Rzeszów, Rynek 20-23, Stary Browar Rzeszowski (Hotel Bristol)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziW środku w wielkich metalowych beczkach, zwanych profesjonalnie kadziami, dzień po dniu tworzy się piwo.
Skoro używam takiego słownictwa, to jestem już profesjonalistą?
Stawiam, że to tylko radosna twórczość redahtora Wyborczej chcącego przybliżyć terminologię przeciętnemu piwoszowi, który mysli, że skoro kupuje Leżajska to wspiera lokalny browar.Rośliny z ziemi piją, ziemia pije z nieba.
Wszystko pije, bracia mili, więc i nam pić trzeba.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WiHuRa Wyświetlenie odpowiedzihttp://pl.wikipedia.org/wiki/Dom_Esterki_w_Rzeszowie
Kamienica po przękątnej od Hotelu, był w niej przez chwilę browar w XVII wieku.
W II tomie Dziejów Rzeszowa z 1998 roku jest informacja że w mieście było kiedyś 10 dużych browarów - już dokładnie nie pamiętam ale chodzi także o XVII wiek.
Stare czasy więc i pewnie stąd nazwa Stary Browar.
Comment
-
-
Ostatnie browary w Rzeszowie zamknięto ponad 100 lat temu.
Do roku 1901 działały dwa, a do 1906 dwa inne. Być może działały dłużej, ale na te daty istnieją ostatnie źródła potwierdzające ich funkcjonowanie.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-07-15, 10:17.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Jeśli będzie tak dobre jak w Jego domowym browarze to piwa z Rzeszowa będą co najmniej w ścisłej czołówce polskich browarów restauracyjnych.Ostatnia zmiana dokonana przez Rzeszowiak; 2013-07-15, 10:31.
Comment
-
-
że skoro kupuje Leżajska to wspiera lokalny browar.
A odnośnie artykuły, to te frazesy są po to aby zwykły konsument wiedział "o co lata".
Artykuł sponsorowany, chyba odrobinę za wcześnie, ale prawdopodobnie ponowna wrzutka będzie w czasie i o otwarciu browaru
Jako piąte będziemy mieć piwo w stylu "pale ale", czyli jasne "ale" w stylu angielskimOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-07-15, 11:41.
Comment
-
-
2 sierpnia degustacja
pszenica, pils, ciemne, marcowe, pale ale (http://www.bristol-rzeszow.pl/mini-browar.html)
Pierwsze próby piwa są z okazji imprezy "kuchnie regionów KUCHNIA KRESOWA"
wejście 60zł, w tym jedzenie za free, degustacja piwa za free, inne napoje dodatkowo płatne.
Czy ktoś wie czy hotel bristol czy jego restauracja ma swoje parasolki na rynku ?
Comment
-
-
Pierwszą warkę warzy piwowar czy instalujący sprzęt?
Dziwnie to wszystko wygląda, skoro 2 sierpnia można było (podobno) się napić piwa podczas jakiejś tam imprezy to dlaczego dopiero w połowie sierpnia można na spokojnie sobie tam usiąść i potestować piwa?
No chyba że jeszcze nie ma gdzie usiąść :]
Comment
-
-
aaa, jak zwykle zapomniałem o "najważniejszym", papierologia :/
17-18.08 mam wolne od pracy to może tam zajrzę
Comment
-
Comment