Rewelacyjny lokal aż żałuję, że miałem tylko godzinkę na jego wizytacje. Bartek trochę jakby kwaśnawy ale mimo to smaczny. W pamięci utkwił mi piesek barmanki który grzecznie siedział na krześle Towarzystwo robociarskie z byłego Cegielskiego wspominające stare dobre czasy. I mnie się udzieliła nutka nostalgii i nie chciało si.ę wychodzić
Poznań, Górna Wilda 89, Bar Metro
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Remont
Podczas przedwczorajszej wizyty w "Metrze" stwierdziłem, że i tam dotarły efekty wzrostu gospodarczego - mianowicie wyremontowano wejście do lokalu (schody z chodnika, teraz lokal nie odstrasza klienta z zewnątrz ), wymieniono stolarkę i odmalowano WC. Wnętrze (na szczęście) nietknięte, zachowało klimat lat 70-tych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwczoraj byłem w Metrze i jak zwykle 2l pet na wynos ,a Bartuś przepyszny ze świezej beczki smakował jak nie pasteryzowany ?
a to Bartka pasteryzują?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziA jaki miał być, pasteryzowany?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedzia to Bartka pasteryzują?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Niestety trzeba mieć do Bartka szczęście i trafić na świeżo otwieraną beczkę - szczególnie w lecie. Na ostatnie 3 próbowane beczki dwie były lekko kwaskowe, ale drugą dopiliśmy do końca i w połowie nasiadówki pani Dorotka odszpuntowała świeżą - cud miód i orzeszki po prostu!
Comment
-
-
Bartka nie było
Ostatnio w niedziele odwiedziłem jako poznaniak ów bar, dawno tam nie byłem (jeśli dawno można uznać jakieś 6 tygodni temu), jak "ciocia" (tak mówią na nią okoliczni mieszkańcy) mi powiedziała że od jakiegoś czasu "Bartka" nie było, zastanawiałem się gdzie to pyszne piwo się podziało??? Mam jednak nadzieje że wróci i będziemy się dale delektować przepysznym piwem, oczywiście ze świeżej beczki (tylko raz piłem kwaskowe i niedobre piwo to było we Wrocławiu przy dworcu fuuu)"Choć na piwko na przeciwko, tam jest mały bar, wypijemy tam piwko sam na sam"
Comment
-
-
Mam nadzieje że to tylko chwilowy brak "Bartka", jednak z tego co mi pani Dorotka mówiła połowa mieszkańców Wildy się pytała, a ona sama nie bardzo wie co się stało. Trzeba zacząć działać"Choć na piwko na przeciwko, tam jest mały bar, wypijemy tam piwko sam na sam"
Comment
-
-
Wielkopolska 27.XII.2008 - część II
Z Trzcianki przez Krzyż przybyliśmy po 17 do stacji Poznań Główny, skąd skierowaliśmy nasze nogi prosto na Górną Wildę. Bar Metro czynny - to już pierwszy sukces.
Po wejściu do środka stwierdziliśmy obecność nalewaka i nawet kartka z ręcznie pisanymi cenami za Bartka 0,5l / 0,3l. Ale przed poproszeniem o nalenie Bartka, coś nas jeszcze skłoniło do pytania o jego obecność...
Nieobecny.
Może po świętach mi przywiozą...
Bo wiecie, Panowie, oni mają teraz święta
Ostatnie telefony do Metra i nasza sobotnia wiyzyta potwierdzają, że prawdopodobieństwo powrotu Bartka na Górną Wildę z każdym dniem maleje.
Szkoda.
Nie pozostało nam nic innego jak ruszyć w kierunku Starówki, gdzie oprócz kilku ciekawych piwnych miejsc spodziewaliśmy się zastać jeszcze jakieś (co najmniej) ślady obchodów rocznicy Powstania.Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...
Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?
Comment
-
-
Moi koledzy którzy pijają Bartka w Metrze, mówili mi że jest on obecny tylko na zamówienie, i przed biesiadowaniem zamawiają sobie beczkę ( i dobrą golonkę) .
Barmanka twierdzi że nie opłaca się jej zamawiać tego piwa na co dzień, bo słabo schodzi.
Comment
-
Comment