Radomsko, Metalurgii 7, Metalurgia Restauracja&Browar

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1605

    #1

    Radomsko, Metalurgii 7, Metalurgia Restauracja&Browar

    Radomsko w 2022 roku zaczęło figurować na piwnej mapie Polski.
    Na terenie dawnych zakładów Metalurgii powstało centrum handlowe, a w nim browar restauracyjny o nazwie Metalurgia.
    Lokalizacja Metalurgii jest bardzo korzystna dla przyjezdnych, odległość od dworca kolejowego to niecałe 400 metrów.
    Przed wejściem wita nas wielki komin, pozostałość po zakładach, a obok Reksio z oklapniętym uszkiem, odlany z ciężkiego stopu.

    Restauracja to jednoprzestrzenny, dość obszerny lokal z dużymi stołami i wygodnymi krzesłami.
    Wystrój wnętrza nie jest żadnym zaskoczeniem, wpisuje się w obecny trend.
    Betonowy sufit ze śladami po szalunku, betonowe kolumny przyozdobione czarną metalową kratą, ściany z imitacją czerwonej cegły, a nad barem duże żarówki o małej mocy z wielkimi żarnikami.
    Bar z czterema kranami, z czego wykorzystywane są tylko 3, pomimo 4 piw w stałej ofercie, ale o tym później.
    Po lewej stronie od baru jest otwarta kuchnia, skąd docierają przyjemne zapachy. Tuż obok wejście do serca browaru, czyli tanków i kadzi fermentacyjnych.
    Warzelnia Kaspar Schulz wyeksponowana jest na sali obok jednego ze stolików.
    Na zewnątrz ładny i przestronny ogródek, niestety z widokiem na parking.

    Do niedawna w ofercie browaru był tylko jeden rodzaj piwa, teraz są już cztery: Lager, APA, Pszeniczne i Czekoladowe.
    Trzy pierwsze nalewane są z kranu, natomiast Czekoladowe przelewane jest z tanku do butelek, a następnie do szklanek.
    Lager i Pszeniczne kosztuje 8 / 11 zł za 0,3 / 0,5 l, Apa jest o złotówkę droższa. Czekoladowe w cenie 13 zł za pół litra.
    Deskę degustacyjną 3x 0,125 kosztuje można zamówić za 17 zł. W zestawie nie ma piwa czekoladowego.
    Piwa na bardzo wysokim poziomie, pszenica i lager wręcz rewelacyjne.
    Do tego ceny zupełnie nie dzisiejsze, czyniące Metalurgię jednym z najtańszych minibrowarów w Polsce

    Piwo podawane jest w firmowym szkle, a podstawki tylko drewniane (dwa wzory) z wygrawerowanymi napisami.
    Na wynos sprzedają w butelkach 0,5 z etykietami, ale schodzi hurtowo. W ostatnią sobotę zaraz po otwarciu okazało się, że zostały tylko dwie butelki Lagera
    Nie ma natomiast problemu z zakupem czekoladowego, gdyż nalewają na bieżąco.

    Metalurgia to nie tylko dobre piwa w dobrej cenie, ale też wyśmienita kuchnia.
    Zupy w cenie 17 - 21 zł, przystawki 19 - 33 zł, dania główne od 28 do 46 zł.
    W ostatni weekend października było dodatkowe specjalne menu dyniowe, a tam między innymi carpaccio z dyni za 18 zł, kopytka dyniowe z kozim serem za 28 zł czy kawa Latte dyniowa za 15 zł.
    Ja wybrałem barszcz biały z puree ziemniaczanym z chipsem z boczku za 17 zł, oraz carpaccio wołowe z parmezanem, rukolą i kaparami za 31 zł (na zdjęciu z piwem czekoladowym).

    Centrum handlowe i minibrowar czynne są codziennie od 12:00 do 22:00 (w piątki i soboty do 23:00).

    Click image for larger version

Name:	image_91108.jpg
Views:	474
Size:	33,2 KB
ID:	2329172
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2022-11-05, 19:52. Powód: układ zdjęć
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1605

    #2
    I jeszcze trzy zdjęcia do kompletu.
    Attached Files

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9800

      #3
      Pierwszy taki obiekt w Radomsku. Mieści się w centrum handlowym, co ma swoje plusy ujemne, ale i dodatnie.
      Trochę bezpłciowe wnętrze w stylu loftowo-industrialnym, w kącie błyszczą się kadzie, obok rzut oka na częściowo otwartą kuchnię.
      Można skosztować czterech piw: pszenicy, lagera, apy i czekoladowego. Tylko na miejscu, bo jeszcze nie butelkują (wg kelnerki, bo widziałem panią, niosącą butelki...).
      Do jedzenia przystawki (tatar, carpaccio, krewetki...), zupy (rosół z kołdunami, barszcz biały, gulaszowa...), sałatki (cezara, z krewetkami, mozzarellą di bufala albo z polędwicą) i dania główne (golonka, burgery, sznycel, królik, łosoś, sandacz..., jest też coś wege). Jak to w centrum handlowym, jest menu dla dzieci. Są też jakieś desery.
      W niedzielne południe trochę ludzi, głównie rodzice z kapryśnymi dziećmi i dojrzałe panie na plotach.
      Piwa do wypicia, choć trochę płaskawe i mało wyraziste. Byłem zmotoryzowany, więc deska degustacyjna bardzo mi odpowiadała gabarytem.
      Najbardziej podeszła mi pszenica, czekoladowe na szczęście nie było ulepkiem, w zasadzie nie wyczułem w nim niczego czekoladowego.
      Czas oczekiwania na kelnerkę, a potem na zamówionego hamburgera, plasuje to miejsce zdecydowanie na obłokach haute cousine... niestety.
      Być może to efekt kosztów energii, ale coraz częściej zdarza mi się dostać burgery ledwo ciepłe, o braku podgrzania bułki nie wspomnę. W ten trend wpisuje się Metalurgia.
      Jest to (i mam nadzieję, że będzie - czyli, że przetrwa) jeden z browarów, o którym sobie przypomnę, gdy akurat będę w Radomsku i będę chciał coś zjeść. Ale nic ponadto...

      A, co do Reksia - to jakaś kuriozalna figurka z d**y. Reksio nie ma nic wspólnego z Radomskiem, poza tym, ta figurka ma dziwnie "zabetonowane" nogi... Chciał prysnąć?

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9800

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
        Jest to (i mam nadzieję, że będzie - czyli, że przetrwa) jeden z browarów, o którym sobie przypomnę, gdy akurat będę w Radomsku i będę chciał coś zjeść. Ale nic ponadto...
        No i wykrakałem.
        Wracaliśmy z kolegami z wyjazdu służbowego w Beskid Mały, w Pszczynie byliśmy za wcześnie, więc aby zbytnio nie kombinować stanęło na Radomsku.
        Tym razem obsługa szybsza, koledzy z hamburgerów zadowoleni, ja z miętusa w sosie limonkowym nieco mniej. Piwa znowu nie piłem, a na wynos nie mają.
        Pewną opinią o piwie niech będzie zdanie kolegi, który zazwyczaj pija pilsy i lagery, a wziął IP-ę. I uznał, że nie jest dla niego zbyt "agresywna"...

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9127

          #5
          Aktualnie na kranach 5 piw: lager jasny, lager ciemny, bursztynowe, pszeniczne i APA. Browar całkowicie zrezygnował ze sprzedaży na wynos. Zarówno piwo jak i jedzenie powoduje, że jadąc A1 zawsze warto zrobić krótki odpoczynek w tym miejscu
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • bastion
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2006.10
            • 1166

            #6
            Odwiedziłem ten przybytek kilka dni temu..
            Generalnie całkiem przyjemne miejsce, chociaż wystrój nie jest w moich klimatach.

            Bardzo dobry zestaw dnia, smaczny i tani.

            Jeśli chodzi o piwa, to były : Pszenica, Pils, Bursztynowe, APA, i jakieś owocowe jak powiedziała barmanka. Nie dociekałem jakie, bo mnie nie interesowało.

            Wypiłem Pilsa, Bursztynowe i Pszenicę.
            Piwa jak najbardziej pijalne, ale jak dla mnie totalnie płaskie. Bez żadnego wyrazu. Tak jakby robiono je low-costowo z minimalnym użyciem składników.
            Z drugiej strony tragedii żadnej.

            Piwa rozlewane do butelek to już historia. Barmanka mówiła ze w tym roku takich nie było, więc zdobycze etykietek z 2022 roku będą zapewne cennym łupem dla kolekcjonerów.

            Na fotkach Pszenica i Bursztynowe.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Petitpierre
              Amber, Po Godzinach Imperial Stout
              Petitpierre
              Czekolada, wanilia, karmel, w oddali chmiel korzenny i lukrecja. Nuta dolna więcej chmielu, w smaku lekkie, czekoladowe, orzechowo, to bardziej double, charakter kawy lungo, fajne, nieskomplikowane, ale nie ris.
              2025-01-25, 09:55
            • dadek
              Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
              dadek
              Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
              2024-10-04, 23:49
            • Prusak
              Miejski Browar Stargard, Stout
              Prusak
              E: 12, 5%
              A: 4, 7%
              Firmowy kapsel, butelka jak na fotce, na kontrze "skala" na której umieszczono parametry: słodowość, goryczka i - Bóg raczy wiedzieć, co to jest i w jakich jednostkach się to mierzy - pijalność.
              Piwo o barwie ciemnego brązu do czerni, kolor nieprzejrzysty,...
              2024-09-09, 18:14
            • darekd
              Roman, Adriaen Brouwer Oaked
              darekd
              Wschodnia Flandria.
              Strong Dark Ale leżakowany w beczkach po sherry i whisky. 10% alk.

              https://www.roman.be/en/brand/adriae...-brouwer-oaked

              Adriaen Brouwer to XVII w. wybitny flamandzki malarz słynący z hulaszczego trybu życia.

              Aromat -...
              2023-11-30, 19:30
            • darekd
              Maians [Maians & Guineu], Espiga English Brown Ale
              darekd
              Kooperacja browarów katalońskich.

              Alk. 6%.

              Chmiele: Galena (US), Fuggles, East Kent Golding (UK)

              Aromat: kakao, trochę ciasteczkowe, orzechowe, czekoladowe, lekko podpalane, delikatny chmiel
              Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
              ...
              2023-09-18, 12:43
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...