Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem

    19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar powstał od podstaw w nowej hali za miastem, a właściwie w polu koło wsi Rumianek odległej od Poznania o około 20 km. Dojechać tu można z pętli tramwajowej Ogrody autobusem 811. Wysiadamy na przystanku Rumianek-Świetlica skąd trzeba dojść 300 m.
    Pierwsza warka została tu uwarzona w lipcu, a pierwszy rozlew nastąpił 9.09.22. Historyczne pierwsze piwo to podwójnie chmielony pils o adekwatnej nazwie Pierwszy Raz. Potem już poszło - do chwili naszej wizyty uwarzono w sumie 30 warek następujących piw:

    - Pierwszy Raz (Pils) 12°Blg, alk. 5%
    - Wakacje Życia (Australian Lager) 12°, 5%. To piwo dostało 18.11.22 złoty medal na PTP
    - Rześki Poranek (Hoppy Wheat) 12,5°, 5,2%
    - Radość Życia (American Weizen) 12°, 5%
    - Słodkie Lenistwo (Milk stout z kawą) 16°, 5,8%
    - Strefa Relaksu (Stout z wanilią i chili) 15°, 5,8%
    - Strefa Relaksu (Stout z melisą i miętą) 15°, 5,8%

    Pozostałe znane ogółowi piwoszy piwa Za Miastem jeszcze na razie pochodzą z zaprzyjaźnionych browarów ale sukcesywnie ich produkcja będzie przechodzić do własnego.

    Sam browar to nowoczesna hala z bardzo dobrze rozwiniętym zapleczem socjalnym dla pracowników oraz biurami.
    Sprzęt pochodzi z wrocławskiej firmy Technum. 4-naczyniowa warzelnia o wybiciu 30 hl jest ogrzewana parą i umożliwia warzenie dwóch warek "na zakładkę". Towarzyszący jej zbiornik wody gorącej ma pojemność 80 hl. Fermentacja i leżakowanie zasadniczo odbywa się w tankofermentorach 16x60 hl i 4x30 hl, ewentualnie można użyć tanków leżakowych 2x60 hl i 1x30 hl.
    To tyle na start, jednak sądząc po wielkości hali można się domyślać, że z czasem będą dostawione kolejne zbiorniki.
    Do rozlewu butelkowego służy linia STM z fajnym "żurawiem" podającym kapsle. Pasteryzacja odbywa się w przepływie na urządzeniu firmy Spomasz, jest też wirówka pozwalająca pozbyć się większych pozostałości stałych z piwa.
    Głównym słodem stosowanym do produkcji jest Viking, do piw specjalnych dodaje się również Weyermann. Podstawowy słód Pilzneński jest przechowywany w dwóch stojących na zewnątrz przed browarem zbiornikach po 25 t każdy. Stąd wędruje przekaźnikami do niepozornego ale bardzo wydajnego śrutownika i za pośrednictwem zbiornika śruty dalej do warzelni, nosić worków na plecach nie trzeba.

    Przy browarze funkcjonuje ogólnodostępny sklep z całym asortymentem piw butelkowych (również tych jeszcze kontraktowych). Można kupić również firmowe szklanki, podkładki (8 rodzajów dedykowanych piwom), torby na butelki, koszulki, bluzy, itp. Jest otwarty pon-czw. 8-16, pt. 8-18.

    2,5 godzinna wizyta była ze wszech miar udana, szczegółowo poznaliśmy każdy kąt browaru. Wielkie dzięki dla jednego z "ojców zalożycieli" Marka Ziątka i reszty obecnej tego dnia załogi za super przyjęcie, poczęstunki i prezenty. Piwa bardzo dobre i tak trzymać, niech się darzy!

    Na fotkach: 1. Budynek browaru 2. Warzelnia 3. Tankofermentory 60 hl 4. Na pierwszym planie tankofermentory 30 hl 5. Tanki leżakowe

    Click image for larger version

Name:	DSC06467.JPG
Views:	628
Size:	19,8 KB
ID:	2329752Click image for larger version

Name:	DSC06482.JPG
Views:	358
Size:	27,5 KB
ID:	2329753Click image for larger version

Name:	DSC06471.JPG
Views:	358
Size:	27,0 KB
ID:	2329754Click image for larger version

Name:	DSC06474.JPG
Views:	373
Size:	30,9 KB
ID:	2329755Click image for larger version

Name:	DSC06475.JPG
Views:	351
Size:	26,1 KB
ID:	2329756
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    ... 6. Zbiornik wody gorącej 7. Stacja sanitacyjna CIP 8. Wirówka 9. Pasteryzator 10. Linia rozlewu

    Click image for larger version

Name:	DSC06481.JPG
Views:	354
Size:	19,1 KB
ID:	2329758Click image for larger version

Name:	DSC06472.JPG
Views:	344
Size:	24,2 KB
ID:	2329759Click image for larger version

Name:	DSC06476.JPG
Views:	335
Size:	32,9 KB
ID:	2329760Click image for larger version

Name:	DSC06477.JPG
Views:	340
Size:	36,3 KB
ID:	2329761Click image for larger version

Name:	DSC06473.JPG
Views:	353
Size:	29,7 KB
ID:	2329762

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      ... 11. Śrutownik i zbiornik ześrutowanego słodu 12. Magazyn piwa 13. sklep firmowy


      Click image for larger version

Name:	DSC06470.JPG
Views:	365
Size:	23,7 KB
ID:	2329764Click image for larger version

Name:	DSC06484.JPG
Views:	361
Size:	43,7 KB
ID:	2329765Click image for larger version

Name:	DSC06469.JPG
Views:	364
Size:	25,7 KB
ID:	2329766

      Comment

      • kosher
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2005.04
        • 2315

        #4
        Podają wreszcie na wszystkich swoich obecnych piwach miejsce warzenia? Bo słyną z suchej informacji o browarze w Rumianku bez info gdzie dane piwo de facto powstało.
        Pobliskie Sady też odwiedziłeś podczas swojej wizyty Dadek?

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #5
          Te nowe piwa z Rumianku mają tą informację ale te jeszcze warzone kontraktowo tylko niektóre.
          W Sadach nie byłem, szybko się przemieściliśmy na PTP.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X