Gdańsk - Sopot - Gdynia, Szlakiem trójmiejskich mordowni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    Gdańsk - Sopot - Gdynia, Szlakiem trójmiejskich mordowni

    Swoją podróż rozpocznę od "Drink Bar'u" który mieści się na ul.Morskiej 143. Jest to niewielki przybytek rozkoszy, w którym znajdują się dwie niewielkie sale + ogródek piwny. Samo wnętrze przygarnia jednak o przygnębienie. Szaro brudne ściany, gołe ściany mogą wpędzić człowieka w przygnębienie, gdyby nie fakt, że leją tam Hermanna Mullera z browaru rybnickiego, w cenie 2,6zł za kufel 0,5l (w najbliższej przyszłości ma się pojawić Brok Kanclerz). Karczma jest czynna od 11 do 22 ( pon.-niedz.).
    Moja ocena: 3+
    Piwna turystyka według abernackiego
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    #2
    Następnym przystankiem w mojej piwnej podróży, jest mekka piwoszy. Bar "Atut", bo o nim jest mowa, jest usytuowany na ul. Jana Z Kolna 32. Jest to chyba najlepsze miejsce w Gdyni, gdzie można napić się znakomitego piwa. Ale po kolei. "Atut" można spokojnie zakwalifikować do dużych 'imprezowni'. Trzy ogromne sale +ogródek piwny mogą spokojnie pomieścić z 300-tu piwoszy. Niestety i ten lokal nie jest wyszukanie urządzony. Na szczęście rekompensatą jest szeroki wybór piw z kija (m.in. Boss z Witnicy i Specjal z EB) i butelki ( m.in. Rycerz z Gościszewa). Od czasu do czasu są tam organizowane "Biesiady Piwne", z licznymi konkursami. Lokal jest czynny od 7-22 w każdy dzień tygodnia.
    Moja ocena: 5+
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      "Arkadia"

      Kolejnym miejscem godnym uwagi na mapie mordowni gdyńskich z całą pewnością jest Zakład "Arkadia".Położnoja jest naprzeciw straży pożarnej, niedaleko za szpitalem miejskim. Cała knajpa podzielona jest na 2 części. Jedna w której organizowane są dancingi dla "oldboyów". Druga część jest piwiarnią. Wybór piw lanych z kija jest niewielki. Piwo butelkowe w cenach od 2,5zł za Hanze do 4zł za Kapera. Wystrój jest typowo "zakłądowy" od razu kojarzą mi się zdięcia knajp z lat 70. Obsługa bezpośrednia, kierowniczka zmiany zawsze gotowa do akcji. Zakład czynny (taka tabliczka widnieje przy wejściu do tego miejsca) poń-czw do 22 , pt,sob do 23. Miejsce miłe ostatnio robi się popularne wśród starszej młodzieży, która zaczyna szukać inności wśród ujednoliconych, sterylnych knajpach "lepszej" klasy.

      Moja ocena: 4
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        #4
        "Bar Miś"

        Lokal na ul. Chylońskiej 165, otwarty w godzinach pon. –sob. od 11 do 22, w niedzielę od 12 do 21. Knajpa mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła dużym wyborem piw z kija (Amber za 2,5zł, Specjal i Gdańskie za 2,8zł +Tyskie i Lech) i czystością (pomalowane ściany w pastelowe kolory) . Dwie przestronne, sale + ogródek z miejscem na rowerki. Dla głodnych piwoszy są przewidziane obiadki, pizze, makarony itp.


        Moja ocena: 4
        Last edited by abernacka; 2004-06-08, 09:43.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

          #5
          Makaron napisał(a)
          "Arkadia"
          (...) Obsługa bezpośrednia, kierowniczka zmiany zawsze gotowa do akcji. (...)
          Czy to na pewno piwiarnia?

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #6
            "Szósty Peron"

            Knajpa najniżesz z możliwych klas. Barak polożony na przeciwko dworca od strony ul.Morskiej. Ciężka atmosfera. Niskie stropy. Ogólnie niepodobało mi się tam. Piwko z kija (oczywiście Specjal) za 2,8zł. Mają sporo ciężkich kufli, więc można napic się w typowym piwiarnianym szkle.

            Moja ocena 2+
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              "Na Winklu"

              Bardzo przyjemna knajpeczka czynna od 6 rano do 21 codziennie (chyba?).
              Jedna sala, drewniane ławy i fotele + kilka reprodukcji zdjęć starej Gdyni tworzą przyjemny klimacik. Wielka szkoda, że mają z kija tylko Specjala za 3zł. Aha! Prawie bym zapomniał! Bardzo ładna pani stoi za barem .
              Moja ocena: 4
              Last edited by abernacka; 2004-06-09, 12:24.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #8
                "Pod wiatą"

                Knajpa naprawde duża,co prawda barak,ale jako tako utrzymany.Położona jest na przciwko hali targowej. Podzielona knajpka jest na dwie sale. Część dla palących i niepalących. Mała część dla niepalących jest całkiem przyzwoita. Niestety część w której siedzieliśmy z kolegą abernacka była otwarta do godziny 19. Ale zdążyliśmy napic się Warki Strong z kija. Ceny przyzwoite od 2,5zł do 3zł. Niestety tylko masówka.

                Moja ocena: 4
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #9
                  "Bar Kaper"

                  Cudowne miejsce! Typowy letni ogródek, znajduje się przy samej plaży w centrum Gdyni. Leją z browaru Goch-Specjala za 3zł. (niestety podają jego w kubeczkach plastikowych). Na szczęście ten (-), jest szybko zapominany dzięki przyjemnej atmosferze, jaka panuje tam. Bar jest otoczony drzewkami, co czynni go w lecie miłym schronieniem przed morderczym słoneczkiem! Ps. Ubikacja jest darmowa (żaden tam 'Toi Toi').
                  Moja ocena: 4+
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #10
                    Do recenzji zakładu"Arkadia" sporządzonej przez kolegę Makarona, dodam tylko, że dla głodomorów jest przewidziany darmowy poczęstunek smaluszkiem.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      "u Wikarego"

                      Knajpa położona niedaleko stoczni remontowej. W starym budynku. Knajpa nie była chyba remontowana z 20 lat . No cóż, wnętrze wypchane dawnymi reklamówkami z browarów, któych niemożna się napić na miejscu. Ogólnie dziwne miejsce, z ciekawą nazwą. Można napić się Ambera full za 2,5zł Specjala za bodajrze 2,8zł.

                      Moja ocena: 3-
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #12
                        Wg mnie dużym plusem tej knajpy jest to, że po wyjściu z tego lokalu można natknąć się na bardzo sympatyczne dziewczęta!
                        Last edited by abernacka; 2004-06-09, 16:13.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • hyzu
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2004.06
                          • 18

                          #13
                          z tego co mi wiadomo to Wikary jest najstarszym piwnym barem w Gdyni, a co do Arkadii to chyba warto wspomnieć o tych fajowych czerwonych schodach do szaletu
                          my niśt fersztejen panie wojskowy

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #14
                            Dzisiaj odwiedziliśmy Bar Piwny na ul. Morskiej 148. A w nim same rarytasy. Lane Gościszewo Specjal ( w cenie 2,4zł za pokal 0,5l.)oraz Mocne ( w cenie 2,7zł za pól litra) mają również w swojej ofercie Rycerza z Gościszewa w butelce w cenie 2zł. Niestety sam lokal jest bardzo mały. 15 osób to już tłum w lokalu! Klientela owego przybytku to sami fani lokalnego zespołu piłkarskiego. Non stop okrzyki ARKA GDYNIA!!!! Również byliśmy świadkami dwóch bójek! I to się nazywa prawdziwa mordownia!
                            Moja ocena: 4+
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #15
                              Lokal, w którym wczoraj balowaliśmy, jest żywcem przeniesiony z lat siedemdziesiątych. Szaro, brudno, kłęby dymu i klijentela mocno podchmielona sprawiają, że człowiekowi od razu chce się z tamtąd uciekać. Ale był jeden powód aby tam zostać. Powodem było LANE Gościszewo!
                              Dla zainteresowanych podaję adres: "Bar pod Świerkiem" jest zlokalizowany na ul. Puckiej 4.

                              Moja ocena: mocna trója
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X