Gniezno, Grzybowo 34, Dobry Browar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    🍼
    • 2005.10
    • 967

    Gniezno, Grzybowo 34, Dobry Browar

    Dobry Browar zainaugurował działalność 14 kwietnia 2018 roku,
    tym samym jest to pierwszy komercyjny browar w Gnieźnie od
    czasów fabryki Braci Koteckich. Mieści się na ulicy Grzybowo 34,
    około kilometra od stacji PKP i 300 metrów od rynku.
    Nowoczesny budynek postawiono od zera z myślą, iż lwia jego
    część będzie wykorzystywana na produkcję i wyszynk złocistego
    trunku. Brewpub zajmuje trzy kondygnacje: w piwnicach znajdują
    się tankofermentory oraz główny węzeł sanitarny; parter to
    główna sala z warzelnią; do dyspozycji gości udostępniono również
    dużą przestrzeń na piętrze wraz z dodatkowym barem. W ciepłe dni
    można skorzystać z ogródka piwnego.

    Całość utrzymana jest w surowym industrialnym stylu z dominacją
    betonu. Zastosowano duże przeszklenia, dzięki czemu już z daleka
    widać połyskującą miedź warzelni.
    Sprzęt dostarczyła czeska firma Pacovske Strojirny. Piwowar warzy
    na kotłach 10hl. Moce przerobowe są pokaźne, gdyż od samego
    początku mamy do czynienia z dziewięcioma tankofermentorami
    o pojemności 20hl każdy.

    Muszę przyznać, że inauguracja browaru wyszła bardzo imponująco.
    Trudno mi się doszukać w pamięci przypadku, w którym klient miałby
    możliwość skosztowania 6 rodzai piwa od pierwszego dnia działalności.
    Ciekawą propozycją są dwa jasne piwa dolnej fermentacji (12 i 14 BLG).
    Bob Lager wydawał mi się trochę zbyt ciężki w odbiorze, natomiast Pils
    Gnieźnieński jest wielce pijalny - jednym słowem klasyk. Na wysokim
    poziomie prezentuje się pszenica typu hefe-weizen - zgrana kompozycja
    banana i goździków. Trzy pierwsze piwa to bardzo udany kanon, jednak to trzy
    następne wynoszą Dobry Browar ponad standard. Warto spróbować piwa
    owsianego (na słodzie owsianym), myślę że w Polsce novum. Dzięki
    wprowadzeniu do oferty piwa dla osób uczulonych na gluten, właściciele
    pozyskali dodatkowe fundusze europejskie.
    Czarna IPA oraz Steve IPA to piwa - majstersztyki. Obydwie pozycję absolutnie
    obowiązkowe, ja osobiście nie piłem w browarze restauracyjnym tak
    udanych wypustów w tych kategoriach.
    Dodam, że wyszynk piw odbywa się bezpośrednio z tanków leżakowych, co
    także ma duży wpływ na świeżość i jakość.
    Za duże piwo zapłacimy 8zł (0,5l; tylko piwa z amerykańskimi chmielami
    podawane są w szkle 0,4l).

    Browar bardziej aspiruje do miana dużego brewpubu, niż restauracji.
    Menu jest raczej mało skomplikowane, aczkolwiek piwosz ma do wyboru
    szereg przekąsek na zimno i na ciepło, jak i bardziej pożywnych pozycji
    (np. burgery).

    Reasumując powstało kolejne miejsce z wybitnym piwem warzonym na
    miejscu. Mają we mnie stałego klienta. Browarowi należy życzyć jedynie
    utrzymania tak wysokiej formy

    Zdjęcia:






  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    #2
    Gniezno, Grzybowo 34, Dobry Browar

    Pierwsza stolica Polski z początkiem roku doczekała się pierwszego w mieście browaru restauracyjnego.
    Minibrowar o sympatycznej nazwie "Dobry Browar" zlokalizowany jest niedaleko starówki, w odległości 1 km od głównego dworca kolejowego.
    Niepozorny, szary, surowy budynek przy rondzie Chrztu Polski można nieopatrznie ominąć, gdyż nie nosi żadnych cech ani browaru ani restauracji. Nie postarano się póki co o baner, szyld, czy choćby napis z informacją, że tu to tu
    Gdyby nie lśniąca warzelnia dostrzeżona zza szyby, z pewnością powędrowalibyśmy dalej.

    Po przekroczeniu progu szarego klocka, przywitały nas przytłaczający beton i szarzyzna w połączeniu z lekko hipsterskim wystrojem wnętrza.
    Dwupoziomowy lokal utrzymany jest właśnie w tej tonacji. Urozmaiceniem tej monotonii są podwieszane kanały wentylacyjne z nieocynkowanej blachy i przypominające średniowiecze, żyrandole na łańcuchach z brązowymi butelkami po piwie.
    Wszechogarniający beton wkradł się nawet do piwnego ogródka, który nie zachęca do spędzenia tam czasu przy złocistym trunku.
    Instalacja browaru jest rozmieszczona na dwóch poziomach. Na parterze stoją wkomponowane między stoliki a bar kadzie warzelne, zaś tankofermentory znajdują się w piwnicy i można je podglądać przez szybę, udając się do znajdującego się tam też szaletu.

    Dobry Browar oferuje 6 rodzajów piwa:
    - Bob Lager 12º 5,2%
    - Pszeniczne 12,5º 5,2%
    - Owsiane 12,5º 5,6%
    - Pils Gnieźnieński 14º 5,6%
    - Czarna IPA 14º 5,9%
    - Steve IPA 15º 6,3%

    Pierwsze cztery piwa podaje się w szkle 0,33, oraz 0,5 litra i kosztują odpowiednio 6 / 8 zł.
    Dwa ostatnie serwowane są w szkle 0,4 za równie uczciwą cenę 8 zł.
    Można zamówić deskę degustacyjną 4x150 ml. za 12 zł.
    Piwo na wynos sprzedawane jest w butelkach 0,5 z dedykowanymi etykietami.
    Są firmowe podstawki, oraz szkło.
    Szklanki (kilka rodzajów) można kupić za 15 zł. Z piwnych gadżetów dostępne są jeszcze koszulki w cenie 30 zł.

    Kuchnia nie ma za wiele do zaoferowania.
    W ciepłych przystawkach (14 - 19 zł) znajdziemy fileciki drobiowe, grillowaną kiełbasę i tygrysie krewetki (a jakże! )
    Przekąski zimne (12 - 28 zł) to naciosy z salsą, krakersy , sałatka z pestkami dyni, oraz deska wędlin.
    Dania główne (16 - 24 zł) składają się z zaledwie 4 pozycji: Grillowany camembert, makaron z warzywami, grillowana kieszonka i również z grilla - karkówka.
    Ponadto jest burgerowe trio: BBQ, Potrójny ser i Jalapeno. Wszystkie w cenie 21 zł. Zdecydowałem się na ten trzeci (na zdjęciu) i nie zawiodłem się.

    Minibrowar jest czynny 6 dni w tygodniu, od wtorku do niedzieli w godzinach: 14:00 - 23:00 (piątki i soboty do 1:00).


    Zdjęcia:





    Attached Files

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #3
      W zasadzie powinienem skopiować powyższy opis obiektu, jest, moim zdaniem trafny i wyczerpujący, jak mało który .
      W sobotę byliśmy pierwszymi gośćmi, dotarliśmy (chyba) niecałe dziesięć minut po otwarciu.
      Może to subiektywne, ale rzadko kiedy pracownicy knajpy cieszą się na pierwszych gości, tutaj odniosłem takie wrażenie .
      U sympatycznego pana zamówiliśmy hamburgery (2 x BBQ, 1 x 3 sery), które zjedliśmy ze smakiem. Można by się jedynie przyczepić o nieco zbyt słabo przyprawione mięso (zostawiono to dodatkom) oraz o standardowy, trochę zbyt mocny stopień wysmażenia.
      Na wynos zabraliśmy sześć warzonych tam piw, opiszę je niebawem.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4698

        #4
        Dobry Browar odwiedziłem 14.04.2019, a przypadkiem dokładnie w jego pierwsze urodziny.
        Trafiłem od razu gdyż obecnie na szklanej witrynie widnieje duże logo (powtórzone na drzwiach wejściowych). Jak opisał Pebejot, wnętrze jest w kolorystyce szaro-stalowej, jednak ożywione pięknie połyskującą miedzianą warzelnią. Był ciepły, słoneczny dzień, tuż po godzinie 15 (otwarcie), przez szklaną ścianę witryny wpadało mnóstwo słońca, tak więc wnętrze nie wydało mi się nieprzyjemne, a raczej industrialnie nowoczesne, z piwnym akcentem w postaci ciekawych żyrandoli z przeciętych butelek. Wysokie skórzane siedziska przy okrągłych stolikach z jasnego drewna okazały się wygodne.
        Patio i taras są ożywione sporą ilością zieleni w doniczkach (iglaki i drzewka) tak więc i tam "betonowość" już tak nie doskwiera.
        Bardziej przytulna jest sala na górnym poziomie. Też jest zieleń, w oknach firany, a mały bar, kanapy i stoły w jaśniejszych odcieniach brązu, krzesła czarne. Górna sala otwiera się później (przeważnie od godziny 18), tu odbywają się występy artystyczne i koncerty.

        Jak wspomniałem trafiłem akurat na urodziny browaru, warzelnia była udekorowana bukietem z unoszącym się balonem w kształcie cyfry 1. Nie byłem umówiony z piwowarem ale miałem nadzieję, że może skoro święto to się pojawi. Zapytana barmanka potwierdziła, że ma być około 16-17 i tak się stało. Gdy przyszedł, najwyraźniej napomknęła, że o niego pytałem bo podszedł do mojego stolika pytając w czym może pomóc. Oczywiście zobaczyć browar i pogadać o piwach. Nie było problemu, Bartek Kozłowski okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem, zaprosił na dół, pokazał swoje gospodarstwo. Miło nam się rozmawiało dłuższy czas, ale urodzin nie można spędzić na dole w browarze co uzmysłowiła nam właśnie przybyła (wraz z rodzicami i teściami) równie sympatyczna małżonka Bartka - Anna. Jest ona wraz z mężem współwłaścicielką zajmującą się sprawami organizacyjnymi, ale jak powiedział Bartek, również pomaga przy warzeniu i ma fajne piwne pomysły. Co ciekawe oboje nie byli piwowarami domowymi ale zajmowali się fermentacją wina. Pomysł na rodzinny browar restauracyjny (a takiego w Gnieźnie brakowało) zrodził się gdy była do kupienia działka po zawaleniu się kamienicy. Fajnie, że od razu Ania i Bartek planowali być nie tylko właścicielami ale i pracownikami, chcieli również wyjść poza piwną sztampę jaka króluje w browarach restauracyjnych, a nawet pójść trochę pod prąd. Widać to na kranach i w butelkach, przez rok uwarzyli 9 rodzajów piw.
        Pils i Lager to nawiązania do ich ulubionego niegdyś miejscowego piwa - Gnieźnieńskiego i Pelikana z Niechanowa, choć ja uważam że są lepsze i w bardzo fajnym czeskim stylu.
        Podobnie jest z Porterem, nieczęsto widzianym w browarach restauracyjnych. Tu leżakował w tanku 5 miesięcy, bardzo dobrze się ułożył i smakuje równie dobrze. Część warki trafiła na kolejne 3 miesiące do trzech beczek po koniaku Martell (pozyskane z browaru Miłosław), jednak ta wersja mi niezbyt podeszła (może dlatego że nie lubię koniaku).
        Przyklasnąć należy za Czarną IPĘ, ale już Owsiane i IPA to całkowite nowatorstwo. Oba te piwa są uwarzone w 100% ze słodu owsianego! Tak, właśnie słodu (sam widziałem taki po raz pierwszy), a nie płatków. Dzięki temu piwa są całkowicie bezpieczne dla chorych na celiakię a przy tym bardzo smaczne (na pewno IPA, bo Owsiane niestety wyszło i nie próbowałem). Choć robota przy warzeniu jest ciężka, słód owsiany ma twardą, długą łuskę (nie da się go np. zjeść w całości jak inne słody) i po prostu zatyka. Jednak Bartek uważa, że schematy trzeba łamać, a satysfakcja że jest jedynym, który warzy takie piwa i może spokojnie zaprosić do siebie piwoszy na diecie bezglutenowej, tylko dodaje mu energii.
        Obecnie stosuje się słody Viking (choć na początku były Irex), słód owsiany jest sprowadzany z Anglii.

        14.04.2019 na kranach były takie piwa:
        - Lager 12°Blg, 5,2%, 10 zł https://www.browar.biz/forum/showpos...90&postcount=3
        - Earl Grey APA (urodzinowa premiera) 11°, 4,5%, 12 zł https://www.browar.biz/forum/showthr...t=Dobry+browar
        - NEIPA 12,3°, 5,7%, 12 zł https://www.browar.biz/forum/showthr...t=Dobry+browar
        - Pszeniczne 12,5°, 5,2%, 10 zł, https://www.browar.biz/forum/showpos...92&postcount=3
        - Pils 14°, 5,9%, 11 zł, https://www.browar.biz/forum/showpos...95&postcount=3
        - Czarna IPA 14°, 5,9%, 11 zł/0,4 l https://www.browar.biz/forum/showpos...97&postcount=3

        Każde z piw podawane w dedykowanym rodzaju szkła firmowego (można kupić za 15 zł), podkładka przynoszona jest z pierwszym piwem. Deska degustacyjna 4x150 ml obecnie za 15 zł. Oczywiście są też na wynos w butelkach. Ja kupiłem obie wersje portera i próbowałem już w domu.
        - Porter z Gniezna 21°, 8,7%, 17 zł https://www.browar.biz/forum/showthr...t=Dobry+browar
        - Porter z Gniezna Cognac BA 21°, 8,7%, 25 zł https://www.browar.biz/forum/showthr...t=Dobry+browar

        Trochę o sprzęcie.
        Został dostarczony i uruchomiony przez dobrze znaną czeską firmę Pacovské strojíny.
        Warzelnia ma max wybicie 11 hl, jest ogrzewana gazem. W piwnicy jest 9 tankofermentorów o pojemności 23,5 hl każdy. Poza tym zbiornik wody gorącej i lodowej, stacja sanitacyjna CIP. Piwa są podawane na bar bezpośrednio z tanków poprzez tablicę przepływu. Do napełniania butelek służy czterodrożna napełniarka. Słód ze śrutownika wędruje na górę wprost do kotła przekaźnikiem ślimakowym.

        Dzięki dla Bartka za oprowadzenie i gościnę. Browar mogę z czystym sumieniem polecić, na pewno warto tam wpaść. A jeśli ktoś się wybiera 7-9.06.2019 na WFDP do Wrocławia, to Dobry Browar będzie miał tam swoje stoisko w nowej strefie debiutantów.

        Fotki w galerii:








        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Odwiedzony 03.08.2019 ok godz 18.30

          W lokalu pustki, byliśmy jedynymi gośćmi
          W ofercie z nalewaka 5 rodzajów (testowane owsiane, super) oraz zakup na wynos 9 sztuk w butelkach w cenach od 11 do 25 zł za butelkę 0.5l.
          W trakcie pobytu pojawiły się jeszcze dwie osoby, które zamówiły dwa małe piwa.

          Z konsumpcji niczego nie brałem więc o menu się nie wypowiadam.

          Lokalowi długiego żywota nie wróżę, Gniezno to nie Poznań, a ceny są naprawdę wygórowane, żeby za zwykłego pilsa czy lagera w butelce płacić 11 zł (z nalewaka ceny te same) to coś nie tak, inne to 12 zł, 13, 14, 17 - za butelkę portera bałtyckiego, 25 za porterową maczankę.
          Turyści tam raczej nie zaglądają,a miejscowi jak widać było, nie są raczej zainteresowani tym lokalem, może później się to zmienia ale opuszczając lokal ok 19 to nadal były tylko te 2 osoby.

          Obsługa miła, sympatyczna.

          Sam wystrój lokalu opisany - zimny, industrialny, nowoczesny, nie mój styl...
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • modzel
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 23

            #6
            Lager ok
            Pils słaby
            Ipa fajana

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4457

              #7
              Obsługa rzeczywiście miła, bez zarzutu.
              Wystrój natomiast od czapy, mnie zupełnie nie odpowiada, ale pewnie są osoby, które czują się w takim otoczeniu dobrze.
              Sierpień, koniec tygodnia, godzina 14 - 14. 30 i byłem sam w lokalu.
              Wrażenia z degustacji generalnie pozytywne, ale o tym gdzie indziej.
              Podejrzewam, że gdyby browar leżał przy rynku lub głównym deptaku, miałby większe szanse.
              Nie jest tu przecież daleko od rynku, ale turysta, który przyjeżdża do Gniezna z uwagi na katedrę, raczej tu nie trafi.

              Comment

              • Shedao
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛🥛
                • 2007.09
                • 915

                #8
                Dość, powiedziałbym, standardowy polski browar restauracyjny. Wystrój niby nowoczesny, powiedziaby kto: hipsterski; nieprzytulny, krzesła niezbyt wygodne, lokal z cyklu: wypij, zjedz i leć dalej, zamiast spędzić tam wieczór. Piw na kranie bylo bodajże 7; w ofercie jest deseczka degustacyjna na 4x0,15, którą można sobie samemu skomponować. 24 zł...czyli cena wzrosła dwukrotnie od czasu wizyty pebejota 5 lat temu Za portera dopłacamy 3 zł. 0,5l kufelek to koszt rzędu 15-18 zł, porter 21. Jest bezalkoholowa IPA.
                Jedzeniowo podobnie - jak na blisko 70-tysięczne miasto, drogo; osobiście zdecydowałem się zjeść w libańskim kebabie którego mijałem po drodze z dworca (był pyszny ).

                Piwo dobre, ale bez fajerwerków. Tylko pils jakiś taki jałowy, bez wyrazu. Szacunek za portera i black IPA - bdb. Obsluga miła i sprawna. W sobotnie popołudnie lokal był prawie pusty. Lokalizacja faktycznie dość problematyczna (dla browaru); przypadkiem turysta raczej tam nie zajdzie. Niby centrum, blisko, ale jakoś tak z boku.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23925

                  #9
                  W dzień kobiet był problem z miejscami, wszystkie stoliki porezerwowane jak zajrzeliśmy w ciemno ok. 16. Czynna jest tylko sala na parterze. Wróciliśmy ok. 20 i jakiś stolik udało się znaleźć.

                  Piwa z kranu na bardzo dobrym poziomie, przywracają mi poważnie podkopaną wiarę w polską produkcję browarorestayracyjną.

                  Lager (świetny), pils (14tka, wtf?), session hazy ipa (dobra), neipa (ok, miała jednak jakieś owocowe dodatki?), porter bałtycki (świetny), pszeniczne (nie pite), infuzowane (lager plus ananas i coś jeszcze, nie pite).

                  17-18 zł za piwa z wajchy uważam za przystępne jak na te czasy.

                  Był też porter bałtycki kilka zł droższy. Bardzo dobry zresztą.

                  Nie rozumiem specjalnie o co chodzi z obsługą. Przemiłą. Ale... Mała salka, kilka osób się krząta, nie do końca wiadomo czy samoobsługa przy barze czy kelnerska przy stoliku, (w piątek sie nie doczekaliśmy) w sobotę pierwsze zamówienie przy stoliku obsłużone szybko sprawnie, potem trzeba pofatygować się do baru bo jest się pomijanym. Taka też obserwacja innych stolików. Pieniądze lecą przez palce a Gniezno raczej ich potrzebuje.

                  Aha, jest jeszcze piwna ściana samoobsługowa.
                  Może stąd obsługa niechętna do działania z własnej inicjatywy.

                  Jadzenie bardzo w porządku, ale takie propozycje jak "steak tomahawk wieprzowy" to trochę naciąganie frajerów tak, wziąłem ale adekwatna nazwa to schab z kością, świetna zupa rybna a wśród "tapasów" fajna grzanka z wędzoną piersią z kaczki. Ta ostatnia przyjemność to 13 zł.

                  butelkowy porter zakupiony na wynos niestety kwaskowy z klimatem brettowym. Oby inne zabutelkowane style nie poszły w ten kierunek, bo siądzie mi entuzjazm, w kolejny piątek sprawdzimy

                  Godziny otwarcia, codziennie od 13

                  fb https://www.facebook.com/dobrybrowar
                  Gmapy https://maps.app.goo.gl/ynH2BV7VwMXEdCqx6



                  Attached Files
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • yavo
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.03
                    • 910

                    #10
                    Zajebista miejscówka, stołowaliśmy się to przez trzy dni z rzędu i nie mamy absolutnie na co narzekać. Świetne jedzenie i piwo - mieliśmy okazję porozmawiać z piwowarem i właścicielem Jedyne do czego bym się doczepił to to że Pils troszkę za mało różni się od lagera, ale naprawdę fantastycznie jest to że w takim miejscu jest coś takiego. Zdjęć nie chce mi się załączać, ale tomahawk wieprzowy to nie schabowy, sorki
                    Last edited by yavo; 2024-07-07, 18:23.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23925

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                      tomahawk wieprzowy to nie schabowy, sorki
                      W dyskusji przydają się argumenty co by można było z niej coś wynieść Ja tam się nie znam, dwóch żeber jednak nie stwierdziłem. Niezależnie od tego było smacznie.
                      Last edited by ART; 2024-07-09, 06:53.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X