Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vortex
Wyświetlenie odpowiedzi
Gdańsk, Podwale Grodzkie 4, Browar PG4
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Carlo22 Wyświetlenie odpowiedziWaRZone, nie waŻone, dlatego, że piwo się podobnie jak zupę warzy, czyli gotuje
Szanujmy poprawną polszczyznę.Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...
Comment
-
-
Ja zawitałem do PG4 20.02.2018. Jak wspomniał Vortex, to miejsce robi bardzo pozytywne wrażenie. Świetnym pomysłem było wykorzystanie wnęki budynku od strony torów kolejowych na przeszkloną przybudówkę i umieszczenie w niej warzelni, wokół której można biesiadować na wspomnianych kanapach, ale także na długich ławach umieszczonych pod ścianami (również z poduchami) przy małych stolikach. Tak górna jak i dolna sala urządzone są bardzo stylowo, czerwona cegła ścian ładnie koresponduje z jasnym drewnem wyposażenia, punktowe, żarówkowe oświetlenie dodaje klimatu miejsca idealnego do picia piwa. Na górze półokrągły duży bar dostępny z każdej strony przywodzi na myśl styl jeszcze przedwojenny, układ dolnej sali jest bardziej współczesny z różnej wielkości i kształtu ławami i stołami, a bar umieszczony na końcu sali. Za nim zamontowano 4 stojące tanki wyszynkowe po 12 hl do których piwo doprowadzają srebrzące się pod sufitem rury instalacji piwowarskich, jako że browar jest na dolnym poziomie i częściowo w piwnicy.
Połyskująca piękną miedzią warzelnia o wybiciu 11 hl jest w najwyższym punkcie. Nieco niżej, w części sali przy wejściu od strony dworca PKP (lub hotelu) znajdują się tankofermentory. We wnęce po lewej są te mniejsze o pojemności 12 hl (4 sztuki), bliżej wejścia również 4 mieszczące po 22 hl piwa. Pomiędzy nimi znajduje się przejście do kolejnych trzech pomieszczeń technicznych browaru. W nich kolejno mieści się ogrzewnica parowa zasilająca warzelnię, beczkownia z myjką, oraz w ostatnim zespół chłodniczy, kwadratowy zbiornik wody lodowej oraz okrągłe stojące zbiorniki azotu i sprężonego powietrza.
Natomiast w piwnicy pod warzelnią znajdują się 4 kadzie otwartej fermentacji po 12 hl każdy.
W pomieszczeniu obok znajduje się śrutownik i skład słodu. Przy dostawie worków nie trzeba nosić na plecach, a spuszcza się je specjalną rurą wprost z ulicy.
Całość sprzętu dostarczyła i zamontowała niemiecka firma CASPARY z Chieming w Bawarii.
Po browarze oprowadził mnie niemiecki piwowar PG4 Johannes Herberg. To niesamowicie sympatyczny człowiek mieszkający już od 2,5 roku w Gdańsku. Nie dość, że pokazał mi wszelkie zakamarki browaru i z detalami opowiedział o działaniu wszystkich urządzeń, to kolejne 1,5 godziny przy piwie rozmawialiśmy nie tylko o piwie i branży piwowarskiej (choć był to główny temat), nie obeszło się bez specjalnych pozdrowień dla ART-a.
Johannes choć już w Polsce jest względnie długo, ciągle nie może zrozumieć naszej poruszającej się jak walec machiny urzędniczej. Na przykładzie już etapu budowy i uruchamiania browaru narzekał na bardzo długi okres załatwiania spraw dopuszczeń technicznych. Otwarte kadzie fermentacyjne do tej pory czekają na "jakiś papier" dopuszczający je do użytku a to dlatego, że urzędnik się z takim rozwiązaniem nie spotkał! A przez to nie może ruszyć już dawno planowana produkcja piwa Jopejskiego.
Trochę też dziwił się polskim konsumentom nie za bardzo zainteresowanym innymi piwami niż lager (Starogdańskie stanowi ponad 60% produkcji browaru), z którym przegrywają bardzo ciekawe i nietuzinkowe style jakie stara się promować.
20.02.2018 na kranach dostępne były:
- Pils https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122503
- Starogdańskie https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122507
- APA https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123804
- Roggenbier Dunkel https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124610
Szczególnie zachwyciły mnie APA i Roggen, były świetne. Jednak Johannes stwierdził, że z powodu niedużego zainteresowania, a zarazem dużo większego nakładu pracy, na pewno zrezygnuje z Roggena, zastanawia się jeszcze nad APĄ. Natomiast lada dzień ma wejść na kran Märzen (marcowe), którym zostałem poczęstowany z tanku (fajne, też trochę odbiegające od ogólnego pojęcia o tym gatunku), oraz za około 2 tygodnie Weißbier klassisch.
Prawie całość produkcji jest sprzedawana na miejscu za pośrednictwem tanków wyszynkowych (za dolnym barem) i w butelkach, mała część piwa jest staczana do kegów. Używa się najnowszych niemieckich, leciutkich, ogumowanych i odbijających się od podłogi prawie jak piłka (Johannes zademonstrował zrzucając kilka ustawionych na sobie) o pojemności 30 i 50 l.
Co ciekawe na potrzeby restauracji na miejscu są produkowane również napoje bezalkoholowe (tonic, cytryna, pomarańcza, kola), te rozlewane są do wąskich kegów o pojemności 10 l.
Szklanki firmowe (można kupić za 12 zł) mają nawet fajne logo w kolorze białym, czerwonym lub czarnym. Z racji bardzo bliskiego sąsiedztwa z linią kolejową i dworcem, można by pomyśleć, że nawiązuje ono do kolejarskiego symbolu skrzydlatego koła. Jednak albo nie miało tak być, albo to błąd projektanta, bo koło jest bose czyli pozbawione obrzeża i nijak kolejowym być nie może...
Podkładki firmowe również są, przynosi je kelner wraz z piwem.
Warto wpaść, bardzo fajne miejsce. Jak dla mnie w tej chwili browar nr 1 w Gdańsku. Mam nadzieję, że Johannes nie zrezygnuje ze swoich niszowych, bardzo ciekawych piw na rzecz tych co wszyscy piją wszędzie w każdym browarze restauracyjnym. No i czekam na Jopejskie.
Fotki w galerii:
Comment
-
-
W poniedziałkowy wieczór i my dotarliśmy do PG4. Tym razem na kranach było:
-Marcowe
-Pils
-Starogdańskie
-American Red IPA
-Żytnie ciemne
Spróbowaliśmy dwóch pierwszych piw. Po prostu dobre i tyle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziJa zawitałem do PG4 20.02.2018. Jak wspomniał Vortex, to miejsce robi bardzo pozytywne wrażenie. Świetnym pomysłem było wykorzystanie wnęki budynku od strony torów kolejowych na przeszkloną przybudówkę i umieszczenie w niej warzelni, wokół której można biesiadować na wspomnianych kanapach, ale także na długich ławach umieszczonych pod ścianami (również z poduchami) przy małych stolikach. Tak górna jak i dolna sala urządzone są bardzo stylowo, czerwona cegła ścian ładnie koresponduje z jasnym drewnem wyposażenia, punktowe, żarówkowe oświetlenie dodaje klimatu miejsca idealnego do picia piwa. Na górze półokrągły duży bar dostępny z każdej strony przywodzi na myśl styl jeszcze przedwojenny, układ dolnej sali jest bardziej współczesny z różnej wielkości i kształtu ławami i stołami, a bar umieszczony na końcu sali. Za nim zamontowano 4 stojące tanki wyszynkowe po 12 hl do których piwo doprowadzają srebrzące się pod sufitem rury instalacji piwowarskich, jako że browar jest na dolnym poziomie i częściowo w piwnicy.
Połyskująca piękną miedzią warzelnia o wybiciu 11 hl jest w najwyższym punkcie. Nieco niżej, w części sali przy wejściu od strony dworca PKP (lub hotelu) znajdują się tankofermentory. We wnęce po lewej są te mniejsze o pojemności 12 hl (4 sztuki), bliżej wejścia również 4 mieszczące po 22 hl piwa. Pomiędzy nimi znajduje się przejście do kolejnych trzech pomieszczeń technicznych browaru. W nich kolejno mieści się ogrzewnica parowa zasilająca warzelnię, beczkownia z myjką, oraz w ostatnim zespół chłodniczy, kwadratowy zbiornik wody lodowej oraz okrągłe stojące zbiorniki azotu i sprężonego powietrza.
Natomiast w piwnicy pod warzelnią znajdują się 4 kadzie otwartej fermentacji po 12 hl każdy.
W pomieszczeniu obok znajduje się śrutownik i skład słodu. Przy dostawie worków nie trzeba nosić na plecach, a spuszcza się je specjalną rurą wprost z ulicy.
Całość sprzętu dostarczyła i zamontowała niemiecka firma CASPARY z Chieming w Bawarii.
Po browarze oprowadził mnie niemiecki piwowar PG4 Johannes Herberg. To niesamowicie sympatyczny człowiek mieszkający już od 2,5 roku w Gdańsku. Nie dość, że pokazał mi wszelkie zakamarki browaru i z detalami opowiedział o działaniu wszystkich urządzeń, to kolejne 1,5 godziny przy piwie rozmawialiśmy nie tylko o piwie i branży piwowarskiej (choć był to główny temat), nie obeszło się bez specjalnych pozdrowień dla ART-a.
Johannes choć już w Polsce jest względnie długo, ciągle nie może zrozumieć naszej poruszającej się jak walec machiny urzędniczej. Na przykładzie już etapu budowy i uruchamiania browaru narzekał na bardzo długi okres załatwiania spraw dopuszczeń technicznych. Otwarte kadzie fermentacyjne do tej pory czekają na "jakiś papier" dopuszczający je do użytku a to dlatego, że urzędnik się z takim rozwiązaniem nie spotkał! A przez to nie może ruszyć już dawno planowana produkcja piwa Jopejskiego.
Trochę też dziwił się polskim konsumentom nie za bardzo zainteresowanym innymi piwami niż lager (Starogdańskie stanowi ponad 60% produkcji browaru), z którym przegrywają bardzo ciekawe i nietuzinkowe style jakie stara się promować.
20.02.2018 na kranach dostępne były:
- Pils https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122503
- Starogdańskie https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122507
- APA https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123804
- Roggenbier Dunkel https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124610
Szczególnie zachwyciły mnie APA i Roggen, były świetne. Jednak Johannes stwierdził, że z powodu niedużego zainteresowania, a zarazem dużo większego nakładu pracy, na pewno zrezygnuje z Roggena, zastanawia się jeszcze nad APĄ. Natomiast lada dzień ma wejść na kran Märzen (marcowe), którym zostałem poczęstowany z tanku (fajne, też trochę odbiegające od ogólnego pojęcia o tym gatunku), oraz za około 2 tygodnie Weißbier klassisch.
Prawie całość produkcji jest sprzedawana na miejscu za pośrednictwem tanków wyszynkowych (za dolnym barem) i w butelkach, mała część piwa jest staczana do kegów. Używa się najnowszych niemieckich, leciutkich, ogumowanych i odbijających się od podłogi prawie jak piłka (Johannes zademonstrował zrzucając kilka ustawionych na sobie) o pojemności 30 i 50 l.
Co ciekawe na potrzeby restauracji na miejscu są produkowane również napoje bezalkoholowe (tonic, cytryna, pomarańcza, kola), te rozlewane są do wąskich kegów o pojemności 10 l.
Szklanki firmowe (można kupić za 12 zł) mają nawet fajne logo w kolorze białym, czerwonym lub czarnym. Z racji bardzo bliskiego sąsiedztwa z linią kolejową i dworcem, można by pomyśleć, że nawiązuje ono do kolejarskiego symbolu skrzydlatego koła. Jednak albo nie miało tak być, albo to błąd projektanta, bo koło jest bose czyli pozbawione obrzeża i nijak kolejowym być nie może...
Podkładki firmowe również są, przynosi je kelner wraz z piwem.
Warto wpaść, bardzo fajne miejsce. Jak dla mnie w tej chwili browar nr 1 w Gdańsku. Mam nadzieję, że Johannes nie zrezygnuje ze swoich niszowych, bardzo ciekawych piw na rzecz tych co wszyscy piją wszędzie w każdym browarze restauracyjnym. No i czekam na Jopejskie.
Fotki w galerii:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22922
Ps. Jakie są ceny piw ?Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antylop Wyświetlenie odpowiedziPs. Jakie są ceny piw ?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziPodstawowe piwa 8-9 zł za 0.3 / 12-13 za 0.5
Czyli dobre piwo w dobrej cenie.
I o to chodziPiwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziPodstawowe piwa 8-9 zł za 0.3 / 12-13 za 0.5
Comment
-
-
Nr 2 (na osiem) mojego Rankingu Browarów Restauracyjnych TRÓJMIASTO - luty 2019
Browar PG4
Deseczka z piwami:
- Pszeniczne Klasyczne
- Düsseldorfer Altbier
- Pils
- Rauchbier - Dymne
Piwa fajne a do tego również do degustacji przy każdej próbce piwa mała przekąska, taka jak ser, rybka, pasztecik (czwartej nie pamiętam).
Oprócz tego piłem spoza deseczki Starogdańskie i Rauchweizen Bock.
Bezproblemowo sprzedają etykiety, lecz do tego potrzebny jest piwowar
Dodając do tego położenie przy samym dworcu, trudno byłoby mi niżej ten browar ocenićWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Comment