Gdynia, Derdowskiego 11, Bar Kaszubski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warzywo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2016.08
    • 955

    Gdynia, Derdowskiego 11, Bar Kaszubski

    Co prawda nie wiem czemu Kaszubski ale bardzo mi się tam podobało. Z zewnątrz to wręcz można się spodziewać pozostałości z lat 80, niestety wewnątrz tak dobrze nie jest. Wyraźne odświeżenie, nie jest może na szczęście całkiem nowocześnie ale widać, że zmiany nastąpiły.
    Do jedzenie - prawdziwe, normalne jedzenie, bardzo tanie (zestaw za 12 zł). Do picia, całkiem niezły Specjal z beczki.
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    #2
    Ano dlatego Kaszubski, że Gdynia leży w obrębie kulturowego rejonu Kaszuby, a dokładnie w części określanej mianem Trzëgard, czyli obszar trójmiejski.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

    Comment

    • Warzywo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2016.08
      • 955

      #3
      No to wiem chodziło mi o to, że nie było tam chyba dan kuchni regionalnych. Ale jedzenie było super, takie proste,normalne, klasyczne, świeże.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Bo wejście jest z Placu Kaszubskiego, ot co.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • tabacznik
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.10
          • 33

          #5
          Przecież jest wystrój kaszubski (jakieś wazony i naczynia ze wzorami kaszubskimi), poza tym dania są domowe, a więc inspirowane lokalną kuchnią (a że Gdynia to kaszubskie miasto, to siłą rzeczy przepisy dań pochodzą od miejscowych Kaszubek).

          Lokal to właściwie bar gastronomiczny. Piwo jest tylko dodatkiem. Chyba nikt specjalnie na browarka tu nie wpada?

          Comment

          • tabacznik
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.10
            • 33

            #6
            Zachęcony dobrą opinią twórcy tego tematu odwiedziłem razem z kolegami ten bar w sobotę. Faktycznie w środku wspaniały klimat z atmosferą PRLu. Na miejscu piwo tylko z beczki (6,60 zł za 0.5 l). Niestety okazało się, że.. zabrakło piwa. Najlepiej więc próbować tej miejscówki w tygodniu, kiedy jest szansa, że z kranów coś poleci. Zawiedzeni udaliśmy się na wycieczkę po północy miasta (Oksywie, Obłuże, Pogórze), gdzie spędziliśmy miło czas w lokalnych barach oddając się dysputom z miejscowymi piwoszami.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X