Gdańsk, Karmelicka 1, Browar Trójmiejski Lubrow [przeniesiony do Borcza]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Antylop
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1415

    #61
    Witam.
    Właśnie jestem w Browarze Trójmiejskim Lubrow - zamówiłem Dominikańskie i Zachmielacza.
    Podczas mojej pierwszej wizyty (kilka dni po otwarciu browaru) piłem SKM i Kellerbier.
    SKM i Keller poprawne ale bez rewelacji, choć jak na nowy sprzęt i pierwszą warkę - uważam, że nie jest źle. Nieco brak im wyrazistości a pilsa wolałbym nieco lżejszego. Dominikańskie w mojej opinii jest zbyt wodniste i bezsmakowe, powinni doń sypnąć garstkę dobrego chmielu Zachmielacza celowo degustuję dopiero dziś (dałem mu czas na "doleżakowanie"). Choć nie ma tu amerykańskiego chmielu (który lubię najbardziej), muszę przyznać, że piwo mi smakuje i jak na swoje 7,5% alk. jest bardzo pijalne Aromat przypomina nieco Hardcore IPA light Jeśli piwowar faktycznie otwarty jest na sugestie i pomysły i lubi eksperymentować, to myślę, że powinniśmy mieć wiele pożytku i przyjemności z owoców jego pracy.
    Dajcie znać jeśli ktoś z Was będzie planował wizytę w Lubrowie.
    Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #62
      Ja planuję, ale w czwartek. Dużo planów na ten dzień

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Antylop
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.10
        • 1415

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja planuję, ale w czwartek. Dużo planów na ten dzień
        O której będziesz w Degustatorni?
        Co jeszcze wizytujesz w czwartek? W jakich godzinach?
        Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antylop Wyświetlenie odpowiedzi
          O której będziesz w Degustatorni?
          Co jeszcze wizytujesz w czwartek? W jakich godzinach?
          Wszystkiego po trochu, łącznie z jarmarkiem. Godzinowo nie jestem w stanie powiedzieć. Idę na żywioł
          Degusta to tak 17-18.
          Last edited by Pendragon; 2013-08-06, 12:44.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Antylop
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.10
            • 1415

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Wszystkiego po trochu, łącznie z jarmarkiem. Godzinowo nie jestem w stanie powiedzieć. Idę na żywioł
            Degusta to tak 17-18.
            OK, zadzwoń do mnie w czwartek jak będziesz w Gdańsku to spotkamy się gdzieś na mieście. Też będę w Degu.
            Masz mój nr tel.?
            Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #66
              Mam w starym telefonie. Już odszukałem.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • j_Q
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.10
                • 176

                #67
                Antylop - koniecznie spróbuj SKM-ki i kellera teraz. Te 2 tygodnie leżakowania bardzo dużo dały temu piwu. Czytałem opinie z dnia premiery, że piwo mało treściwe, niedoleżakowane. Moim zdaniem tych wad już nie ma.

                Comment

                • j_Q
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.10
                  • 176

                  #68
                  A co do IPA - trzeba będzie wpaść za jakieś 6 tygodni, ma być bardziej aromatyczne

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #69
                    Browar oferuje degustacyjną deskę piwną - wszystkie pięć piw w pojemności 0,125 w cenie 12 zł.

                    Są też litrowe butelki zwrotne (kaucja 7 zł):
                    Dominikańskie - 15 zł
                    SKM - 16 zł
                    Piwniczne - 17 zł
                    Karmelickie - 21 zł
                    Zachmielacz - 22 zł

                    Tyle się naczytałem o Karmelickim, że podchodziłem do niego jak do jeża, dlatego ucieszyłem się, że można go spróbować w pojemności 0,125. Tymczasem okazało się, że piwo dojrzało, drożdże przeżarły cukier i piwo stało się wręcz lekko wytrawne! Chyba, że to chmiel (którego nie żałują) z trzech wcześniejszych próbek tak wpłynął na moje kubki smakowe.

                    Najbardziej przypadło mi do gustu Dominikańskie, zarówno w smaku, zapachu jak i barwie. Co prawda nie udało mi się w nim doszukać nut górnofermentacyjnych, za to było ono najbardziej aromatyczne i przypominało czeskie leżaki z małych browarów. Szkoda, że to tylko sezonówka, chciałbym je móc pić na co dzień.

                    Ludzie nadal siedzą w ogródku w upale, a klimatyzowany lokal pusty - w środku byłem jedynym gościem.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • j_Q
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.10
                      • 176

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi

                      Ludzie nadal siedzą w ogródku w upale, a klimatyzowany lokal pusty - w środku byłem jedynym gościem.
                      Bo tylko w ogródku można palić.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika j_Q Wyświetlenie odpowiedzi
                        Bo tylko w ogródku można palić.
                        Nie widziałem nikogo z papierosem, a na drzwiach wisi kartka o dwóch strefach dla palących. Nie wiem co to oznacza, bo mnie ten temat nie interesuje.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • j_Q
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.10
                          • 176

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie widziałem nikogo z papierosem, a na drzwiach wisi kartka o dwóch strefach dla palących. Nie wiem co to oznacza, bo mnie ten temat nie interesuje.
                          Też wolę zapach piwa od smrodu fajek. No ale skoro ludziska wolą się smażyć i wędzić ... Ich wybór.

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #73
                            Streszczenie próbowanych piw na początku sierpnia w Lubrowie:

                            SKM I warka - totalny diacetyl, II warka lager z wyczuwalnym ale stonowanym chmieleniem, III warka wyraziste chmielenie na poziomie pilsa. W warkach II i III wyczuwalna drożdżowość w aromacie (ok. 3 tygodnie leżakowania)
                            Trójmiejskie Piwniczne - I warka (5 tygodni leżakowania) - dobry lager ze słodowo-piwnicznym charakterem, II warka (2 tygodnie leżakowania) - spora drożdżowość w zapachu
                            Karmelickie - świetny, tylko lekko karmelowy dunkel. Odpowiednio treściwy bez zbędnej słodyczy. Jeden z lepszych krajowych dunkli jakie miałem okazję próbować. Niestety później dodawany jest do niego miód i czar pryska...
                            Zachmielacz Trójmiejski - IPA w typie słodowym. Mocny aromat słodkawych owoców tropikalnych. Niestety brak goryczkowej kontry na odpowiednio wysokim poziomie.
                            Dominikańskie - błąd w sztuce. Diacetyl i niewiele więcej.

                            Foty dostępne na Polskich Minibrowarach
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)
                              Dominikańskie - błąd w sztuce. Diacetyl i niewiele więcej.
                              (...)
                              Hmm, w Wejherowie mówiłeś, że ci smakowało
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Hmm, w Wejherowie mówiłeś, że ci smakowało
                                No pewnie, jeszcze wtedy diacetyl mi bardzo smakował
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X