Zaintrygowany wpisem w innym wątku: http://www.browar.biz/forum/showpost...postcount=2462 postanowiłem odwiedzić Kołobrzeg i sprawdzić sytuację na miejscu.
Jak sama nazwa wskazuje, jest to RESTAURACJA serwująca Piwa Kołobrzeskie warzone w Browarze Kowal w Koszalinie (plus sprzedająca na wynos butelkowe z Kowala i kontraktowe z Połczyna).
Na kranach w standardzie jest jasne (przyzwoite, było bez DMS), pszeniczne (mniej się pieniło niż w Koszalinie, jakby też mniej fenolowe), ciemne (zacne z tą delikatną nutą wędzonki) i specjalne (jak byliśmy akurat skończyło się miodowe, więc nie było szkoda).
Skoro restauracja, to zarekomendujemy, że jadło smaczne (choć i tak zjeść przed piwkiem warto w Smażalni Ryb Jana Rewińskiego po drugiej stronie ulicy, za skwerem), obsługa zaś zorientowana (pozdrowienia dla barmana) i na poziomie.
Elementem przykuwającym uwagę każdego (świadomego) gościa to (mini)kadź warzelna stojąca na barze. Jest to instalacja BROWARU DOMOWEGO BrauEule firmy Brumas, której (wyłącznym) przedstawicielem na Polskę jest współwłaściciel restauracji.
Wbrew pogłoskom, ten (mini)browar domowy nie jest legalizowany, zgłaszany do Urzędu Celnego / Skarbowego i nie będzie służył do produkcji dodatkowego piwa do sprzedaży w restauracji, a jedynie jako egzemplarz reklamowy, zaś samo warzenie (i CZĘSTOWANIE piwem) ma być magnesem przyciągającym do restauracji.
PS
Dla zorientowanych i spostrzegawczych - krzesła to meble z dawnego koszalińskiego lokalu browaru Brok, który (lokal, wraz z częścią wyposażenia) przejął w momencie zakładania browaru Kowal.
Jak sama nazwa wskazuje, jest to RESTAURACJA serwująca Piwa Kołobrzeskie warzone w Browarze Kowal w Koszalinie (plus sprzedająca na wynos butelkowe z Kowala i kontraktowe z Połczyna).
Na kranach w standardzie jest jasne (przyzwoite, było bez DMS), pszeniczne (mniej się pieniło niż w Koszalinie, jakby też mniej fenolowe), ciemne (zacne z tą delikatną nutą wędzonki) i specjalne (jak byliśmy akurat skończyło się miodowe, więc nie było szkoda).
Skoro restauracja, to zarekomendujemy, że jadło smaczne (choć i tak zjeść przed piwkiem warto w Smażalni Ryb Jana Rewińskiego po drugiej stronie ulicy, za skwerem), obsługa zaś zorientowana (pozdrowienia dla barmana) i na poziomie.
Elementem przykuwającym uwagę każdego (świadomego) gościa to (mini)kadź warzelna stojąca na barze. Jest to instalacja BROWARU DOMOWEGO BrauEule firmy Brumas, której (wyłącznym) przedstawicielem na Polskę jest współwłaściciel restauracji.
Wbrew pogłoskom, ten (mini)browar domowy nie jest legalizowany, zgłaszany do Urzędu Celnego / Skarbowego i nie będzie służył do produkcji dodatkowego piwa do sprzedaży w restauracji, a jedynie jako egzemplarz reklamowy, zaś samo warzenie (i CZĘSTOWANIE piwem) ma być magnesem przyciągającym do restauracji.
PS
Dla zorientowanych i spostrzegawczych - krzesła to meble z dawnego koszalińskiego lokalu browaru Brok, który (lokal, wraz z częścią wyposażenia) przejął w momencie zakładania browaru Kowal.
Comment