19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar powstał od podstaw w nowej hali za miastem, a właściwie w polu koło wsi Rumianek odległej od Poznania o około 20 km. Dojechać tu można z pętli tramwajowej Ogrody autobusem 811. Wysiadamy na przystanku Rumianek-Świetlica skąd trzeba dojść 300 m.
Pierwsza warka została tu uwarzona w lipcu, a pierwszy rozlew nastąpił 9.09.22. Historyczne pierwsze piwo to podwójnie chmielony pils o adekwatnej nazwie Pierwszy Raz. Potem już poszło - do chwili naszej wizyty uwarzono w sumie 30 warek następujących piw:
- Pierwszy Raz (Pils) 12°Blg, alk. 5%
- Wakacje Życia (Australian Lager) 12°, 5%. To piwo dostało 18.11.22 złoty medal na PTP
- Rześki Poranek (Hoppy Wheat) 12,5°, 5,2%
- Radość Życia (American Weizen) 12°, 5%
- Słodkie Lenistwo (Milk stout z kawą) 16°, 5,8%
- Strefa Relaksu (Stout z wanilią i chili) 15°, 5,8%
- Strefa Relaksu (Stout z melisą i miętą) 15°, 5,8%
Pozostałe znane ogółowi piwoszy piwa Za Miastem jeszcze na razie pochodzą z zaprzyjaźnionych browarów ale sukcesywnie ich produkcja będzie przechodzić do własnego.
Sam browar to nowoczesna hala z bardzo dobrze rozwiniętym zapleczem socjalnym dla pracowników oraz biurami.
Sprzęt pochodzi z wrocławskiej firmy Technum. 4-naczyniowa warzelnia o wybiciu 30 hl jest ogrzewana parą i umożliwia warzenie dwóch warek "na zakładkę". Towarzyszący jej zbiornik wody gorącej ma pojemność 80 hl. Fermentacja i leżakowanie zasadniczo odbywa się w tankofermentorach 16x60 hl i 4x30 hl, ewentualnie można użyć tanków leżakowych 2x60 hl i 1x30 hl.
To tyle na start, jednak sądząc po wielkości hali można się domyślać, że z czasem będą dostawione kolejne zbiorniki.
Do rozlewu butelkowego służy linia STM z fajnym "żurawiem" podającym kapsle. Pasteryzacja odbywa się w przepływie na urządzeniu firmy Spomasz, jest też wirówka pozwalająca pozbyć się większych pozostałości stałych z piwa.
Głównym słodem stosowanym do produkcji jest Viking, do piw specjalnych dodaje się również Weyermann. Podstawowy słód Pilzneński jest przechowywany w dwóch stojących na zewnątrz przed browarem zbiornikach po 25 t każdy. Stąd wędruje przekaźnikami do niepozornego ale bardzo wydajnego śrutownika i za pośrednictwem zbiornika śruty dalej do warzelni, nosić worków na plecach nie trzeba.
Przy browarze funkcjonuje ogólnodostępny sklep z całym asortymentem piw butelkowych (również tych jeszcze kontraktowych). Można kupić również firmowe szklanki, podkładki (8 rodzajów dedykowanych piwom), torby na butelki, koszulki, bluzy, itp. Jest otwarty pon-czw. 8-16, pt. 8-18.
2,5 godzinna wizyta była ze wszech miar udana, szczegółowo poznaliśmy każdy kąt browaru. Wielkie dzięki dla jednego z "ojców zalożycieli" Marka Ziątka i reszty obecnej tego dnia załogi za super przyjęcie, poczęstunki i prezenty. Piwa bardzo dobre i tak trzymać, niech się darzy!
Na fotkach: 1. Budynek browaru 2. Warzelnia 3. Tankofermentory 60 hl 4. Na pierwszym planie tankofermentory 30 hl 5. Tanki leżakowe
Pierwsza warka została tu uwarzona w lipcu, a pierwszy rozlew nastąpił 9.09.22. Historyczne pierwsze piwo to podwójnie chmielony pils o adekwatnej nazwie Pierwszy Raz. Potem już poszło - do chwili naszej wizyty uwarzono w sumie 30 warek następujących piw:
- Pierwszy Raz (Pils) 12°Blg, alk. 5%
- Wakacje Życia (Australian Lager) 12°, 5%. To piwo dostało 18.11.22 złoty medal na PTP
- Rześki Poranek (Hoppy Wheat) 12,5°, 5,2%
- Radość Życia (American Weizen) 12°, 5%
- Słodkie Lenistwo (Milk stout z kawą) 16°, 5,8%
- Strefa Relaksu (Stout z wanilią i chili) 15°, 5,8%
- Strefa Relaksu (Stout z melisą i miętą) 15°, 5,8%
Pozostałe znane ogółowi piwoszy piwa Za Miastem jeszcze na razie pochodzą z zaprzyjaźnionych browarów ale sukcesywnie ich produkcja będzie przechodzić do własnego.
Sam browar to nowoczesna hala z bardzo dobrze rozwiniętym zapleczem socjalnym dla pracowników oraz biurami.
Sprzęt pochodzi z wrocławskiej firmy Technum. 4-naczyniowa warzelnia o wybiciu 30 hl jest ogrzewana parą i umożliwia warzenie dwóch warek "na zakładkę". Towarzyszący jej zbiornik wody gorącej ma pojemność 80 hl. Fermentacja i leżakowanie zasadniczo odbywa się w tankofermentorach 16x60 hl i 4x30 hl, ewentualnie można użyć tanków leżakowych 2x60 hl i 1x30 hl.
To tyle na start, jednak sądząc po wielkości hali można się domyślać, że z czasem będą dostawione kolejne zbiorniki.
Do rozlewu butelkowego służy linia STM z fajnym "żurawiem" podającym kapsle. Pasteryzacja odbywa się w przepływie na urządzeniu firmy Spomasz, jest też wirówka pozwalająca pozbyć się większych pozostałości stałych z piwa.
Głównym słodem stosowanym do produkcji jest Viking, do piw specjalnych dodaje się również Weyermann. Podstawowy słód Pilzneński jest przechowywany w dwóch stojących na zewnątrz przed browarem zbiornikach po 25 t każdy. Stąd wędruje przekaźnikami do niepozornego ale bardzo wydajnego śrutownika i za pośrednictwem zbiornika śruty dalej do warzelni, nosić worków na plecach nie trzeba.
Przy browarze funkcjonuje ogólnodostępny sklep z całym asortymentem piw butelkowych (również tych jeszcze kontraktowych). Można kupić również firmowe szklanki, podkładki (8 rodzajów dedykowanych piwom), torby na butelki, koszulki, bluzy, itp. Jest otwarty pon-czw. 8-16, pt. 8-18.
2,5 godzinna wizyta była ze wszech miar udana, szczegółowo poznaliśmy każdy kąt browaru. Wielkie dzięki dla jednego z "ojców zalożycieli" Marka Ziątka i reszty obecnej tego dnia załogi za super przyjęcie, poczęstunki i prezenty. Piwa bardzo dobre i tak trzymać, niech się darzy!
Na fotkach: 1. Budynek browaru 2. Warzelnia 3. Tankofermentory 60 hl 4. Na pierwszym planie tankofermentory 30 hl 5. Tanki leżakowe
Comment