Kupa 3, Omerta
Collapse
X
-
Nie śledzę dokładnie wątku, ale po kilku ostatnich wizytach odniosłem wrażenie, że spadek zaczął następować od odejścia Jacka i Sylwii do T.E.A. Time i wejścia Omerty w hurt. Krótko było jeszcze OK, a potem już słabiej. Z drugiej strony przy tej ilości polskich piw te dwadzieścia kilka nalewaków może być za mało. Zagraniczne piwa przestały być priorytetowe, bo polskich jest w nadmiarze i dostępne prościej niż super już wyszukana zagranica.
Pojawienie się kilku innych tapów z ciekawymi piwami spowodowało, że tu już tłumów nie ma i nie ma już takiego ciśnienia na ekstra nowości. Dużo zmienił Tap House i Multi Qulti, bo w centrum. W mniejszym stopniu Viva la Pinta. Na samym Kazimierzu knajpek z różnorakim piwem jest bez liku, a kumaty konsument nie jest z gumy.
Ech, pamiętam początki, gdy były dwa krany i pokazy filmów. Gdzie ten klimat z tamtych czasów?! Do Omerty dawniej przychodziło się jak do znajomych... Kaśka, Sylwia, Jacek, Klaudia i kilka innych osób, z którymi się prowadziło długie rozmowy przy piwie. Do tego z doskoku Jarek i Aneta. Szkoda tego wszystkiego, ale takie nastały czasy. Pozostała legenda. Byłem ostatnio i czułem się całkowicie wyobcowany.
Życzę jeszcze dobrych czasów, bo już wystarczająco zamknęło się miejsc, których w sercu pozostał tylko ślad wspomnienia.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-03-01, 10:13.Comment
-
Mnie ta "obskurność" się zarąbiście podoba i bardzo dobrze, ze nie wszystko musi być nowomodne i hamerykańsko sterylne, za to bez żadnej atmosfery, ciepła i własnego sznytu bo wszędzie (czy Kraków czy Warszawa) takie same."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Źle mnie zrozumiałeś.
Nienawidzę sterylnych knajp, dlatego np. po pierwszej wizycie zrezygnowałem Tap House Pracowni Piwa czy Multi Qlti (chociaż tutaj też nazwa robi swoje.
W Poznaniu nie chodzę do np. do Fermentowni z tego względu.
Knajpa musi mieć ducha i "piwny bałagan" na ścianach. Dla mnie pod tym względem najlepszy jest House of Beer na św. Tomasza.
A Omerta jest po prostu obskurna, brzydka i niedofinansowana
e-prezes, pewnie masz rację, że z powodu nadmiaru polskich piw mamy w Omercie niedomiar dobrej zagranicy ale było to coś co wyróżniało tą knajpę i czyniło ją niepowtarzalną. I tutaj wracamy do mojej podstawowej tezy - nie dość, że niewiele się różni od innych asortymentem to jeszcze jest brzydkaComment
-
No tak, klimaty się zmieniają zresztą ludzie też a szczególnie klienci. Nie każdy spełnia nasze oczekiwania i może dlatego tak niektórym szkoda dawnych czasów ale to bardzo dobrze, można spotkać nowych całkiem interesujących i czegoś się w życiu jeszcze nauczyć...........Rzeczpospolita Krakowska
jak wychodze to tylko na poleComment
-
Kiedy byłeś w Hamerykańsko sterylnej knajpie w USA?Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesićComment
-
Wczoraj Bieluch z Piwnego Podziemia nie był najwyższych lotów w tym lokalu. Nie dało sie tego wypić z przyjemnością więc oddałem 3/4 szklanki bez pretensji. Za to dowiedziałem się od barmana że ten wit jest cacy, że witbiry nie mają piany a na koniec że chyba nie pijam witbirów bo sie nie znam.Śmiesznego typka zabijam śmiecham do teraz... Jakby beczka była pełna gówna też trzeba ja sprzedać, wiadomo.
Comment
-
Wczoraj Bieluch z Piwnego Podziemia nie był najwyższych lotów w tym lokalu. Nie dało sie tego wypić z przyjemnością więc oddałem 3/4 szklanki bez pretensji. Za to dowiedziałem się od barmana że ten wit jest cacy, że witbiry nie mają piany a na koniec że chyba nie pijam witbirów bo sie nie znam.Śmiesznego typka zabijam śmiecham do teraz... Jakby beczka była pełna gówna też trzeba ja sprzedać, wiadomo.
Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...Comment
-
Comment
-
Właśnie wyszliśmy z Omerty ze znajomymi... Bywam tam od jakichś 7 lat, ale dziś było maprawdę słabo. Kolega (niezbyt obeznany w temacie) poprosił o dobre ciemne piwo - dostał Bomb IV (23 blg, 10% alk, 21pln). Zamiast doradzić, wcisnęli najdroższe. Przykre. Drugi kolega zamówił Atak Chmielu, piwo było skwaśniałe a pani przy barze uperała się że to powinno właśnie tak smakować (sic!). Musiał zamówić inne, o żadnym zwrocie nie było mowy. Przykro obserwować jak niegdyś ciekawy lokal, podupada w tak spektakularnym stylu.Comment
-
W dobrych lokalach dawne tradycje funkcjonują do dziś.Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...Comment
-
Dużo czasu (i Wisły pod Wawelem) u-płynęło... pomimo pozornego zastoju lokal się zmienił. Nie ma w nim już życia! Owszem jest spory wybór piw zarówno krajowych jak i zagranicy, ale coraz bardziej są to piwa popularne (oczywiście z dominacją kraftu i bez "koncernu"), ale lokal nie ma już tej magii co dawniej, a twarze obsługi coraz to nowe. Nie to żebym miał coś do obsługi..., ale pamiętam początki... i mi żal.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
-
Channel: Rumunia
-
-
Jaroměřice to średniej wielkości wioska leząca w kraju Pardubickim. W 2016 roku na jej obrzeżach dwaj panowie Vítězslav Vinkler, oraz Zdeněk Hrdina założyli browar VIcHR i rozpoczęli domowe warzenie piwa. Najwidoczniej warzone przez nich piwo okolicznym mieszkańcom zasmakowało i dla tego...
-
Channel: Czechy
-
-
Serdecznie zapraszamy na kolejny już pokaz warzenia piwa, na krakowski Kazimierz, do pubu "Omerta"
Tym razem zrobimy dubbla.
Zaczynamy jak zwykle o 17.
Surowce i sprzęt dostarcza homebrewing.pl2012-10-05, 11:23 -
Piwo otrzymane od toto. Butelka 0,5l. Alkohol 6%, ekstrakt 15,5, IBU 52. Piwo mętne całkowicie, nie przejrzyste, brązowo-bursztynowo-pomarańczowe. W połączeniu z zapachem wydawało się AIPĄ. Piana średnio gruba, ogromna i bardzo trwała. Rewelacja. Zapach intensywny. Zdecydowanie chmielowy....
-
Channel: Piwa z browarów domowych
2012-10-26, 22:33 -
-
Przyjeżdżam do Krakowa na weekend, gdyby ktoś miał wolną niedzielę to zapraszam, pub Omerta na Kazimierzu, godz 20. Ale ostrzegam, wegetarianie będą
Jakby co zostawiam tel: 505037942-
Channel: Spotkania Forumowiczów
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment