Poznań, pl. Bernardyński 2/2, Old School Pub Piwomania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #151
    Czyli bedziecie lac Antidotum
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • lycaster
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.05
      • 130

      #152
      Jutro będę rozmawiał z "głównodowodzącym" Browaru Bartek i postaram się wyjaśnić czy jest to bardziej ich piwo z etykietą Antidotum czy faktycznie autorski twór tychże. Niemniej jednak piwo uwarzone w Cieślach.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #153
        Antidotum
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • lycaster
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.05
          • 130

          #154
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Antidotum
          Piwo warzone przez pana Michała, według wytycznych zamawiającego, czyli Antidotum.

          Dziś rano dojechały świeże beczki, w tym pszenica z Cieśli. Z butelki była więcej niż przyzwoita. Jak tylko zwolni się kran, od razu podpinamy. Na tą chwilę leje się tradycyjny Bartek 6%, pils 5% i ciemne.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #155
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster
            Piwo warzone przez pana Michała, według wytycznych zamawiającego, czyli Antidotum.

            Dziś rano dojechały świeże beczki, w tym pszenica z Cieśli. Z butelki była więcej niż przyzwoita. Jak tylko zwolni się kran, od razu podpinamy. Na tą chwilę leje się tradycyjny Bartek 6%, pils 5% i ciemne.
            NIe jest kwaśny?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • biker200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.10
              • 152

              #156
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster
              Piwo warzone przez pana Michała, według wytycznych zamawiającego, czyli Antidotum.

              Dziś rano dojechały świeże beczki, w tym pszenica z Cieśli. Z butelki była więcej niż przyzwoita. Jak tylko zwolni się kran, od razu podpinamy. Na tą chwilę leje się tradycyjny Bartek 6%, pils 5% i ciemne.
              To co wy tam macie na tym multitapie jeszcze, że musi się zwolnić ?

              Comment

              • lycaster
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.05
                • 130

                #157
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                NIe jest kwaśny?
                Lekko kwaśny był jakieś 2 miesiące temu, ale wynikało to ponoć z faktu, że browar nie zdążył doleżakować piwa i nalali w kegi "młode piwo". Drożdże zaczęły pracować i zrobił się posmak, ale w porównaniu do tego, co było 2 lata temu to bajka. Te beczki, które ostatnio dostajemy leżakują już przepisowe minimum 4 tygodnie i jest naprawdę bardzo dobry.

                Co do multitapa - pewnie pszenicę podepniemy zamiast tradycyjnego Bartka 6%.

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #158
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster
                  Lekko kwaśny był jakieś 2 miesiące temu, ale wynikało to ponoć z faktu, że browar nie zdążył doleżakować piwa i nalali w kegi "młode piwo". Drożdże zaczęły pracować i zrobił się posmak, ale w porównaniu do tego, co było 2 lata temu to bajka. Te beczki, które ostatnio dostajemy leżakują już przepisowe minimum 4 tygodnie i jest naprawdę bardzo dobry.
                  Bardzo głupie to tłumaczenie. Jest całe mnóstwo piw które refermentują w "opakowaniu" i nie robią się z tego powodu kwaśne. Wręcz przeciwnie, w pewnym sensie drożdże w butelce czy w beczce to rodzaj zabezpieczenia przed zepsuciem. Kwaśność a posmak drożdżowy to dwie zupełnie różne rzeczy. A już zupełnie nie rozumiem jak można "nie zdążyć" doleżakować piwa. Jak się planuje więcej warek niż się ma możliwości to jest się dupa nie piwowar i nie ma co mydlić oczu. Bartek, niestety, pikuje w dół i to od dłuższego czasu.

                  Comment

                  • lycaster
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.05
                    • 130

                    #159
                    W mojej wypowiedzi cytuję, to co usłyszałem od browaru. Coś w tym jednak musi być, skoro ostatnie warki są bardzo poprawne. Co do mitycznej już kwaskowatości "Bartka" - coś mam mocne wrażenie, że wynika ona albo z receptury albo z użytych składników. Browar widziałem i faktycznie wszystkie kotły, tanki itd. nowe i zadbane, więc nie wydaje mi sie, żeby problem leżał w technologii. Tym bardziej, że beczki z pilsem, pszenicą i dunkel'em, które od nich dostaliśmy są świetne i zupełnie bez tego charakterystycznego posmaku. Myślę, że warto w tym temecie wywołać kolegę Wogosza, który z tego co wiem, ma swój duży udział w tworzeniu piwa w Cieślach.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                    Bartek, niestety, pikuje w dół i to od dłuższego czasu.
                    W tej kwestii kolega się jednak chyba trochę zagalopował. Raz, że przeciez przeż ponad rok w "Bartku" w ogóle piwa się nie warzyło i dopiero od wiosny tego roku Bartek znów jest browarem. Dwa, że jedna gorsza warka nie oznacza, że browar pikuje w dół, a po opinach gości w pubie można stwierdzić, iż Bartek ma grono wręcz fanatycznych zwolenników

                    Comment

                    • kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

                      #160
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster
                      W tej kwestii kolega się jednak chyba trochę zagalopował. Raz, że przeciez przeż ponad rok w "Bartku" w ogóle piwa się nie warzyło i dopiero od wiosny tego roku Bartek znów jest browarem. Dwa, że jedna gorsza warka nie oznacza, że browar pikuje w dół, a po opinach gości w pubie można stwierdzić, iż Bartek ma grono wręcz fanatycznych zwolenników
                      Bartek dziś a Bartek z przed kilku lat to dwa zupełnie różne piwa. W czasach kiedy w Poznaniu Bartek dostępny był jedynie w Metrze faktycznie było to piwo warte tego żeby w takim lokalu umówić się na piwo. Natomiast drastyczny spadek jakości zaczął się chyba jeszcze przed śmiercią Bartczaka a na pewno przed przerwą w działalności browaru a związany był moim zdaniem z oszczędnościami - zrezygnowano z piwowara a warzeniem zajął się Bartczak junior. I nie jest to moja odosobniona opinia. To, że dzisiejszy Bartek ma wielu fanów też niewiele zmienia - w końcu Tyskie też ma swoich zwolenników. Zresztą, nie kwestionuję faktu, że może komuś smakować, rzecz gustu - mi nie smakuje.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster
                      Browar widziałem i faktycznie wszystkie kotły, tanki itd. nowe i zadbane, więc nie wydaje mi sie, żeby problem leżał w technologii. Tym bardziej, że beczki z pilsem, pszenicą i dunkel'em, które od nich dostaliśmy są świetne i zupełnie bez tego charakterystycznego posmaku.
                      Ja też widziałem ten browar i co z tego? Gdyby błyszczące kadzie były gwarantem smaku to piwowarstwo byłoby dosyć proste
                      Nowych piw z Bartka nie piłem ale czytając opinie o tych piwach nie spotkałem jeszcze zdania że są świetne - wręcz przeciwnie wszyscy twierdzą, że są raczej kiepskie
                      Ale, żeby nie było, wypowiem się jak sam spróbuję

                      Comment

                      • lycaster
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.05
                        • 130

                        #161
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                        wypowiem się jak sam spróbuję
                        To dziś będzie okazja

                        W związku z planowanymi pracami remontowymi w pubie na początku przyszłego tygodnia pub od poniedziałku do środy będzie nieczynny. Jako, że wyznaję zasadę, iż piwo z beczki powinno być zlane z kega w 4 max 5 dni więc dziś beczki powinny zostać opróżnione, wieczorem promocja - po 21.30 wszystkie lane piwa będziemy sprzedawać po 3zł. Podpięty jest pils 5% i pszeniczne z Cieślli oraz ciemny Urpiner 11. Promocja trwać będzie do opróżnienia wyżej wymienionych beczek w których zostało po wczoraj plus minus 120 piw łącznie

                        Comment

                        • Gehern77
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.09
                          • 72

                          #162
                          W jakich godzinach w tygodniu otwarty jest obecnie Oldschool?

                          I jakie piwka są dostępne z kranu?

                          Comment

                          • lycaster
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.05
                            • 130

                            #163
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gehern77
                            W jakich godzinach w tygodniu otwarty jest obecnie Oldschool?

                            I jakie piwka są dostępne z kranu?
                            Oldschool działa od poniedziałku do soboty od godziny 17.

                            Ten tydzień rozpoczynamy od piwnej niespodzianki z nalewaka - ciemna 14 z mikrobrowaru Kanec w Żamberku. Poza tym z pompy niepasteryzowany Bartek i Lubuskie Miodowe Jasne.

                            Z butelkowych smakołyków zostało jeszcze sporo słowackich piw m. in. Steigery i Urpinery w pełnym zakresie,

                            Comment

                            • olie
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2011.06
                              • 777

                              #164
                              W ostatni piątek oferta piwa lanego więcej niż słaba. 3 czynne nalewaki: Chmielarz, Celtyckie i jakieś Lubuskie. Rozczarowanie.

                              Comment

                              • Vortex
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.12
                                • 153

                                #165
                                krany rzeczywiście wyglądały smutno, szeroki asortyment lodówkowy w tym obecność m.in. schneider und sohn nie jest rekompensatą.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • pebejot
                                  Węgry, Győr, Széchenyi tér 7, Apátúr Sörház
                                  pebejot
                                  Nowy browar restauracyjny, taki nowoczesny, jakich mało na Węgrzech.
                                  Minibrowar znajduje się w samym centrum uroczego miasta Győr, otwarcie nastąpiło w 2021 roku.
                                  Spacer dworca kolejowego zajmuje kilka minut, jest to odległość 750 metrów.

                                  W jednoprzestrzennym lokalu...
                                  2023-08-11, 13:58
                                • ART
                                  Bydgoszcz, Grudziądzka 33, Czosnek i Oliwa
                                  ART
                                  Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.

                                  Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...
                                  2023-10-17, 19:34
                                • pebejot
                                  Portugalia, Porto, Rua da Picaria 72, A Fábrica da Picaria
                                  pebejot
                                  Niezwykle klimatyczny browar restauracyjny w centrum Porto, znajdujący się niedaleko słynnego starego marketu.
                                  Do lokalu prowadzi niepozorne, wąskie wejście z małym logotypem. Można nie zauważyć i ominąć to miejsce.
                                  Wewnątrz jest bar, dalej przejście prowadzi do sali z kilkoma...
                                  2023-09-19, 13:54
                                • bastion
                                  Ukraina, Mikolaiv, Sportivna 9, Pub Drunk Patrick.
                                  bastion
                                  W obecnej sytuacji, kiedy ze wszystkich stron dochodzą do mnie ponure wiadomości z Ukrainy, postanowiłem na przekór zrobić sobie małą retrospekcje z miejsc w których tam kiedyś byłem, a które być może zostały całkowicie zniszczone.
                                  Jednym z takich jest mikrus, położony na brzegu...
                                  2022-04-21, 21:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...