Pan po ludzku
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

DMS to aromat gotowanych warzyw, zwłaszcza białej kapusty lub kukurydzy.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          DMS to aromat gotowanych warzyw, zwłaszcza białej kapusty lub kukurydzy.
          To z tych nieodparowanych brokułów?

Comment

• soltys1313
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.01
            • 73

Jeśli ktoś z miejscowych jeszcze nawiedza ten przybytek, to chciałem zakomunikować wszem wobec, że nastąpiła chwila historyczna i przełomowa dla tego lokalu: Zniesiono opłatę za toaletę!!!

Comment

• pizmak666
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.12
              • 1904

A to już chwilę temu
              „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Jurandofil
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼
                • 2007.10
                • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika soltys1313 Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli ktoś z miejscowych jeszcze nawiedza ten przybytek, to chciałem zakomunikować wszem wobec, że nastąpiła chwila historyczna i przełomowa dla tego lokalu: Zniesiono opłatę za toaletę!!!
                W C.K. poprawił się smak Piwa i toaleta bezpłatna! A jak babcia mówiła, że koniec świata się zbliża, to nie wierzyłem
                Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• toto
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.12
                  • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedzi
                  W C.K. poprawił się smak Piwa i toaleta bezpłatna! A jak babcia mówiła, że koniec świata się zbliża, to nie wierzyłem
                  Podniesiono jednak ceny. Dunkel, Ingwer, Weizen i Marzen po 9 zł/0,5 l i 7 zł/0,33 l. Wieża 3,3 l - 54 zł, 5 l - 80 zł. Jasne chyba 6,50 zł/0,5 l.
                  Jest trochę luźniej i trochę ciszej niż drzewiej bywało. Za to kelnerki jak zwykle nierychliwe. Piwo jak zwykle przegazowane. I dalej leją je w tyskie szklanki. Za to nie widziałem już C.K. podstawek (choć nie rozglądałem się za nimi zbyt intensywnie).

Comment

• tomek35
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.02
                    • 497

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
                    I dalej leją je w tyskie szklanki. Za to nie widziałem już C.K. podstawek (choć nie rozglądałem się za nimi zbyt intensywnie).
                    Trzeba przedzwonić do Kompanii Piwowarskiej, żeby im podrzucili tyskie podstawki
                    Co do kelnerek, to mi przypominają opryskliwe babsztyle z mięsnego sklepu rodem z PRL-u.
                    Last edited by tomek35; 2010-04-23, 21:36.

Comment

• kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

Taki tekst mi mignął. CK Browar pod kątem kulinarnym.
                      blog.kopyra.com

Comment

• skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Taki tekst mi mignął. CK Browar pod kątem kulinarnym.
                        Świetnie napisany tekst. Tak jak cała knajpa: prosty i treściwy. Choć o piwie wiele nie ma. Poza atmosferą

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

To ja dodam do tego tekstu, że będąc w Krakowie lubię tam przynajmniej raz zjeść. A gdy podczas ostatniej wizyty okazało się, że do wczesnych godzin popołudniowych w dni robocze mają zestawy obiadowe za 13 zł, to już całkiem mi się to uśmiechało. A i piwo jakby lepsze niż dawniej...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• forra6
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2008.11
                            • 413

Odwiedziłem CK wczoraj, z okazji meczu Lecha w LE. Ludzi sporo, dobrze, że mieliśmy rezerwację. Niestety, piwo tylko CK Jasne oraz Tyskie. I w tym tygodniu nic innego już nie będzie, jak twierdziła kelnerka. Piwo dobre, nieprzegazowane, bardzo mi smakowało, pite z rury. Szklanki no-name, bez podstawek. Zabrakło innych piw do szczęścia, kelnerka wybitnie zaradna i szybka, nie mogliśmy narzekać.
                            Don't trust nobody, It will cost you much too much
                            Beware of the dagger, It caress you at first touch
                            O, all small creatures, It is the twilight if the gods

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

W CK nie byłem już dobrych kilka lat i wrażenia po obecnej wizycie nie odbiegają od tego co było dawniej. A więc po pierwsze korzystne godziny otwarcia. Lokal był czynny nawet 1 listopada w południe. Po drugie niezłe ceny. O ile ciemne, dunkel czy Ingwer były po 9 pln to 6,5 pln za jasne z minibrowaru w centrum Krakowa to bardzo atrakcyjna cena. No i last but not least piwa. Spróbowałem wszystkich prócz pszenicy i były dobre, a jasne mi zasmakowało i zaciekawiło przez to, że było zbliżone smakiem do pszenicy.

Jedyną zmianą w porównaniu z poprzednimi latami są telewizory i projektor. Pokazują one zazwyczaj albo jakąś stację muzyczną albo transmisje sportowe (muzyka leci niezależnie od obrazu). Nie zmienił się natomiast brak ekspozycji warzelni. Kadzie zastawione są półkami z butelkami czy innymi pierdołami i ma się wrażenie, że chce się je ukryć przed wzrokiem klientów. Pod tym względem CK stanowi unikat wśród restauracyjnych browarów.

Ogółem jednak wrażenia pozytywne i na pewno przy kolejnej wizycie w Krakowie odwiedzę miejscowy browar.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• JAckson
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 6123

Dzisiaj byłem zupełnie przypadkiem i przelotnie. Ingwer jak zwykle trzyma poziom. Najbardziej ucieszyła nas oferta cenowa posiłków. Trzy zestawy obiadowe w tygodniu do godziny 16 po 13zł. Smaczne i obfite porcje.

Pewnie jeszcze tam zaglądniemy, bo mam sprawę w Krakowie raz na miesiąc
                                MM961
                                4:-)

Comment

Przetwarzanie...
                                X