Do Bytowa wybierałem się już od jakiegoś czasu kuszony reaktywacją browaru po ponad 10 latach przerwy, a tym bardziej zachęcony degustacją piw i miłą rozmową na stoisku podczas ostatniego FDP we Wrocławiu. Czekałem do wakacji gdyż wtedy po 23 latach miały być reaktywowane rozkładowe pociągi pasażerskie na odcinku Lipusz- Bytów, a nie uśmiechała mi się ponad 1,5 godzinna podróż PKS-em z Kartuz. Tak więc nie było już żadnych przeszkód by 20.08.2016 znów zawitać do Bytowa, a po raz pierwszy do browaru.
Po parominutowym spacerze z dworca stanąłem przed budynkiem browaru, na którym wciąż widnieje nazwa i logo Goch - jak widać tradycja bytowska piwowarska jest kontynuowana.
U bramy przejął mnie piwowar Darek Czaja i zaprosił na zwiedzanie. Trzeba przyznać, że aż serce rośnie gdy wchodzi się do pracującego pełną parą browaru (akurat było warzenie więc pięknie pachniało), który ożył po tak długiej przerwie i znów można spróbować z niego piwa . A te prosto z tanku było pyszne (Darek nalewał w oryginalną szklankę Goch), szczególnie klasyczna bytowska 12° - chlebowo goryczkowa z owocową nutą - smakowała idealnie jak czeski ležák. Również czeskie smaki przywodził na myśl fajny klasyczny ciemniak 11°
Czyli wszystko w porządku bo jak się okazało sprzęt w browarze pochodzi z Czech (prawdopodobnie z Pacova). Warzelnia składa się z 3 kotłów, maxymalna pojemność wynosi 40 hl ale jedna warka to 37 hl. Tankofermentorów jest 7 po 128 hl (czyli każdy pomieści 3 warki), są one obudowane ścianami z blachy falistej. W pomieszczeniu obok znajdują się jeszcze poziome tanki leżakowe i stojące pośredniczące, z których następuje rozlew piw. Linia do butelkowania wyposażona jest w klasyczny pasteryzator tunelowy, natomiast nowa jest myjka i napełniarka do kegów.
Jak się rzekło, produkcja idzie pełną parą aż miło popatrzeć, poza własnymi piwami sporo warzą też kontraktowcy. Fajnie, że poza większymi browarami ożywianymi przez Marka Jakubiaka, również taki jak ten dostał swoją drugą szansę, za co brawa dla Michała Olszewskiego i spółki. A może nastąpią dalsze działania? Nie tak daleko są Podjazy gdzie również istniał browar, nie mam jednak pojęcia jaki jest jego stan obecny.
Wielkie dzięki Michałowi Olszewskiemu za umożliwienie wizyty, a Darkowi za oprowadzenie (mam nadzieję, że jak obiecałeś stawisz się na Zlocie ).
Fotki w galerii:
Po parominutowym spacerze z dworca stanąłem przed budynkiem browaru, na którym wciąż widnieje nazwa i logo Goch - jak widać tradycja bytowska piwowarska jest kontynuowana.
U bramy przejął mnie piwowar Darek Czaja i zaprosił na zwiedzanie. Trzeba przyznać, że aż serce rośnie gdy wchodzi się do pracującego pełną parą browaru (akurat było warzenie więc pięknie pachniało), który ożył po tak długiej przerwie i znów można spróbować z niego piwa . A te prosto z tanku było pyszne (Darek nalewał w oryginalną szklankę Goch), szczególnie klasyczna bytowska 12° - chlebowo goryczkowa z owocową nutą - smakowała idealnie jak czeski ležák. Również czeskie smaki przywodził na myśl fajny klasyczny ciemniak 11°
Czyli wszystko w porządku bo jak się okazało sprzęt w browarze pochodzi z Czech (prawdopodobnie z Pacova). Warzelnia składa się z 3 kotłów, maxymalna pojemność wynosi 40 hl ale jedna warka to 37 hl. Tankofermentorów jest 7 po 128 hl (czyli każdy pomieści 3 warki), są one obudowane ścianami z blachy falistej. W pomieszczeniu obok znajdują się jeszcze poziome tanki leżakowe i stojące pośredniczące, z których następuje rozlew piw. Linia do butelkowania wyposażona jest w klasyczny pasteryzator tunelowy, natomiast nowa jest myjka i napełniarka do kegów.
Jak się rzekło, produkcja idzie pełną parą aż miło popatrzeć, poza własnymi piwami sporo warzą też kontraktowcy. Fajnie, że poza większymi browarami ożywianymi przez Marka Jakubiaka, również taki jak ten dostał swoją drugą szansę, za co brawa dla Michała Olszewskiego i spółki. A może nastąpią dalsze działania? Nie tak daleko są Podjazy gdzie również istniał browar, nie mam jednak pojęcia jaki jest jego stan obecny.
Wielkie dzięki Michałowi Olszewskiemu za umożliwienie wizyty, a Darkowi za oprowadzenie (mam nadzieję, że jak obiecałeś stawisz się na Zlocie ).
Fotki w galerii:
Comment