Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
Gdynia, Bulwar Nadmorski, Browar Port Gdynia
Collapse
X
-
Byłem tam w dniu otwarcia browaru.
Najbardziej smakował mi Pils niemiecki, choć Pendragon degustując go dzień później już nie był kontent
Byłem z nim wstępnie umówiony na degustację, jednak obowiązki służbowe mnie wezwały.
Też uważam że "Amber ale" był najsłabszym punktem w ofercie.
Dlaczego? Trzeba samemu się pofatygować i wyrobić sobie zdaniePiwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...
Comment
-
-
Od jutra będzie można kupować piwo na wynos.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
A pomyśleli o kolekcjonerach - szkło, etykiety, etc, etc....? Na filmie widać szkło - chyba czyste.Last edited by beerek62; 2016-03-23, 20:16.
Comment
-
-
Jeśli chodzi o birofilia, to na pewno są podstawki.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziJeśli chodzi o birofilia, to na pewno są podstawki.
Comment
-
-
Nowe piwo
Żegnamy dziś Amber Ale (zostało jeszcze tylko kilka butelek), a witamy nowe piwo specjalne w stylu Lentebok - jasny wiosenny koźlak holenderski.
Jest to piwo w niezwykle rzadko spotykanym stylu, warzone niemal wyłącznie w Holandii z okazji nadejścia wiosny i Świąt Wielokanocnych. Jesteśmy prawdopodobnie pierwszym polskim browarem, który uwarzył Lenteboka!
Mocne, jasne, niskogoryczkowe piwo górnej fermentacji, charakteryzuje się słodową słodyczą i nutami kwiatowo-owocowymi pochodzącymi od drożdży. Ze względu na wczesnowiosenną porę posiada podwyższoną zawartość alkoholu, a dzięki temu znakomite właściwości rozgrzewające.
Ekstrakt: 16,5%, Alkohol: 7%, IBU: 30
Zapraszamy na degustację naszego Lenteboka!Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...
Comment
-
-
Trudno chyba wyobrazić sobie w Gdyni lepsze miejsce na restaurację z minibrowarem - parę metrów od morza pod zalesionym wzgórzem. Nie ma się więc co dziwić, że gdy tam dotarliśmy w sobotę 19.03.2016 około 18.30, w środku kłębił się tłum. Fartem dorwaliśmy zarezerwowany na 20-tą stolik. A miejsca jest niemało. Po prawej od wejścia duża sala z warzelnią (20 hl) i dziesięcioma ławami na 8-10 osób każda. Wzdłuż przeszklonych ścian z widokiem na morze można siedzieć na wysokich stołkach przy długim blacie. Bar po przeciwnej stronie jest jeszcze dłuższy, a za nim za szklaną ścianą można podziwiać 11 tankofermentorów (po 20 hl każdy).
Sala po lewej od wejścia jest trochę mniejsza a siedzi się tu przy 4-osobowych stolikach.
W ciepłe dni klientów z pewnością będzie jeszcze więcej, ale radą na to ma być otwarty taras na górze na całej długości budynku.
W dniu naszej wizyty dostępne były 4 piwa:
- Jasne (Pils niemiecki) http://www.browar.biz/forum/showpost...52&postcount=2
- Pszeniczne (Hefeweizen) http://www.browar.biz/forum/showpost...56&postcount=2
- Ciemne (Porter angielski) http://www.browar.biz/forum/showpost...66&postcount=2
- Amber specjal (Amber Ale) http://www.browar.biz/forum/showpost...61&postcount=2
Pierwsze nazwy pochodzą z karty, te w nawiasach z browar.biz, nie wiem skąd te różnice ale raczej chodzi o te same piwa.
Podawano w szkle firmowym, podkładki przynosiła kelnerka wraz z piwem jednak tylko na mniejszej sali. Gdy zwolniliśmy zarezerwowany stół i wynieśliśmy się do dużej dosiadając do nie w pełni obsadzonej ławy, już nie chciało się kelnerowi zawracać sobie głowy podkładkami.
Jadłospisem się nie interesowałem, natomiast moi koledzy konsumowali pizzę twierdząc, ze im smakowała.
Wydaje się, że inwestycja trafiona w dziesiątkę, już to widać a lato raczej potwierdzi tą tezę. Browar jest dość spory ale będzie pewnie musiał pracować pełną parą by zaspokoić pragnienie gości.
Fotki w galerii:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziPierwsze nazwy pochodzą z karty, te w nawiasach z browar.biz, nie wiem skąd te różnice ale raczej chodzi o te same piwa.
Comment
-
-
No właśnie tak zrobili - jasne, ciemne, pszeniczne - tak to figuruje w karcie.
Nie wiem tylko czemu napisali amber specjalne. Wszystkie specjalne będą barwy bursztynowej?
Comment
-
-
Myślisz, że użyją fioletowego batata albo marchwi do zabawienia?
Comment
-
-
Z racji, że piwa będą się zmieniać, aby nie zmieniać za każdym razem całego menu, piwa w karcie są podane pod nazwami jasne, ciemne, pszeniczne specjalne (skąd ten amber specjal to ja nie mam pojęcia )
W niedalekiej przyszłości mają pojawić się karty piw, w których będą szczegółowo opisane style piw, jakie w danym momencie są na kranach.
Co do słabej piany... barmani oberwą.Last edited by wrednyhawran; 2016-04-06, 11:44.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
No i mamy przykład podmiany - jako pszeniczne od dziś (?) american wheat.
Comment
-
Comment