Gdańsk, Szafarnia 9, Brovarnia

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• biermann
    replied
    Od dziś w sprzedaży nowe piwo.... Brovarnia świąteczne... zasadniczo wariacja ciemnego, parametry podstawowe takie same ekstrakt 12,5 , barwa taka sama, różnica polega na zastąpieniu słodu wędzonego - karmelowym stąd inne niuanse smakowe.

Leave a comment:

• biermann
    replied
    Jutro tj. w sobotę 12.12. Brovarnia jest zamknięta. Lokal został zarezerwowany na imprezę firmową...

Leave a comment:

• biermann
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    A ja płaciłem 10 za ciemne i pszeniczne i 9 za jasne... krótka promocja
    Hmmm... coś nie ten teges w takim wypadku, szkoda, że akuratnie miałem urlop ale jutro... tfu tj dzisiaj to postaram się wyjaśnić. Tobie akurat to już nie pomoże ale trochę mi głupio...

Leave a comment:

• leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
    W każdy poniedziałek ceny piwa niższe. Półlitrowe jasne - 7 zł, ciemne i pszeniczne - 8 zł. Ceny obowiązują przez cały dzień.
    A ja płaciłem 10 za ciemne i pszeniczne i 9 za jasne... krótka promocja
    Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2009-11-03, 01:49.

Leave a comment:

• leona
    replied
    Byłem wczoraj, lokal trochę wystrojony nie w moim guście - zbyt elegancki powiedzą jedni, zbyt pretensjonalny wspomną inni. A na dodatek brak zdecydowania. Z jednej strony stoły z wykrochmalonymi serwetami jak w **** gwiazdkowym hotelu (w sumie to tak jest ), z drugiej stoliki jak z francuskiego patio.
    Jedzenie drogie, ale... Kaczka (43 zł) rewelacyjna lecz z nie przemyślanymi dodatkami; wołowina w piwie (32 zł) dobra, choć piwa w sosie się nie doszukałem.

Obsługa bardzo miła i sympatyczna ale niezbyt wyedukowana pod kątem asortymentu piwnego - na pytanie o parametry piwa ciemnego usłyszałem: "4-5 %"

Żeby nie było, że rujnowałem się bez sensu to:
    piwo ciemne - dobre, z zaznaczoną palonością ale bez treści i charakteru
    piwo jasne - pełne przyjemnej słodowości, z niewielkim dodatkiem chmielu w aromacie
    pszeniczne - świetne, aromat i smak prawdziwej pszenicy

Generalnie miejsce zbyt drogie żeby tam jadać a piwo zbyt przeciętne żeby tam często pijać. Jak będzie koźlak... może na kufelek

Leave a comment:

• biermann
    replied
    W każdy poniedziałek ceny piwa niższe. Półlitrowe jasne - 7 zł, ciemne i pszeniczne - 8 zł. Ceny obowiązują przez cały dzień.

Leave a comment:

• biermann
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
    Przez przypadek na ichniej stronie wypatrzyłem, że od 18.09 do 11.10 będzie Brovarnia Oktoberfest. Domyślam, że będzie piwko w dużych kuflach po monachijskich cenach (30zł/1L?) .
    Oktoberfest w Brovarni rozpoczęty.... ceny piwa w kuflach litrowych jasne 17 zł, ciemne 19 zł, na życzenie do litrowych kufli lana jest pszenica też za 19 zł.
    Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2009-09-18, 20:07.

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Nowe podstawki są w druku... miały być już dawno ale... niestety ja wszystkiego nie mogę dopilnować.
    Biermann, daj spokój, zupełnie wystarczy, jeśli będziesz miał na piwo baczenie, resztę się gumką wytrze. Twoje

Leave a comment:

• biermann
    replied
    Tym razem będzie coś nowego... nie takie jak ja planowałem... i mało piękne ale coś nowego
    Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2009-09-15, 21:53.

Leave a comment:

• Maremali
    replied
    Nowe podstawki są w druku... miały być już dawno ale... niestety ja wszystkiego nie mogę dopilnować.
    a czy te nowe to będzie nowy wzór czy tylko dodruk?

Leave a comment:

• biermann
    replied

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Podstawki były, widać się skończyły.

Leave a comment:

• dadek
    replied
    Ja z ekipą odwiedziłem Brovarnię po raz pierwszy. Miejsce i lokal przyjemny, piwa bardzo dobre, śmiało można je umieścić na jednym z najwyższych miejsc wśród polskich minibrowarów (nie byłem tylko w Szczyrzycu). Jednak ceny dość wysokie, a na jedzenie wręcz powalające, raczej pod zachodnich turystów. Piwosze z Gdańska mają gdzie mile połechtać podniebienie lecz przy braku happy hour lub innych promocji pewnie często tego nie robią. Dużym minusem jest brak podstawek pod kufle.

Leave a comment:

• Qbric
    replied
    Dziękuję Kolegom za uwagi i propozycje. Wszystkie okazały się trafne Co do samej Brovarni osobiście wystrój lokalu przypadł mi do gustu (choć mojej dziewczynie już nie bardzo). Z obowiązku przejrzałem kartę dań i chyba nie zaskoczę nikogo tym, że zrezygnowaliśmy z większego posiłku. Rzeczywiście bardzo drogo. Zamówiłem sobie kufel ciemnego (10zł/0.5L). Chłodne, delikatne, jednym słowem pyszne. Nie wytrzymałem i poprosiłem także o Obazdę (16zł). Pierwsze wrażenie bardzo dobre, dwie świerze bułeczki aż parzyły w ręce, do tego trzy gałki Obazdy. Generalnie porcja mikroskopijna choć smaczna. Nie wiem dlaczego nikt nie wpadł na to, aby do tych trzech gałek Obazdy dorzucić trzy bułeczki (zamiast dwóch) - łatwiej byłoby zaplanować ich smarowanie a tak, używając swoich zdolności matematyczno-wzrokowo-manualnych musiałem te 3 gałki podzielić na 4.
    Do domu przywiozłem sobie butelkę ciemnego, cena litrowej butelki z zamknięciem patentowym: 27zł
    Do tego poprosiłem o firmowy kufel 0.5L, cena: 15zł. Byłoby fajnie gdyby w domu nie okazało się, że używany i lekko przetarty... Coś takiego nie przystoi w miejscu z takim cenami.
    Obydwa "prezenty" przewiązane rafią i włożone w firmowe reklamówki.
    Obsługa taka sobie, choć niczego większego nie mogę im zarzucić.

Ogólne wrażenie trochę słabsze niź sobie to wyobrażałem w podróży do Gdańska, jednak pójść tam i spróbować piwa naprawdę warto.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    HH to już chyba nawet nie ma. Jedyna promocja to w czwartki za zestaw karkówka z grilla plus 0,5 jasnego płacisz 37 zł. Jeśli wolisz ciemne lub pszenicę to za taki zestaw płacisz 39 zł. Dania są tam drogie i dość skromne.

Na smaczny i obfity obiadek z dobrym piwem (Amber Żywe, Złote Lwy, Koźlak, Żywiec, Specjal EB) polecam Jadłodalnię pod Zielonym Smokiem. Gdyby z jakiegoś powodu ci to miejsce nie odpowiadało, to u góry jest pizzeria a po drugiej stronie ulicy ... bar mleczny.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-08-16, 15:47.

Leave a comment: