Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Wczoraj z Krakusem i toto delektowaliśmy się nim i nie tylko. Na koniec spotkania podpięto genialne ciemne piwo. Ja odprowadzałem Krakusa, toto zamawiał piwo, za chwilę wychodził, i w tym zamieszaniu nie dopytałem dokładnie co mi tak smakuje.
Pytanie do NonIrona, co to było.
SVIJANY Svijanska Knezna 13 %ekst 5,2alk.
a poza tym:
- OPAT Kvasnicak z kolendra LANE!
- Radegast 10%
- ciemne Svijany ulubione MarcinKa
- Vielkopopovicky Kozel Cerny
- Cerna Hora 12%
- SVIJANY Svijanski Knize 13%ekst i 5,6alk.
Svijanska Knezna (debiut tego piwa jako lanego w Krakowie) to faktycznie ciekawe, dość treściwe i niesłodkie (choć słodowe) piwo. Mnie również smakowało. Ostatnio bardzo dobry był też Skalak Svetly 13% (taki fajnie, intensywnie goryczkowy).
Duży plus za sprowadzanie piw wraz z akcesoriami (debiutujące Svijany w browarowych kuflach, dostępne też podstawki) - to naprawdę robi wrażenie.
Pozdrawiam
Uprasza się kolegów z Krakowa, aby szybciej opróżniali beczki, ponieważ do niedzielnego popołudnia nie można bylo jeszcze podpiąć opatowskiego Kvasnicaka bez kolendry
Ostatnia zmiana dokonana przez piowen; 2008-12-08, 13:34.
Koledzy i koleżanki przyłożyli się do tematu i "spili" Kvasnicaka z Kolendrą i zwykłego a teraz kończą Pippera. Została go dosłownie reszteczka, więc jak ktoś ma ochotę się załapać musi się pospieszyć. Mamy w pogotowiu jeszcze zwykłego Kvasnicaka jak tylko Pepper się skończy.
A także:
- Radegast 10%
- Skalak 11%
- OPAT specjalni pivo poltmave 17% ekst i 6,6 alk.
- Vielkopopovicky Cerny
- Smocze dark
- SVIJANY Knize (resztka) czekający Rytir
Koledzy i koleżanki przyłożyli się do tematu i "spili" Kvasnicaka z Kolendrą i zwykłego a teraz kończą Pippera. Została go dosłownie reszteczka, więc jak ktoś ma ochotę się załapać musi się pospieszyć. Mamy w pogotowiu jeszcze zwykłego Kvasnicaka jak tylko Pepper się skończy.
A także:
- Radegast 10%
- Skalak 11%
- OPAT specjalni pivo poltmave 17% ekst i 6,6 alk.
- Velkopopovicky Cerny
- Smocze dark
- SVIJANY Knize (resztka) czekający Rytir
Svijanski Kvasnicak całkiem zacny. Za to Velkopopovicky Kozel Tmavy wyjątkowo słaby. Wodnisty, słodko-kwaskowy, z takim jakimś absmakiem.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Opatowy Kvasnicak (12o) bardzo mi podszedł. Nie spodziewałem, że będzie lepszy od Kvasnicaka ze Svijan, a jednak... Ma ładnie rozbudowaną goryczkę i sympatyczne nutki piwniczne.
Svijany Knize smaczny, a w firmowym, zgrabnym szkle prezentuje wyjątkowo ładnie.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Proszę bardzo. Pierwotnie wydawało mi się, że piwniczność jest spotykana wyłacznie w piwach fermentowanych w otwartych kadziach. Niemniej jednak występuje ona również w nieco innej postaci także w piwach niepasteryzowanych. Oba przypadki piwniczności nieco się różnią. Ta ostatnia jest jakby delikatniejsza i bardziej ulotna/subtelna i mniej rozbudowana. Ta pierwsza jest na ogół wyraźniejsza, bardziej ściąga podniebienie i ewoluuje czasem w smak ziemisty i/lub torfowy. Zasadniczo piwniczność jest dla mnie taką ektrapolacją zapachu suchej piwnicy na zmysł smaku. Osobiście mam jeszcze nieco problemów z dokładniejszym zdefiniowaniem tego smaku. Z resztą, smak piwniczny pojawia się w sensoryce piwa, np tutaj.
P.S. A co tam w Non Iron na nalewakach "słychać"?
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-12-29, 14:07.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
- OPAT Kvasnicak z kolendrą, oczekujące z pieprzem i liściem laurowym (to także w petach litrowych)
- NOVOPACKE Kumburak svetly lezak 5% alk. NEW!
- SVIJANY Knezna
- SKALAK 12%, reszta łącznie z Rezanym w pogotowiu
- Velkopopovicky Kozel, niestety resztka do następnej dostawy w tym miejscu SMOCZE Dark
- SMOCZE Amber
- LITOVEL Maestro poltmavy NEW!
oraz bardzo smaczny i chwalony pszeniczny CIECHAN z butelki.
Wiele innych fajnych piwek czeka na swoją kolej , bedziemy informowali na bieżąco co się dzieje na nalewakach.
ZAPRASZAMY w Sylwestra, lokal jak co roku otwarty dla każdego od 12 do......
Zapraszamy
Ostatnia zmiana dokonana przez NonIron; 2008-12-30, 14:08.
- NOVOPACKE Kumburak, wymieniony na NOVOPACKE Podkrkonossky Special 6,3% alk.
- SKALAK 12%, wymieniony na Rezanego
- Velkopopovicky Kozel, wymieniony na SMOCZE Dark
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
w ofercie dziś widziałem Zubr ciemny i jasny.
Oba smaczne i zdecydowanie warte spróbowania. Jakoś Zubr mi się do tej pory nie kojarzył ze smacznymi piwami. A tu proszę, całkiem miłe zaskoczenie. Szczególnie ciemniaczek mi podszedł.
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-01-21, 17:01.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny, żółto złoty.
Aromat - cytrusy.
Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg. Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...
Comment