Jeden z ciekawszych lokali piwnych odwiedzonych ostatnio przeze mnie, szczególnie jeśli chodzi o piwa butelkowe. Króluje tu czeski Primator, chyba we wszystkich możliwych mutacjach. Ale jest także np. fyzyjski Jever (choć nie zawsze), znakomity goryczkowy pils, są piwa belgijskie, inne czeskie, niemieckie, polskie. Wybór - jak na nasze warunki - oszałamiający. Chłodna piwnica, ładny wystrój, muzyka, która nie ma nic wspólnego z katowanymi przez radia "przebojami", uprzejma barmanka. Pani mówi, że lokal funkcjonuje dwa lata, a ludzie zaczynają się powoli przekonywać do "dziwnych" piw. Co ciekawe, tuż za rogiem, konkurencja w postaci słynnego "Szwejka".
Piotrków Trybunalski, Słowackiego 8/10, Pub Starówka
Collapse
X
-
"Dobrze poinformowani" twierdzą,że Starówkę,która była pierwszym lokalem tego typu w Piotrkowie (działa już około 2 lat)otworzyli wspólnie obecny właściciel tego lokalu oraz właściciel Szwejka.Potem ich drogi się rozeszły,i drugi ruszył ze Szwejkiem a rozwijająca się Starówka znalazła większą siedzibę. Czy jest to prawda,głowy nie dam. W każdym razie lokale te sąsiadują ze sobą a o taki urodzaj w polskich realiach niezwykle ciężko.
Dodam tylko jeszcze że z czasów mojej wizyty w tym lokalu (jakies 3 miesiące temu) - z kija dostepne było Żywe, Irlandzkie i jeszcze jakieś 3 piwo,którego niestety nie pamiętam. W lodówce szeroki wybór butelkowanych,piwa czeskie,niemieckie, z polskich zapamiętałem Ciechany oraz piwa Ambera.Ostatnia zmiana dokonana przez cap-n-go; 2008-10-07, 22:18. -
Świetna knajpa. Typowo piwne stoły, ceglane wnętrza aż zachęcają do dłuższych posiedzień. Pyszny amberek z beczki i niezły wybór piw butelkowych (Primatory, Janów itp). Jedna mała uwaga - o ile Primator za 6PLN jestem w miarę wstanie strawić (rozumie, że import kosztuje) to jednak Janów za 6 to trochę przesada. No ale ogólnie bardzo pozytywne wrażenia."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Świetna knajpa. Typowo piwne stoły, ceglane wnętrza aż zachęcają do dłuższych posiedzień. Pyszny amberek z beczki i niezły wybór piw butelkowych (Primatory, Janów itp). Jedna mała uwaga - o ile Primator za 6PLN jestem w miarę wstanie strawić (rozumie, że import kosztuje) to jednak Janów za 6 to trochę przesada. No ale ogólnie bardzo pozytywne wrażenia.Comment
-
Ja uważam inaczej. Sprzedawać piwo po 6 PLN które w sklepie kosztuje ok. 2 PLn a w knajpie w Lublinie (mieście jakby nie było dużo większym i chyba zamożniejszym niż Piotrków) ok 3 PLN (Janów) to dla mnie duża przesada. Po prostu za normalne uważam marże do 25/30 procent a nie 300.
O ile w piwach z imprtu rozumie, że koszt ich sprowadzenia jest wiekszy i więcej wymaga zachodu to jakoś mogę (choć z bólem) zaakceptować taką cenę o tyle za polskie piwo NIE."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Ważna informacja: w niedziele nieczynne. W pozostałe dni otwarte od 16.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ten lokal jest dowodem, że rewolucja piwna dociera już do Piotrkowa. Teraz nieczynne jest w poniedziałki. Otwarte w pozostałe dni od 17.
piwa lane:
- Królewskie - 5 zł
- Skalák 12 - 6 zł
- Skalák 13 - 6 zł
Tym co wyróżnia ten pub jest oferta piw butelkowych, której nie powstydziłby się dobry sklep. Są różne Pinty, Primátory, Ciechany (6/7 zł). Pojawiają się nowości takie jak SzałPiw (Kejter, Śrup), AleBrowar, Bojanowo, Grand Champion, ale te najciekawsze szybko schodzą. Widać, że właściciel interesuje się ciekawym piwem, co przekłada się na ofertę pubu.
Profil na fbComment