Tykocin, Puchalskiego 3, Restauracja na Zamku w Tykocinie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Tykocin, Puchalskiego 3, Restauracja na Zamku w Tykocinie

W odbudowanym częściowo zamku w Tykocinie jest sobie restauracja z litewskim piwem i kwasem chlebowym z beczki. Nie pamiętam dokładnie, jak się nazywa, może po prostu "Restauracja Zamek". Sam zamek należy do prywatnego właściciela (i jest zresztą na sprzedaż za 12 mln), który postawił go w zasadzie od zera na podstawie opinii znawców, bo żadne plany się nie zachowały. Za 10 czy 20 zł (może 10 od osoby) po obiekcie oprowadzi nas przewodnik będący nieco niższą i bezokularową wersją Komara Pafnucego.

Dwa nalewaki, niestety trafiłem tylko na jasnego Svyturysa, ciemny Gubernijos miał dojechać następnego dnia, kwasu też akurat nie było. Oba piwa za 8 zł. Svyturys (wg napisu na nalewaku "Ekstra") - pyszny, pełny, słodowy lager. Może był świeżuśki, w każdym razie wchodził jak nóż w dwuacetyl, tfu, w masło. Ceny wydaje mi się umiarkowane, ale wegetarianie nie poszaleją. I tak nie byłem specjalnie głodny, więc wziąłem opiekane ziemniaki za 5 zł, dobrze przyprawione i pikantne. Moja połowica zamówiła dziczyznę za chyba 22 zł, ponoć dobra.

Klimat nie jest knajpiany, wszak to restauracja, ale atmosfera (ach, ta mityczna atmosfera) jest miła, bez jakiegoś zadęcia, a przy dobrej pogodzie można klapnąć na dziedzińcu pod parasolami w zupełnie już niezobowiązującym klimacie. Rzeczony Svyturys bił na głowę Łomżę w Tejszy koło synagogi. Może ktoś jeszcze wpadnie i potwierdzi lub zdementuje moje zachwyty.

Related Topics

Collapse

• Alkoneser
    Browary restauracyjne w Polsce
    Alkoneser
    Cześć,
    mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
    2024-08-05, 11:26
  • heckler
    Czechy, Lednice, Břeclavská 368, Pivovar Lednice
    heckler
    Myślę, że prawie każdy o tym miasteczku coś tam słyszał, a ja np. zawitałem tam już po raz czwarty.
    W Lednicy znajduje się neogotycki zamek otoczony dwustuhektarowym parkiem. W 1996 roku obiekt ten razem z pałacem w sąsiedniej miejscowości Valtice wpisany został na listę...
    2022-08-31, 10:17
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 22:37
  • pebejot
    Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
    pebejot
    Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
    Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
    Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
    2025-01-04, 11:17
  • Kazimierz_W
    Svyturys Vintage 2021
    Kazimierz_W
    Specjalna linia piw Svyturys, produkowana w małych partiach w butelkach numerowanych. JA w Kownie trafiłem z tej serii American Style Wheatwine.
    Kolor: miedziano -czerwony
    Piana: niska szybko znika
    Wysycenie: umiarkowane
    Aromat: tu duże zaskoczenie, bo nie czuć amerykańskich...
    2022-01-20, 13:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...