Poselska 9, Katedra Pub (zamknięte)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wassyl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.11
    • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali Wyświetlenie odpowiedzi
    Byłem w zeszłym tygodniu, z nalewaka była ponoć Smocza Głowa i Perełka, wybór z lodówek spory aczkolwiek nie jest to sklep i może lepiej by było jakby te lodóweczki znalażly się na zapleczu.
    Coś Cie się tej lodówki czepili - jakby stała na zapleczu to byś nie mógł jednym rzutem oka ocenić co jest a potem z rozmarzoną miną postać i pooglądać i poczytać zanim kupisz...

Pani obsługująca wmawiała nam, że piwo lane z nalewaka Smocza Głowa to piwo z Krakowa - bardzo ciekawe choć zagadkę udało mi się rozwiązać dopiero kilka ulic dalej w innem pubie.
    No z tego co wiem to Smoczą nadal produkuje Relakspol - chociaż może to nie aktualne - bo coś mi się plącze, że produkcję do Zawiercia przenieśli - proszę o sprostowanie

zdrówko

Comment

• toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wassyl Wyświetlenie odpowiedzi
      No z tego co wiem to Smoczą nadal produkuje Relakspol - chociaż może to nie aktualne - bo coś mi się plącze, że produkcję do Zawiercia przenieśli - proszę o sprostowanie
      Browar Relakspol zakończył działalność chyba we wrześniu ubiegłego roku. Od tego czasu produkcja piw górnej fermentacji została przeniesiona do Browaru na Jurze w Zawierciu. Natomiast nie można ich nazywać Smoczą Głową - ta nazwa jest związana z osobą Tomka Jabłońskiego. Piwa te nie mają jakiejś oficjalnej nazwy, a na kapslochach od kegów są tylko wypisane mazakiem nazwy "Dark" i "Amber" (lub "D" i "A"). I takie też nazwy figurują obecnie w browarbizowym Dzienniku Piwnym.

Comment

• dontedra
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.06
        • 54

Pani obsługująca wmawiała nam, że piwo lane z nalewaka Smocza Głowa to piwo z Krakowa - bardzo ciekawe choć zagadkę udało mi się rozwiązać dopiero kilka ulic dalej w innem pubie.
        Jeśli dobrze pamiętam rzeczoną sytuacje to Pan pytał o lokalne piwo z Krakowa, wiec poleciłam Smoczą Głowę (jestem przywiązana do tej nazwy choć powinno używać się tej zastępczej czyli Ciemny Dark) jako piwa chyba najbardziej związanego z Krakowem i mimo że jest ważone w Zawierciu to według tej samej relakspolowej receptury.
        Nie jestem w stanie stwierdzić czy wprowadziłam Pana w błąd, ale zapewniam że raczej mi sie to nie zdarza

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Zajrzeliśmy do tego lokalu ale wygnały nas ceny. Do tego w lokalu to tylko piwo beczkowe a tu z wyborem nie jest tak różowo. Ogólnie pewnie warto zajrzeć ale dla mnie jest kilka ciekawszych miejsc w Krakowie.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Gambrinus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 696

Jak dla mnie pomysl z lodowka jest bardzo dobry. Zaliczylem Katedre podczas mojej wizyty w Polsce. Wystroj moze sie podobac lub nie, ale atmosfera jest mila, a barmanka chetnie dzieli sie swoja wiedza na temat oferowanych piw. Wypilem Jasne z Janowa (bez zachwytu) i Herbowe z browaru Koreb - calkiem przyjemne. Na koniec Kozlak z Krajana na pol z moim bratem, ktory ograniczyl sie do ciemnych piw z Krajana (Ciemne i Irlandzkie Mocne). Gdybym mieszkal w Krakowie bylbym czestym gosciem, zwlaszcza ze w Katedrze nie wolno palic, co pozwala w pelni cieszyc sie smakiem piwa.
            Popieraj małe browary!!!
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• dontedra
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.06
              • 54

Witam,

W kranach Jagiełło Special i Smocza Głowa, w kolejce czeka beczka Magnusa. Zapraszam wszystkich

W lodówce:
              - Gulden, Magnus, Special, Nałęczowskie Ciemne i Jasne;
              - Wszystkie piwa z Krajana;
              - Czarnków;
              - Smoki: czerwony, niebieski, czarny, złoty, czarne oraz czarne miodowe;
              - Amber: Koźlak, Złote lwy, Żywe;

Jutro dostawa z Ciechana.

Comment

• dontedra
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.06
                • 54

zapraszamy na
                lane Magnus z Jagiełły oraz Ciechan Wyborne.

W kolejce następnie Ciechan Miodowy.

Comment

• katedrapub
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.03
                  • 19

Witam,

Miód z Ciechanowa już się leje, chociaż pewnie w beczce długo nie zabawi .

Trzeba się spieszyć.

Zapraszamy serdecznie na kufelek.

Comment

• katedrapub
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.03
                    • 19

Witam,

Zapraszamy na piwa butelkowane:
                    - Świeże;
                    - Naturalne;
                    - Lach;
                    - Black Boss;
                    - Warmiak;
                    - Smoki: Czerwony, Czarny, Srebrny, Złoty, Czarne Miodowe;
                    - Herbowe;
                    - Magnus;
                    - Nałęczowskie;
                    - Gulden;
                    - Biodar;
                    - Jagiełło Special;
                    - Zwierzyniec;
                    - Viva Hel;
                    - Ciechan;
                    - Krajan koźlak
                    - Irlandzkie;
                    - Irish;

Pozdrawiam.

Comment

• dontedra
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.06
                      • 54

Witam!!
                      zapraszamy dzisiaj na Ciechana Wybornego Niepasteryzowanego z beczki, testowałam i jest pyszny jak zwykle

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

Zasłyszane wczoraj w tramwaju:
                        ... poszliśmy na piwo do takiego pubu Katedra. Kupiłem sobie takie ciemne miodowe, super było. Oni tam mają chyba ze 40 różnych piw w butelkach w lodówce. Nie jakieś z różnych stron świata, ale wszystkie z Polski. Super sprawa...
                        Mówi się o Was na mieście
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• dontedra
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.06
                          • 54

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zasłyszane wczoraj w tramwaju:
                          ... poszliśmy na piwo do takiego pubu Katedra. Kupiłem sobie takie ciemne miodowe, super było. Oni tam mają chyba ze 40 różnych piw w butelkach w lodówce. Nie jakieś z różnych stron świata, ale wszystkie z Polski. Super sprawa...
                          Mówi się o Was na mieście
                          Woooowwww!!! Dzięki za tego posta! Nie masz nawet pojęcia jak mnie teraz dowartościowałeś hmmm mnie i Katedre oczywiście a to ciemne miodowe to na bank Fortuna

Comment

• dontedra
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.06
                            • 54

Zapraszam dzisiaj na nowe buteleczki.....
                            - Racibora i Twierdzowe z Raciborza
                            - Corneliusa Weizen
                            - Kozlaka z Witnicy (etykieta zniechęcająca ale piwo świetne )
                            - Brackie

Powrócił tez Janów oraz Niepasteryzowany Warmiak

Comment

• dontedra
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.06
                              • 54

Witam!

zapraszam dzisiaj wieczorem na mecz Polska - Słowenia (nie tylko kibiców ) do popisów naszych piłkarzy oferujemy kufelek Ciechana Miodowego z nalewaka

Comment

• ray
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.11
                                • 49

Buszując sentymentalnie z e-prezesem po Krakowie w czasie "podróży poślubnej" nasze kroki nie ominęły Katedry o której zdążyłam nieco usłyszeć i przeczytać tu na forum.
                                Na pierwszy rzut oka klimatycznie no i rzecz jasna prawdziwie piwnie. Lodówka pełna butelek z wszelakiej maści browarów kusiła zawartością (choć trafiłam na brak miodowego z Ciechana na które akurat miałam chęć).
                                Z obserwacji bardziej dogłębnych, wysnuły się następujące wnioski - głównie co do wystroju:
                                - lokal na myśl przywodzi animowany film pod tą samą nazwą - zdobienia w oknach i na ścianach, tajemniczy nastrój owej filmowej katedry, choć moim zdaniem zdobień w stylu, pnącz, gałęzi snujących się misternie po ścianach do sufitu mogłoby być zdecydowanie więcej;
                                - wierzbowe gałęzie nad barem mogłyby również być w ciemnych barwach co by jeszcze bardziej dodawało mistycznej atmosfery
                                - pulsujące światełka choinkowe w kolorze czerwonym zdecydowanie psują cały efekt wizualny - natomiast zwróciłam uwagę na ciekawe rozwiązane oświetlenia boczne ścian w kształcie masek - duży plus!
                                - lodówka nie wygląda tak tragicznie jak to ktoś wcześniej utyskiwał - fajnie by wyglądała z jakąś atrapową zabudową w kolorach ścian i sufitu imitującą nawę katedry
                                - jak dla mnie od czapy całkiem jest malowidło na jednej ze ścian przedstawiające fragment kosmosu z jakąś planetą
                                To chyba tyle wrażeń wizualnych z pobytu w Katedrze. Żałuję, że nie mieliśmy okazji odwiedzić jej w godzinach wieczornych, ale wszystko jest do nadrobienia...
                                Bo radość to słoneczny kolor życia...

Comment

Przetwarzanie...
                                X