Giedlarowa 278, Browar Zakarczmie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Giedlarowa 278, Browar Zakarczmie

    Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić .
    Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
    Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym samym budynku jest też kilka innych, niezbyt pasujących do browaru aktywności, ale po drodze są plansze, da się trafić.
    Zajechaliśmy tam w drodze w Bieszczady, bezpośrednio po szybkim zwiedzeniu Leżajska, z planem na obiad i zakupy "na drogę".
    Na parterze mieści się browar, oszklone ściany, a jakże, z widokiem na kadzie. Na piętrze część restauracyjno-zakupowa, na tyłach budynku całkiem spory parking.
    Knajpa urządzona może bez szału, ale całkiem w porządku, bardzo bym sobie życzył taki obiekt w mojej, podwarszawskiej wsi...
    Menu niezbyt długie i niezbyt wyszukane, ale na obiad spokojnie wystarczy. My wzięliśmy klasyka - schabowego i zestaw dnia (bodajże żurek i żeberka), wszystko razem niecałe PLN 60 .
    Dania obfite, świeże, całkiem smaczne. Jakość kuchni potwierdzona frekwencją - byliśmy w czwartek w porze wczesnoobiadowej, kilka stolików zajętych, ciągle ktoś wpadał po dania na wynos (niekoniecznie po pizzę).
    Chciałbym podkreślić, bo ostatnio to naprawdę mało oczywiste - bardzo miła obsługa, zwłaszcza młodziutka barmanka - zachęcała nas do obejrzenia browaru i rozmowy z piwowarem, jeśli jest, ale czas nas nieco gonił, nie skorzystaliśmy...
    Na odcinku piwnym dostępnych sześć rodzajów: Lager Wiedeński, Pszeniczne, Marcowe, Bawarskie Helles, American IPA i bodajże nowość - Cristal Beer. Wzięliśmy wszystko oprócz pszenicy, na jakość napojów nikt potem nie narzekał...
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    #2
    Browar Wiejski Zakarczmie to jeden z ciekawszych minibrowarów jakie powstały w ostatnim czasie.
    Jest to zarówno browar rzemieślniczy jak i restauracyjny, a powstające tam wyroby piwne są warte uwagi.
    Zakarczmie to też pierwszy browar w Polsce, który w swojej nazwie ma słowo "Wiejski". Jest już kilka browarów "Miejskich", ale Wiejski jest jak na razie ten jeden

    Giedlarowa to wieś przyklejona do Leżajska.
    Do Leżajska z Warszawy oczywiście pociągiem, a dalej transport zapewnił autobus.
    Wysiadamy na przystanku Gieldarowa I (7 minut jazdy z dworca kolejowego, bilet 6 zł), oddalonego od minibrowaru o 300 metrów.
    W budynku na dole mieści się sklep spożywczy (są tam oczywiście piwa z ichniego browaru), a na górze restauracja i pokoje gościnne.
    Cały kompleks działał od 2009 roku, a sam browar "dobudował się" na tyłach i rozpoczął działalność w roku 2023.

    Wejście do restauracji jest od podwórka.
    Mijamy przeszklone pomieszczenie, gdzie dobrze widać całą restauracją wraz z warzelnią i wchodzimy schodami do góry do restauracji, przechodząc przez letnie patio.
    Wnętrze restauracji jest przestronne i klimatyczne, panuje tu przytulna atmosfera.
    Do dyspozycji gości są wygodne stoliki i krzesła, oraz profesjonalna obsługa.
    Wszędzie są są akcenty piwowarskie, np. pnącza czy kasetony z chmielem.
    Na przeciwko baru na ceglanej ścianie wisi piękny podświetlany kaseton z logotypem browaru.

    Jak na rok działalności to browar ma pokaźną ofertę 9 piw, w tym dwóch bezalkoholowych.
    W dniu mojej wizyty (12 listopada) do wyboru było:
    - Cristal Beer (Pils) 12,5° / 5,2%
    - Bawarski Helles (Lager) 12° / 5,0%
    - Lager Wiedeński 12,5° / 5.2%
    - Pszeniczne 12,5° / 5,2%
    - Marcowe 13° / 5,5%
    - American IPA 12° / 5,0%
    - Porter Anielski 12° / 5,1%
    Bezalkoholowe:
    - APA Free 7° / 0,5%
    - Mango&Marakuja 7° / 0,5%

    Na kranach były wszystkie z wyjątkiem Marcowego, dostępnego w butelce.
    Bez względu na rodzaj piwa obowiązuje jedna cena: 10 zł za małe (0,33), 14 zł za duże (0,5) i 24 zł za litrowy kufel.
    Można zamówić zestaw degustacyjny 5x180ml za 28 zł.
    Ceny zadowalające a jakość piw bardzo wysoka.
    Mają firmowe szkło i podkładki.
    Piwa na wynos dostępne w półlitrowych kapslowanych butelkach z etykietami.

    Kuchnia podobnie jak piwa na wysokim poziomie.
    Dania mają tu wykwintne, ale za rozsądne ceny.
    Są dedykowane przekąski i dania do piwa:
    - deska serów (750 g) za 78 zł,
    - Deska piwosza (skrzydełka, podudzia, pałki, karkówka z grilla, grillowany filet z kurczaka, ziemniaki opiekane) za 134 zł.
    W stałym jadłospisie mamy do wyboru: zupy (18 zł), dania główne (36 - 54 zł), pizza (26 - 36 zł), burgery (34 - 42 zł) i dania Fast Food (12 - 28 zł), oraz desery.
    Ja miałem okazję spróbować zestawu specjalnego. Był to krem z dyni i kaczka konfitowana z rozmaitymi dodatkami w cenie 54 zł.

    Restauracja czynna jest codziennie od 12:00 do 22:00 (w piątki i soboty do 23:00).
    Attached Files

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      1. Piwo Bawarski Helles
      2. Piwo Cristal Beer (Pils)
      3. Zupa krem z dyni i piwo Bawarski Helles
      4. Kaczka i piwo American IPA
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X