Gdańsk, Karmelicka 1, Browar Trójmiejski Lubrow [przeniesiony do Borcza]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13964

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antylop
    Proszę napisz coś więcej o tym jak smakował Ci Zachmielacz i Pszeniczny Koźlak.
    Każde piwo opisał i nawet linka do tego dał...

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Antylop
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.10
      • 1415

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      Każde piwo opisał i nawet linka do tego dał...
      Właśnie zmieniłem przeglądarkę i dopiero teraz wyświetliły mi się linki z opisem piw.
      Dzięki za czujność
      Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

      Comment

      • Vortex
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 153

        #93
        byłem w ten weekend zamówiłem deskę piw (15 zł za 5 piw: Karmelickie, SKM,Trójmiejskie Piwniczne, Zachmielacz Trójmiejski, Dominikańskie).
        Po zdegusowaniu każdego jednoznacznie stwierdziłem, że.. nie mam ochoty zamówić żadnego z piw ponownie w większej objętości.
        Zachmielacz można śmiało przemienić na Maślak, największe rozczarowanie.
        Piwniczne - tu rzeczywiście coś się działo, dopóki piwo było schłodzone, nuty słodowe i chmielenie dało się wyczuć, ale przy ociepleniu zapach świadczył o jakimś zepsuciu, posmak stał się kartonowy.
        Dominikańskie - pszenica mało wyrazista, wodnista z browarów odwiedzonych w Gdańsku zdecydowanie najsłabsza
        Karmelickie - dało się wyczuć maślany odcień, taki śmietankowy, ale były też akcenty paloności i czekolady
        SKM - całkiem poprawnie, ale bez jakiejś rewelacji.

        Jedzenia nie próbowałem. Atutem na pewno jest doskonała lokalizacja. Może miałem pecha że na słabsze rozlanie trafiłem, ale naprawdę każde z piw było poniżej oczekiwań.

        Comment

        • Areh
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.12
          • 120

          #94
          Widzę że temat mało popularny.
          Pił ktoś ich ostatnie piwo - Gagata?
          Ja jakiś czas temu, chyba dzień po premierze, kupiłem butelkę (na miejscu nie było mi dane spróbować - bramkarzowi moje spodnie się nie spodobały i nie wszedłem).
          Piwo to niby staut owsiany. Z tego wszystkiego najtrafniejsze jest chyba słowo "niby". Praktycznie całkowity brak piany, piwo strasznie wodniste.

          Comment

          • Antylop
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.10
            • 1415

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Areh
            Widzę że temat mało popularny.
            Pił ktoś ich ostatnie piwo - Gagata?
            Ja jakiś czas temu, chyba dzień po premierze, kupiłem butelkę (na miejscu nie było mi dane spróbować - bramkarzowi moje spodnie się nie spodobały i nie wszedłem).
            Piwo to niby staut owsiany. Z tego wszystkiego najtrafniejsze jest chyba słowo "niby". Praktycznie całkowity brak piany, piwo strasznie wodniste.
            Spodnie się nie spodobały? Żenujące... O której godzinie byłeś?
            Oni chyba aspirują do miana lokalu dla vipów...
            Co do "Gagata" to piłem je z nalewaka i mam podobne odczucia - bardzo delikatne, bez piany, płatki owsiane chyba wysypały im się na zewnątrz...
            Wg mnie zbyt głęboko je odfermentowali (14,5 blg / 6,1 alk.)
            Otrzymałem je w imponującej temperaturze ok. 4 stopni...
            Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

            Comment

            • Areh
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.12
              • 120

              #96
              Był to piątek, ok. 23 (wracałem z Degustatorni, z premiery Szczerbatego Smoka). Chyba w środku jakieś disco było i moje bojówki nie pasowały do klimatu. Trudno, więcej tam nie zajrzę, bo z zasady unikam lokali gdzie jest selekcja. Z tego co poczytałem w necie, dużo nie stracę.

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #97
                Z tego co wiem to selekcja jest tylko w piątek i sobotę wieczorami. Byłem kilka razy w tygodniu w niechlujnym stroju i nie miałem takich problemów.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

                  #98
                  Zdziwiliście mnie tą selekcją? Byłem dwa razy - fakt, że wciągu dnia, z bagażami w szortach i nie miałem problemu.
                  Warto jednak lokale odwiedzać kilka razy i dopiero oceniać, tu miałem przykład. Pierwszy raz - ocena piątka, drugi raz niestety 3.
                  Wizyta 1 - przepyszny świeży Kolender plus bardzo dobre wszystkie inne piwa, świetna, wesoła obsługa, okonki z patelni bardzo dobre, wrażenia mega pozytywne.
                  Wizyta 2 - oj Kolender ciepławy i jakby były to "zlewki", Pils - nie do wypicia, męczący, ledwo dałem radę, obronił się Gagat, danie dnia (kurczak w sosie grzybowym) ot taki zjeść i zapomnieć, obsługa nadal bardzo dobra i miła, chociaż mniej wesoła
                  Tak więc za pierwszym razem wrażenia piwne i spożywcze rewelacyjne, za drugim znacznie słabiej. ogólnie jednak miejsce godne polecenia
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9808

                    #99
                    Lokal dziwny, moim zdaniem niepasujący do koncepcji browaru. Wystrój przypomina mi nieco czasy trochę bardziej szemrane, zwłaszcza w Trójmieście..., które (chyba) odeszły.
                    Mroczne, duszne wnętrze. Na szczęście jest ogródek, na froncie budynku postawionego w stylu "powiatowe centrum handlowe z lat 90-tych", z widokiem na pasaż.
                    Dość miła obsługa, karta dań typu "dla każdego coś miłego", czyli nasycić głód bez marudzenia i zapomnieć. Sałata z kaczki kompletnie bez wyrazu, no, ale się chociaż nie zatrułem... .
                    Mimo rozpoczynającego się sezonu w porze późnoobiadowej obłożenie nieprzesadne, klientela to (na oko) letnicy 50+ i small biznesmeni w podobnej grupie wiekowej.
                    Obsługa miła, ale tempo jej pracy dostosowane do natłoku gości, być może nieco opacznie zrozumieli modny termin "slow food", i moja kaczka była poważnie stygnąca.
                    Typowa knajpa w centrum dużego miasta ze sporym ruchem turystycznym, do wejścia "na raz", niespecjalnie zachęcająca do powrotu. No, ale "veni, vidi..." .

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19308

                      #100
                      Teraz wiem skad wystroj sopockiej filii, mimo wszystko jasniejszej niz tu. Zachmielacz wiecej niz poprawny. Stout juz niekoniecznie. Dobra lokalizacja i ceny nizsze niz w PG4 naklonily mnie do wejscia. Z racji, ze bywaja czesto na festiwalach ponowne odwiedzin nie przewiduje.

                      Comment

                      • heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1998

                        #101
                        Lubrow to drugi browar odwiedzony w poniedziałkowy wieczór. W lokalu podobnie jak w browarze na Piwnej pustki.
                        Dla siebie zamówiłem SKM. Piwo może ciut lepsze niż w Browarze Piwna.
                        Kolega zamówił bodajże Piwniczne. Nijakie te piwa i tyle. Nie miałem dalszej ochoty na próbowanie innych piw z tego browaru.
                        Na plus cena 10zł. i pojemność 0,5l.
                        Attached Files

                        Comment

                        • Warzywo
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          🍼🍼
                          • 2016.08
                          • 955

                          #102
                          Muszę się zgodzić co do przeciętności piw, niestety. Plusem jest miejsce - pozwala walnąć szybkiego browarka przed jazdą pociągiem czy SKM.

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9257

                            #103
                            Nr 4 (na osiem) mojego Rankingu Browarów Restauracyjnych TRÓJMIASTO - luty 2019

                            Lubrow


                            Mam wrażenie, że w ostatnim czasie sporo stracił na jakości piw. Nawet nie próbuję ustosunkowywać się do takich wynalazków jak Łoter z melona.
                            Również kolekcjonersko duużo gorzej. Kiedyś można było kupić ety u kelnera. Teraz potrzeba do tego piwowara. Mimo 3 wizyt wróciłem do domu z pustymi rękami. Gdybym dodał zamkniętą restaurację w Sopocie Lubrow byłby dużo niżej.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4511

                              #104
                              Lubrow wyżej niż browar z Szafarni? Niemożliwe.

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9257

                                #105
                                No i kolejne miejsce w Trójmieście powoli odchodzi do historii.
                                Niedługo zostanie sama restauracja Barbados, w której serwowane będzie piwo Lubrow, tyle że warzone nie na miejscu a w kaszubskim hotelu Barcz (?), Barcza (?).
                                Ostatnie piwo tu na Karmelickiej uwarzono podobno w grudniu i aktualnie sprzęt jest przenoszony w nowe miejsce. Może się zdarzyć, że niedługo będzie trzeba dokupić piwa, gdyż w nowym miejscu jeszcze go nie ma.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Lubrow, Sladkový
                                  darekd
                                  Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                                  Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                                  2025-04-14, 00:51
                                • darekd
                                  Lubrow, Silky Stout
                                  darekd
                                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                                  16% ekstr.
                                  5,5% alk

                                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                                  2025-02-14, 04:52
                                • darekd
                                  Lubrow, Morillo
                                  darekd
                                  „Hoppy pils”, chmiele Mosaic i Amarillo


                                  12% ekstr.
                                  5% alk.

                                  Aromat – wyraźny chmiel (melon, żywiczność i trochę cytrusów, potem pojawia się lekka nafta)
                                  Piana – wysoka, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
                                  Barwa – słomkowa, prawie...
                                  2025-02-09, 00:49
                                • darekd
                                  Lubrow, Jo!
                                  darekd
                                  Jo! - Richtich Kaszëbsczi Lager

                                  Styl: Helles

                                  Alkohol: 5 %

                                  Ekstrakt: 12 °

                                  https://lubrowsklep.pl/pl/p/Jo-500-ml-/362

                                  Aromat - łagodny ziarnisty słód, lekki ziołowy chmiel
                                  Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje...
                                  2025-03-13, 00:00
                                • Javox
                                  Lubrow, Cesarskie Jasne
                                  Javox
                                  Hoppy Pils
                                  Ekstrakt 12*, alko 5.3%
                                  Chmiel: PŁ-1 (Płotowy - Polish Hops)

                                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Gaz - średni.
                                  Aromat - mocna ziołowość,
                                  Smak - słodkawe i mocna ziołowość na zbożowym,...
                                  2025-02-21, 14:36
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...