Pruszcz Gdański, Powstańców Warszawy 5, Bar Zacisze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Pruszcz Gdański, Powstańców Warszawy 5, Bar Zacisze

Wiekowy lokal usytuowany niedaleko dworca pkp, niemalże tuż pod wiaduktem. W tym miejscu na początku dwudziestego wieku był główny przejazd kolejowy i obok niego powstała gospoda prowadzona przez niejakiego Mullera - to właśnie w tym ceglanym budynku pamiętającym lepsze czasy mieści się bar Zacisze. Wnętrze ma autentyczny wygląd z lat głębokiej komuny z boazerią na ścianach, jedyne co się zmieniło to odsłonięto na jednej ze ścian zabytkową mozaikę a na innej zainstalowano tablicę i można sobie na niej pomazać. Klientela zróżnicowana - obok przedstawicieli klasy robotniczej oglądających "Świat według Kiepskich" na zainstalowanym w sali telewizorze przesiaduje okoliczna młodzież (taka bliżej trzydziestki) i czasami gówniarzeria dwudziesto lub mniej letnia. Z atrakcji barowych oprócz telewizora są rzutki w przedsionku przy wejściu. Muzyki brak - chyba że ktoś odpali kaseciaka model Kasprzak; jest też szpulowiec ale chyba nie na chodzie. Okazjonalnie w weekendy koncerty, ale to tak raz na miesiąc. Niemniej przed odwiedzinami warto sprawdzić na facebooku czy się coś w Zecie nie kroi bo w dzień koncertu miejsc siedzących brakuje. Jest jedzenie w cenach niewysokich (10-20 złotych za zestaw obiadowy) w tym polska klasyka: schabowy, śledź, wątróbka, gołąbki, sałatka jarzynowa itp. Do picia Specjal z kija oraz zestaw butelek: piwa z Grupy Żywiec (w tym APA, Białe, Saison, Marcowe, Bock) od 5 do 8 złotych oraz z Browaru Kaszubskiego Bytów (Jasne, Polka, Stoczniowiec, Ciemne i czasami coś jeszcze) po 7.

codz. 10-22
    facebook
    Last edited by Pendragon; 2016-12-21, 21:15.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
  • Warzywo
    🍼🍼
    • 2016.08
    • 955

Mam prośbę - zajrzyj do tego baru. Niestety ze zdjęć na FB wynika, że wystrój zmienił się drastycznie, z ław są teraz typowe ikeowo-nowoczesne stoliki i plastikowe krzesełka. I, że teraz to tam są imprezy hallowenowe dla bananowej młodzieży, a nie lokal dla "klasy robotniczej".

Comment

• Jimmy_jb
      • 2005.11
      • 911

Mam tam z domu jakieś 5 minut na piechotę więc bywam regularnie i przyznam szczerze że trochę mnie dziwią Twoje spostrzeżenia. Plastikowych krzesełek nigdy w Zaciszu nie widziałem. Jest kilka takich niskich jak kiedyś były w szkołach. Jest też pseudo kanapa z palet i dwa takie niskie stoliki z desek. Z tego co wiem to nie z Ikei tylko hand made po taniości. Co do organizowania halloweenów to jako wieloletni pracownik gastronomii powiem wprost: z samej klasy robotniczej w jednak dość małym miasteczku Pruszcz nie wyżyjesz, zwłaszcza zimą. Wolę żeby się w Zecie czasem odbywały jakieś jasełka niżby miał zostać zamknięty na amen. Zresztą nie ma musu uczestniczyć w takich imprezach - na co dzień jest raczej swojsko bez hipsterstwa.
      Zapomniałem dodać że oprócz piwa są też mocniejsze argumenty tzn. jakieś wina (bez szału) i wybór wódek, nalewek, rumu - od 5 złotych za 50ml.

Comment

• Warzywo
        🍼🍼
        • 2016.08
        • 955

Ja tylko porównałem filmik z tym co jest na FB i widzę inny wystrój. Ale zdjęcia mogą przekłamywać rzeczywistość. Fajnie, że zachowany jest jednak klimat.

Comment

• Jimmy_jb
          • 2005.11
          • 911

Na kranach pojawiły się piwa z Bytowa: Polka i Jasne.

Comment

• misha22
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.12
            • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
            Na kranach pojawiły się piwa z Bytowa: Polka i Jasne.
            Pruszcz to moje drugie miasto, mam tam staż 9letni.
            Bar zacisze sledze od dawna. Jeszcze poprzednia ajentka podawała mi schabowe, ale jak jadłem to nie wiedziałem ze ten bar prowadzi od 1989 roku.

daj na Pw, chetnie sie spotkam /bywam kilka razy w miesiacu./
            pozdr
            M

Comment

Przetwarzanie...
            X