W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa potrawa Polski powiatowej, czyli pizza.
Uruchomienie browaru nie odmieniło oblicza restauracji. Piwo jest tylko dodatkiem do interesu. Obsługa wie tyle, że jest "nasze" i "niepasteryzowane", objawia się to w samym sposobie nalewania i podawania czy nawet w nazwach piw "Piwo niskoalkoholowe".
Lokal składa się z trzech części. Od ulicy wchodzimy do sali głównej, połączonej z barem. Najpierw mijamy WC, następnie warzelnię.
Główna sala to chłodne, słabo doświetlone miejsce z dominacją białych ścian i z szarą posadzką przypomina prowincjonalną salę weselną.
Dalej wchodzimy do drewnianej dobudówki z kominkiem, aż w końcu trafiamy do części zewnętrznej z zadaszonym tarasem, stolikami na zielonej trawce pod chmurką i drewnianą altanką, idealną do biesiady dla większej grupy.
W gratisie dostajemy przepiękny widok na zalew Mrożyczka.
W stałej ofercie mamy 6 piw:
- Marcowe 5,6% - 10 zł
- Pils 4,9% - 10 zł
- Apa Chmielone 5,4% - 8 zł
- Ciemne-Dunkel 6% - 10 zł
- Pszeniczne 5,2% - 9 zł
- Niskoalkoholowe 2% - 8 zł
Wczoraj (14.06.2020) były wszystkie poza niskoalkoholowym i ciemnym-dunkel.
Piwa dość marne. Pils to tak naprawdę słaby lager, Marcowe marcowego nie przypomina. Najlepsza była Apa Chmielona, ale w rankingu tego stylu pozostaje na dalekim miejscu.
Piwa nalewane do "czystych" kufli 0,5 l. Nalewanie odbywa się "po skosie" cienkim strumieniem, a nadmiar piany po zakończeniu procesu napełniania szkła jest energicznie ścinany nożem (po co, skoro piana zaraz i tak znika?).
Brak jakichkolwiek firmowych gadżetów.
Piwa na wynos można kupić na wynos w kapslowanych butelkach 0,5 l. ze zwykłymi nalepkami.
Jadłospis składa się z zup (8 - 13 zł), dań głównych (15 - 45 zł), oraz pizzy 32 / 42 cm w cenach 18 - 29 / 22 - 39 zł.
Jest to oczywiście pizza "Polska" na grubym cieście z dziwacznymi składnikami, takimi jak kiełbasa krakowska, ogórek konserwowy, a do tego oczywiści sosy.
Ponadto każdego dnia serwowane są obiady domowe w cenie 16 zł (zupa + II danie).
Rodziny u Samych Swoich wybierają pizzę, ja skusiłem się na flaki w cenie 13 zł i nie polecam.
W lokalu funkcjonuje ciekawy sposób obsługi.
Zamówienia składa się przy barze. Napoje odbiera się od razu, a na potrawy wydawane są drewniane figurki filiżanek z numerkiem, które po dostarczeniu zamówienia są zabierane przez obsługę.
Co ciekawe, sprzątanie przez personel pustych talerzy i kufli ze stolików jest okazją na domówienie kolejnych piw lub potraw już bez konieczności ponownej wędrówki do baru.
Do Głowna można dojechać komunikacją zbiorową - pociągiem lub autobusem.
Z dworca kolejowego trzeba dojście 1,5 km, zaś przystanek autobusowy jest pod samą restauracją.
Restauracja czynna od poniedziałku do niedzieli od 12:00 do 22:00
Zdjęcia:
Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa potrawa Polski powiatowej, czyli pizza.
Uruchomienie browaru nie odmieniło oblicza restauracji. Piwo jest tylko dodatkiem do interesu. Obsługa wie tyle, że jest "nasze" i "niepasteryzowane", objawia się to w samym sposobie nalewania i podawania czy nawet w nazwach piw "Piwo niskoalkoholowe".
Lokal składa się z trzech części. Od ulicy wchodzimy do sali głównej, połączonej z barem. Najpierw mijamy WC, następnie warzelnię.
Główna sala to chłodne, słabo doświetlone miejsce z dominacją białych ścian i z szarą posadzką przypomina prowincjonalną salę weselną.
Dalej wchodzimy do drewnianej dobudówki z kominkiem, aż w końcu trafiamy do części zewnętrznej z zadaszonym tarasem, stolikami na zielonej trawce pod chmurką i drewnianą altanką, idealną do biesiady dla większej grupy.
W gratisie dostajemy przepiękny widok na zalew Mrożyczka.
W stałej ofercie mamy 6 piw:
- Marcowe 5,6% - 10 zł
- Pils 4,9% - 10 zł
- Apa Chmielone 5,4% - 8 zł
- Ciemne-Dunkel 6% - 10 zł
- Pszeniczne 5,2% - 9 zł
- Niskoalkoholowe 2% - 8 zł
Wczoraj (14.06.2020) były wszystkie poza niskoalkoholowym i ciemnym-dunkel.
Piwa dość marne. Pils to tak naprawdę słaby lager, Marcowe marcowego nie przypomina. Najlepsza była Apa Chmielona, ale w rankingu tego stylu pozostaje na dalekim miejscu.
Piwa nalewane do "czystych" kufli 0,5 l. Nalewanie odbywa się "po skosie" cienkim strumieniem, a nadmiar piany po zakończeniu procesu napełniania szkła jest energicznie ścinany nożem (po co, skoro piana zaraz i tak znika?).
Brak jakichkolwiek firmowych gadżetów.
Piwa na wynos można kupić na wynos w kapslowanych butelkach 0,5 l. ze zwykłymi nalepkami.
Jadłospis składa się z zup (8 - 13 zł), dań głównych (15 - 45 zł), oraz pizzy 32 / 42 cm w cenach 18 - 29 / 22 - 39 zł.
Jest to oczywiście pizza "Polska" na grubym cieście z dziwacznymi składnikami, takimi jak kiełbasa krakowska, ogórek konserwowy, a do tego oczywiści sosy.
Ponadto każdego dnia serwowane są obiady domowe w cenie 16 zł (zupa + II danie).
Rodziny u Samych Swoich wybierają pizzę, ja skusiłem się na flaki w cenie 13 zł i nie polecam.
W lokalu funkcjonuje ciekawy sposób obsługi.
Zamówienia składa się przy barze. Napoje odbiera się od razu, a na potrawy wydawane są drewniane figurki filiżanek z numerkiem, które po dostarczeniu zamówienia są zabierane przez obsługę.
Co ciekawe, sprzątanie przez personel pustych talerzy i kufli ze stolików jest okazją na domówienie kolejnych piw lub potraw już bez konieczności ponownej wędrówki do baru.
Do Głowna można dojechać komunikacją zbiorową - pociągiem lub autobusem.
Z dworca kolejowego trzeba dojście 1,5 km, zaś przystanek autobusowy jest pod samą restauracją.
Restauracja czynna od poniedziałku do niedzieli od 12:00 do 22:00
Zdjęcia:
Comment