Giżycko, Pierkunowo 36, Browar Stranda

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Giżycko, Pierkunowo 36, Browar Stranda

    Zachęcony informacjami na forum oraz stroną internetową Browar Stranda, zdecydowałem się wyeksplorować (na szybko) temat.
    Browar restauracyjny Stranda mieści się na peryferiach Giżycka , zaraz za rogatkami, gdzie kończy się asfalt i zaczyna się dojazd do mariny o tej samej nazwie.
    Marina to rozległy obiekt, gdzie oprócz przystani jachtowej, apartamentowców na wynajem, placyku "dla psów" , znalazło się miejsce dla knajpy z browarem.
    W menu gastronomicznym nie królują mazurskie ryby, lecz burgery i pizza, o których jakości nic nie wiem, spieszyłem się ze względów parkingowych (szlabany, pierwsza godzina gratis).
    Generalnie, lokal to taki trochę stuningowany barak, ale - umówmy się - to jest marina, przystań, a nie jakieś... dzikie węże. Pod ścianą w szeregu stoją tanki, pani kelnerka zarzeka się, że warzą. No, to chyba warzą...?
    Browar Stranda oferuje sześć rodzajów piw, można kupić je na wynos (ja tak uczyniłem) w cenie PLN 19 za flaszkę 0,5. Jak na takie miejsce, to chyba jednak drogawo... ale trudno. W asortymencie: pale ale, lager (Trzynastka), pszeniczne (Mazurski Weizen), świeże, APA i stout. Piwa dają radę, trochę warzywkowy lager, poza tym spokojnie do wypicia.
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    #2
    Kolejny browar restauracyjny w Giżycku i kolejny nad jeziorem.
    Niestety w przeciwieństwie do browaru Chmury, gdzie zarówno piwa jak i kuchnia trzymają wysoki poziom, w przypadku Strandy jest wręcz przeciwnie.

    Ośrodek Stranda wraz z browarem i czynną sezonowo Tawerną zlokalizowany jest przy samej marinie nad jeziorem Kisajno po drugiej stronie portu.
    Z dworca kolejowego i autobusowego (3,8 km) najlepiej dojechać taksówką. My zapłaciliśmy 24 zł.

    W ofercie jest 6 piw:
    - Lager 4,8%
    - Świeże (chyba też lager) 4,8%
    - Pils 4,7%
    - Pszeniczne 4,9%
    - APA 5%
    - Stout 4%

    Wszystkie piwa w jednej cenie 13 zł za małe (0,25) i 17 zł za duże (0,4).
    Nie ma ani firmowego szkła, ani podkładek. Nalewają do jednego pokali jednego typu.
    Deska degustacyjna (4 x 0,15 l) w cenie 27 zł.
    Piwa na wynos w półlitrowych butelkach w cenie 19 zł/szt.
    Osobną atrakcją jest samoobsługowa ściana piwna, obsługiwana przy pomocy karty magnetycznej.

    Niestety jakość piw porażająca. Ogólnie mówiąc wszystkie do dupy.
    Popijanie wodnistych sikaczy, z których w miarę wyróżnia się tylko APA.
    Obeznanie z tematem obsługi też żenujące.
    Przy drugim podejściu do baru z pustymi szklankami (siedzieliśmy na zewnątrz, byliśmy mało widoczni) po kolejne piwo, padło pytanie: Czy mogę nalać do tych samych?
    Na pytanie o piwo "Świeże" jaki to styl, padła odpowiedź: Takie lekkie.

    Jeśli chodzi o kuchnię, to oprócz typowych dań kuchni polskiej, jakie królują w karcie, czyli burgerów i pizzy (pizza od czwartku do niedzieli), są też akcenty rybne.
    Niestety jakość potraw to kompletne dno i oszustwo.
    Zamówiłem zupę rybną, skuszony jej nazwą "Zupa rybna pełna ryb". Dostałem kwaśny krem pomidorowy ze zmiksowaną resztką ryb, w ogóle nie wyczuwalnych w smaku. Za to dziadostwo liczą sobie 35 zł.
    Ponadto domówiłem śledzia po Mazursku (ze śmietaną, jabłkiem, majonezem, majerankiem, koprem, szczypiorem) za 29 zł.
    Najtańszy i najgorszy gatunek śledzia, tak słony i parszywy że nie dało się tego jeść. Do tego dwu lub trzydniowy chleb baltonowski.
    Koledzy zamówili zaś placek po węgiersku i dostali taki pyszny z zamrożonym mięskiem.

    Browar Stranda zaliczam niestety do kategorii "zaliczone, nigdy więcej".
    Attached Files

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      1. Stranda Lager
      2. APA i śledź po Mazursku
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X