Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli 17.11.2024.
Na potrzeby browaru chłopaki z Harpagana pozyskali fragment obszernej i wysokiej murowanej hali w strefie przemysłowej na północy miasta. Rzadka sytuacja, że odwiedzamy browar który jeszcze nie rozpoczął warzenia, bo choć sprzęt już jest zainstalowany to czeka wciąż na oficjalne urzędowe odbiory. Na razie końcowe montaże przeprowadzają pracownicy z dobrze znanej czeskiej firmy Pacovské strojírny, której to piękna tablica firmowa dumnie srebrzy się na ścianie obok warzelni. A ta jest 3-naczyniowa, ogrzewana parą, o wybiciu 22 hl. Obok kotła wyposażonego w podajnik śruty słodowej zainstalowano zbiornik wody gorącej. Kadź filtracyjna posiada mechaniczny odbiór młóta. Z tyłu warzelni znajduje się charakterystyczny dla pacovskiej firmy skrzyniowy zbiornik wody lodowej. Tankofermentorów jest 10, w tym 5x40 hl czeskich z Pacova i 5x20 hl z Chin. Oczywiście to na początek, miejsca jest na wiele więcej. Również z Chin pochodzą pasteryzatory - tunelowy i przepływowy oraz linie rozlewu butelkowego i puszkowego.
Podstawowym słodem do produkcji jest Viking, spokojnie czekający w workach na pierwsze warzenie.
Miejmy nadzieję, że to już niedługo i kolejna wizyta będzie się wiązała już z degustacją piw wprost z tankówCieszę się, że tak zasłużony browar jak Harpagan jest już prawie na swoim. Życzę chłopakom gładkich odbiorów sprzętu i świetnych warek.
Na fotkach:
1. Hala w której mieści się browar
2. Warzelnia
3. Tankofermentory, po lewej 5x40 hl (Pacovské strojírny)
4. Chińskie tankofermentory 5x20 hl.
Na potrzeby browaru chłopaki z Harpagana pozyskali fragment obszernej i wysokiej murowanej hali w strefie przemysłowej na północy miasta. Rzadka sytuacja, że odwiedzamy browar który jeszcze nie rozpoczął warzenia, bo choć sprzęt już jest zainstalowany to czeka wciąż na oficjalne urzędowe odbiory. Na razie końcowe montaże przeprowadzają pracownicy z dobrze znanej czeskiej firmy Pacovské strojírny, której to piękna tablica firmowa dumnie srebrzy się na ścianie obok warzelni. A ta jest 3-naczyniowa, ogrzewana parą, o wybiciu 22 hl. Obok kotła wyposażonego w podajnik śruty słodowej zainstalowano zbiornik wody gorącej. Kadź filtracyjna posiada mechaniczny odbiór młóta. Z tyłu warzelni znajduje się charakterystyczny dla pacovskiej firmy skrzyniowy zbiornik wody lodowej. Tankofermentorów jest 10, w tym 5x40 hl czeskich z Pacova i 5x20 hl z Chin. Oczywiście to na początek, miejsca jest na wiele więcej. Również z Chin pochodzą pasteryzatory - tunelowy i przepływowy oraz linie rozlewu butelkowego i puszkowego.
Podstawowym słodem do produkcji jest Viking, spokojnie czekający w workach na pierwsze warzenie.
Miejmy nadzieję, że to już niedługo i kolejna wizyta będzie się wiązała już z degustacją piw wprost z tankówCieszę się, że tak zasłużony browar jak Harpagan jest już prawie na swoim. Życzę chłopakom gładkich odbiorów sprzętu i świetnych warek.
Na fotkach:
1. Hala w której mieści się browar
2. Warzelnia
3. Tankofermentory, po lewej 5x40 hl (Pacovské strojírny)
4. Chińskie tankofermentory 5x20 hl.
Comment