Annopole 9A, Browar Gzub

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4698

    Annopole 9A, Browar Gzub

    Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż do pomieszczenia z kadziami otwartej fermentacji (podobno są 3) nikogo nie wpuszczano tłumacząc to wydzielającym się CO2. A w Czechach byłem w około 400 browarach z czego prawie 90% takową fermentację posiada - jakoś żyję i na zdrowie nie narzekam.
    Ale od początku. Uruchomiony w 2017 roku Browar Gzub na pewno wyróżnia się na polskim rynku piwnym. Jest jednym z nielicznych, stosujących metodę refermentacji (wiem, że jeszcze robi to Eureka). To wynik kilkuletniego przebywania w Belgii i pracy w tamtejszych browarach przez rodzinę Staszewskich - właścicieli Gzuba.
    Budynek w którym mieści się browar jest również jedynym w swoim rodzaju. Raczej bardziej przypomina hangar dla samolotów niż zakład produkujący piwo. Jednak taka konstrukcja zapewnia w miarę stałą temperaturę wewnątrz bez stosowania urządzeń grzewczo-chłodniczych.
    Warzelnia (firmy RCtronik Piekary Śl.) ma max wybicie 40 hl, jednak gotuje się warki około 37-38 hl. Kocioł zacierno- warzelny znajduje się na paterze (obok niego zbiornik wody gorącej), natomiast kadź filtracyjna jet piętro wyżej. Tu w jej sąsiedztwie umieszczono 6 poziomych tanków leżakowych (po 35 hl każdy) rodem z przemysłu mleczarskiego. Piwa przeznaczone do rozlewu przechodzą przez kolejny poziomy zbiornik pośredniczący umieszczony przy schodach na półpiętrze. Do niego dodaje się cukier i drożdże, które już w butelkach lub petainerach będą refermentować piwo. Pod schodami jest jeszcze jeden zbiornik przeznaczony na wodę lodową.
    Po rozlewie jesteśmy przyzwyczajeni, że piwa w butelkach czy beczkach trafiają do chłodni. Tu jest inaczej. W pomieszczeniu refermentowni optymalna temperatura to 22,5°C. Butelki są umieszczone w drewnianych skrzyniach (po 176 sztuk) z otworami zapewniającymi odpowiedni dostęp powietrza. W takich warunkach piwa przebywają 3-4 tygodnie, po czym są gotowe do sprzedaży z okresem przydatności do spożycia 1 rok w przypadku butelek i 6 miesięcy dla petainerów. Oczywiście bez pasteryzacji i filtracji.
    Do browaru Gzub można wpaść na piwo nie tylko w czasie czerwcowego Beer Campu. Wtedy zjeżdża się gościnnie zazwyczaj około 15 innych browarów mających swe stoiska pod wielkim namiotem. Poza tym czynny jest piwny bar: w sezonie (maj-początek września) codziennie 16-20, weekendy do 21, poza sezonem tylko w weekendy. Jest też sklep firmowy czynny codziennie w godzinach pracy browaru 7-16.
    Na terenie od strony drogi udostępnione jest spore trawiaste pole dla tych co po kilku piwach wolą rozbić namiot i zostać na noc niż wracać .
    Dojazd do browaru (dla tych co wolą pić niż prowadzić samochód) umożliwia kolej wąskotorowa kursująca w weekendy i dni świąteczne ze Środy Wielkopolskiej, gdzie dojeżdża wiele pociągów nie tylko lokalnych z Poznania czy Ostrowa Wkp. ale i dalekobieżnych z całej Polski.
    Dodatkową atrakcją jest, że większość kursów wąskotorówki jest prowadzona parowozem, można też zrobić sobie przejażdżkę do Zaniemyśla. Przy przystanku w Annopolu wita nas wesoły reklamowy drogowskaz kierujący do nieodległego browaru.

    Fotki w galerii:












    A tu pociąg wąskotorowy wjeżdżający na przystanek Annopole (przy drogowskazie zapraszającym do browaru) oraz już w czasie postoju na nim.
    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi

    ...nikogo nie wpuszczano tłumacząc to wydzielającym się CO2. A w Czechach byłem w około 400 browarach z czego prawie 90% takową fermentację posiada - jakoś żyję i na zdrowie nie narzekam.
    dadek, bo to chodziło o CO2, który TY wydzielasz...

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      W PL można wejśc w Grodzisku, Cieszynie, Miłosławiu, śp Hauście
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2010.01
        • 1566

        #4
        Odwiedziliśmy Gzuba w piękny sierpniowy dzień.
        Dojechaliśmy rzecz jasna kolejką wąskotorową, prowadzoną przez parowóz, który tego dnia ciągnął 7 wagonów.
        Na przystanku Annopole, od którego do browaru jest 600 metrów pociągi zatrzymują się "na żądanie". Trzeba wcześniej poinformować obsługę.
        Już na samym peronie przystanku Annopole powitał nas napis "Spragniony? Wysiądź i... dziabnij se Gzuba".
        W dalszej drodze mijaliśmy jeszcze kilka banerów i drogowskazów zainstalowanych przez ekipę browaru.

        Otoczenie browaru wygląda jak mały teren rekreacyjny.
        Przy kompleksie budynków browaru namiot z barem i grillem, siedziska i stoliki z europalet, oraz leżaki na trawie.
        Na grillu przyrządza się kiełbasę, pyrę z gzikiem i camembert.
        Jest pies piwowarski chodzący między stolikami, nie ma za to muzyki.
        Gzub jest silnie opętany eko-pierdolcem. Europalety, jedzenie na papierowych tackach, sztućce z tworzywa eko, które rozpadają się w trakcie konsumpcji.
        Jest ciężko, ale podobno planeta dłużej przetrwa.

        W dniu 15 sierpnia na kranach było 8 piw:
        - Zorza (IPA)
        - Pszeniczne
        - Sturnus (Sour) /na załączonym zdjęciu/
        - Mgła (Ale)
        - Mango (Pszeniczne z cytrusami)
        - AIPA
        - Brzask (Gose)
        - Zmrok (Milk Stout)

        Na desce z menu piwa wyszczególnione są po nazwach, brakuje za to informacji o stylu, ekstrakcie, nie wspominając o nachmieleniu itp.
        Jest za to opis jak dla capów. Mgła - jasne, niskoalkoholowe, Sturnus - kwaśne, dzikie piwo...

        Piwa leją w półlitrowe firmowe szklanki. Podkładki dadzą, jeśli się poprosi.
        O dziwo zdarzają się firmowe szklanki browaru De Facto.
        Piwa lane w cenie 9-10 zł.
        Deska degustacyjna 5x100 ml w cenie 15 zł.
        Na wynos w butelkach 0,5 z etykietami lub nalewane do litrowych PETek.
        Ponieważ Gzub jest w reżimie eko, należy dopłacić 2 zł zastawu na plastik.
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X