Filmik obrazujący klimat baru Baryłka na Grabówku:
Gdańsk - Sopot - Gdynia, Szlakiem trójmiejskich mordowni
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tabacznik Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Bar Ekspresso w Rumi
Jest to typowy bar starej generacji położony w centrum Rumi przy ul. Gierosa bezpośrednio nad Zagórską Strugą. Bar obsługuje pani w fartuchu, która podaje piwka w cenie od 4 zł. Pijalnia składa się z dwóch sal. Pierwsza z barem , dwoma stolikami i automatami oraz druga z większą ilością stolików oraz telewizorem starej generacji (z dupą). W oknach wiszą firanki. Tego dnia co odwiedziliśmy lokal przyczepione były do nich kartki "I Komunia Święta" co mogło oznaczać, że ktoś zdecydował się zorganizować w tym zacnym miejscu uroczystość rodzinną. Osobliwą kwestią jest łazienka. W odróżnieniu od innych lokali, ręce w toalecie myje się mydłem w kostce, a wyciera je w bawełniany ręcznik. Jak w domu! Ogródek bardzo fajny, położony nad samą rzeką. Towarzystwo starsze.
Niestety w ostatnim czasie padło kilka dobrych miejsc:
Bar Bosman na Oksywiu (straszny żal, było to ostatnie miejsce na Oksywiu z bilardem, typowy osiedlowy duży bar w pawilonie handlowym)
Bar Merkury na Obłużu (największa mordownia w jakiej miałem przyjemność gościć)
Bar Husar na Chyloni
Bar Chmielowa Zatoka w centrum Gdyni
Coraz smutniej się robi.
Comment
-
-
Bar Merkury na Obłużu (największa mordownia w jakiej miałem przyjemność gościć)
Największa pod względem powierzchni czy najstraszniejsza?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Zdecydowanie najstraszniejsza, opisywałem ją w poprzednich postach. Właściwie to status mordowni byłby zawyżeniem poziomu, bliżej jej było do meliny wykończona została w tradycyjny sposób - w pobliżu otworzyła się nowa Żabka.
Podobno legendarny Bar u Wikarego przy ul.św Piotra znów jest otwarty! Tylko że teraz prowadzą go jacyś artyści pod szyldem Frytel. Trzeba sprawdzić bo podobno został zachowany wystrój dawnej pijalni.
Comment
-
-
Bar Kapsel, praktycznie przy wejściu na Stare Miasto, chyba spełnia założenia tego tematu Wóda, specjal z beczki (chociaż stali bywalcy piją z butli), szaliki Lechii, towarzystwo robotniczo-szemrane. Mordownia jak za pięknych lat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tabacznik Wyświetlenie odpowiedziPojawił się interesujący artykuł dotyczący gdyńskich barów piwnych:
https://gdynskifolklor.blogspot.com/...ego-kacka.html
Comment
-
-
Mordowni to już chyba nie ma za bardzo, w Śródmieściu została Wiata i Max ale są też miejsca które można nazwać żulowniami na rogu Św. Piotra i Żeromskiego jest Fyrtel. wystroju nie powstydziłaby się żadna mordownia. Klimat natomiast bardzo młodzieżowo alternatywny. Dominuje Specjal z buteki. śą jakieś z Czech piwo, np Litovel i Holba (takie jak w Żabce) bywa Rohożec. pilem też Svijany Maz. dla fanów wynalazków znajdą sie jakieś soury i apki
Last edited by KrzysztofOl; 2023-05-30, 11:56.
Comment
-
Comment