Gdańsk, Słowackiego 23, Browar Vrest (ex. Stary Maneż)
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
No dobra, niech będzie, że jest to sala koncertowa z przyczepionym browarem.
Jako zrzędliwy i ciemny starzec (patrz poniżej) oczekuję teraz lodowiska i stadionu piłkarskiego
z przyczepionym browarem.
Następne w kolejce pomysły to: fabryka opon ZPB (z przyczepionym browarem) i kamieniołomy ZPB, ewentualnie zakład karny ZPB
.
A do adremu wracając, faktycznie "burdel to wy macie w tym swoim Archeo (Maneżu)" z nazwami piwa.
Byłem tam w ostatni poniedziałek i na kranach opisane były następujące płyny:- Jasna Chmurka
- Bursztyn
- Ciemny Starzec
Parametrów nie pomnę, ale ktoś bardziej zorientowany wie, które jest które?
Czy to jest tak, że kto przychodzi do roboty pierwszy, to wymyśla nazwy dla piw będących w ofercie???
Jak to oceniać? Czy co tydzień ktoś będzie zgłaszał na forum nowe piwa z browaru Stary Maneż?Comment
-
Wyprawa do Trójmiasta na Open'era, poza kilkunastoma fajnymi koncertami poskutkowała również zaliczeniem pięciu nowych minibrowarów przez moją skromną osobę. Był to aktywny tydzień
Odpuściłem sobie te, w których już byłem - czyli Lubrow, Piwną i Brovarnię (nasz drogi Pendragon zamieścił na Fejsie informację, że sprzedają tam obecnie piwo za 14 zł/0,5l., co odebrało mi jakiekolwiek resztki żalu wynikającego z faktu nieodwiedzenia tego lokalu).
Na pierwszy ogień poszedł Stary Maneż w dzielnicy Wrzeszcz. Bezproblemowy dojazd tramwajem bądź SKM z centrum miasta. Sam budynek - ładny, nowoczesny, nieco industrialny. Przyjemny klimat zarówno w środku jak i w ogródku. Podczas naszych odwiedzin, warzone było piwo, toteż zdecydowaliśmy się zasiąść w środku, nieopodal kadzi. Element koncertowy jest wyraźnie ważną częścią lokalu, pelno w nim plakatów nadchodzących występów, i to nie byle jakich - do tej pory kusi mnie wyprawa na Cigarettes After Sex w lipcu, chociaż raczej nie będzie mi się chciało.
Piwo wciąż sprzedawane tylko w objętości 0,3l w cenie 4,50. Szanuję obydwa koncepty
Niestety w tym miejscu kończą się plusy. Jedzenie, jak już pisali moi poprzednicy, jest w formie szwedzkiego stołu - wybieramy co chcemy i idziemy z tym do pani kelnerki, która następnie zanosi wybrane dania do podgrzania. Jak smakuje odgrzewane jedzenie, chyba sobie możecie wyobrazić. Ja zakupiłem dwa dania w cenie łącznie 18 zł, odgrzewana minipizza była równie słaba co odgrzewane coś a'la lazania. Nie najadłem się.
Piwo. Były trzy: jasne, pszeniczne, ciemne. Wybór równie słabiutki, co jakość polewanych trunków. Jasnego i pszenicznego nie umiałem rozróżnić ani po smaku, ani po wyglądzie - aż poszedłem się dopytać kelnerki, czy na pewno nie polała mi 2x tego samego. Podejrzewam że tak mogło być, ale pewności nie mam. Nie takie rzeczy w polskich browarach już wywijaliNiemniej - jasne/pszeniczne płaskie i bezsmakowe, jakbym pił koncernówę. Serio, w ślepym teście Jasne z Maneża vs Tyskie Gronie, nie wiem czy umiałbym prawidłowo zgadnąć. Ciemne było niewiele lepsze.
Nie planuję tam wracać, no chyba że do mojej kolejnej wizyty w Trójmieście pojawią się tu nadzwyczaj entuzjastyczne recenzje w liczbie mnogiej.
Spoiler alert: spośród odwiedzonych przeze mnie w zeszłym tygodniu browarów, ten był najsłabszy.Comment
-
Browar zmienił nazwę na BROWAR VREST. Zmiana nazwy dotyczy jedynie browaru, nazwa lokalu nadal jest ta sama, czyli Stary Maneż.
W dniu wczorajszym polewano cztery piwa: Pils, Pszeniczne, Bursztynowe, Alt.Comment
-
Dziwna koncepcja, że browar nazywa się inaczej niż lokal, w którym się mieści.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Wcale nie dziwna, za granicą to częsta praktyka, chociażby w Niemczech.
Może przynajmniej zaczną informować w internecie o piwie.
Profil na facebooku widzę już jest.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
albo przynajmniej kompletne nie wyczucie rynku brewpubów.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
4,50 za piwo 0,3. I tylko w takiej pojemności serwowali.
Czyli dokładnie podwoili cenę.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2017-02-25, 10:49.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Spojrzałem na zdjęcie w sumie z lata ubiegłego roku i widzę że np pszenica była po 4,50 i 5,50 ale na zdjęciu uciął się fragment gdzie pewnie byłynapisane pojemności. Podejrzewam że odpowiednio 330 i 500 ml.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment