Łódź, Traugutta 7, Browar Grill De Brasil [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
    No to mnie zaskoczyłeś tą oceną. Dla mnie obecny poziom ich piw (w szczególności biorąc pod uwagę piwa "podstawowe" jakimi są pils i pszenica) jest po prostu żenujący.
    Napisałem "niezłe", a to kategoria gorsza niż "dobre" i "bardzo dobre".
    Zgadzam się jednak, że piwa podstawowe są zdecydowanie gorsze niż specjalne.
    Niedługo odnajdę notatki i napiszę więcej.
    Last edited by Twilight_Alehouse; 2011-01-31, 15:31.

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Trochę gorzej z jedzeniem, bo jako wegetarianin byłem ograniczony do przystawek. Na szczęście nie byłem zbyt głodny. Szkoda jednak, że dla restauracji problemem jest zrobienie jakiegoś bezmięsnego dania głównego. W Tumskim w Płocku miałem taki wybór, że aż ciężko się było zdecydować.
      Współbiesiadnicy jedzący steki zachwalali jednak bardzo wysoką jakość mięsa, więc poziom kucharzy chyba jest niezły.
      Lokal ma nazwę kojarzącą się z grylem, więc brak zrozumienia dla podniebienia wegetarian jest poniekąd zrozumiały .
      Przypomina mi się historia widziana na własne oczy, gdy pewien zacny profesor, zaproszony do snobistycznej winiarni na kolację, doprowadził sommeliera do zakłopotania, zamawiając... gin z tonikiem .

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
        Lokal ma nazwę kojarzącą się z grylem, więc brak zrozumienia dla podniebienia wegetarian jest poniekąd zrozumiały .
        Warzywa doskonale poddają się grillowaniu, wystarczy chcieć
        Nie mówię o zabieraniu czegokolwiek mięsożercom, tylko o dodaniu jednej czy dwóch pozycjj warzywnych.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Warzywa doskonale poddają się grillowaniu, wystarczy chcieć
          Nie mówię o zabieraniu czegokolwiek mięsożercom, tylko o dodaniu jednej czy dwóch pozycjj warzywnych.
          Twili nigdy nie będziesz pewien czy te grillowane warzywa nie grillowały się nad węglami suto skropionymi tłuszczem, litrami tłuszczu , który wyciekł z mięsiwa. Także osobiście wolałbym się ograniczyć do jakiejś sałatki.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Twili nigdy nie będziesz pewien czy te grillowane warzywa nie grillowały się nad węglami suto skropionymi tłuszczem, litrami tłuszczu , który wyciekł z mięsiwa. Także osobiście wolałbym się ograniczyć do jakiejś sałatki.
            Racja. Chyba rzeczywiście ograniczę się zatem do sałatek i przystawek.

            Comment

            • Piecia
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.02
              • 3312

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
              W minioną sobotę odwiedziłem browar ponownie, aby spróbować piw uwarzonych już przez miejscowego piwowara. Niestety ocena jest niezadowalająca. Ale po kolei:

              Pils - lekko kwaskowy, pozbawiony głębi smak. Co prawda jest wyczuwalny brak filtracji, ale ogólnie to słabe, wręcz niesmaczne piwo. Zdecydowanie odbiega od poziomu minibrowarowych pilsów.
              Pszenica - bardzo mętna o mdłej jasnej barwie. Znów lekki kwasek i brak głębi, jest wręcz wodnistość. Akcentów pszenicznych jak na lekarstwo.
              Miodowe - bardzo klarowne, jakby filtrowane. Jest obecna słodycz, ale nie nachalna. Tyle że jakaś zwykła, nie miodowa. Niezłe w klasie piw "słodkich".
              Koźlak - tu na szczęście zmian w stosunku do pierwowzoru nie jest tak dużo. Piwo nie jest już tak treściwe, to obecne sprawia wrażenie zdecydowanie lżejszego niż 16,5°. Zdecydowanie jedyne warte zakupu.

              Zmiany na niekorzyść również jeśli chodzi o ofertę "piwnej deski". Obecnie oferowana jest w cenie 15 pln, koźlaczki wypadły na rzecz miodowego, a ich zamiana nie jest możliwa.

              Sala barowa jest już prawie urządzona, teraz znajduje się tam palarnia. Docelowo też będzie można tam palić. Fotka sali dostępna w Galerii.

              Nie wiem czy fatalny poziom pilsa i pszenicy wynika z umiejętności piwowara czy też to specyfika tylko tych warek. Mam nadzieję, że to drugie aczkolwiek niepokój dotyczący poziomu piw w tym browarze został zasiany.

              Odwiedziłem lokal 6 lutego - niedziela, godzina 13 - w lokalu pustka

              Zamówiłem deskę piw (7 x 125 ml: 2 x Pils, 2 x Miodowe, 2 x Pszenica, 1 x Ciemne), dwóch moich znajomych zamówiło soki.

              Czas oczekiwania na zamówienie, niezbyt chyba skomplikowane - ponad 15 min

              Piwa:

              Pils: po pierwszym łyku stwierdziłem że jest kwaśne i niedobre, ale okazało się, że jest w porównaniu z innymi goryczkowe i wypijalne...powiedziałbym, że nawet orzeźwiające

              Pszenica: zapach "starej szmaty", kwas, brak piany - ledwo dopiłem 2 x 125 ml

              Miodowe: słodkie, gdzieś w tle czuć tytułowy miód, też dość dobrze nagazowane (podobnie jak Pils) i orzeźwiające

              Ciemne: nie czuć mocy, kolorek też taki raczej herbaciany, w smaku zbyt mało treściwe, ale wypijalne

              Wystrój - restauracyjny, na plus telewizory do oglądania meczów, sam budynek z zewnątrz wygląda fatalnie - jak dom publiczny, a nie dobra knajpa.

              Ogólnie - olbrzymie rozczarowanie, dopóki nie przeczytam tutaj, że jest znacząca poprawa będę omijał z daleka.
              Last edited by Piecia; 2011-02-08, 13:08.
              Koniec i bomba,
              Kto nie pije ten trąba !!!
              __________________________
              piję bo lubię!

              Comment

              • cazz_lodz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.12
                • 3

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
                sam budynek z zewnątrz wygląda fatalnie - jak dom publiczny, a nie dobra knajpa
                No to sobie strzeliłeś w kolano.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cazz_lodz
                  No to sobie strzeliłeś w kolano.
                  a dlaczego? To jednak burdel?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • cazz_lodz
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.12
                    • 3

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    a dlaczego? To jednak burdel?
                    Ponieważ "dobra knajpa" to oksymoron.
                    Poza tym nie wiem skąd to skojarzenie. Budynek przeszedł w tamtym roku renowację.
                    Last edited by cazz_lodz; 2011-02-14, 02:36.

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

                      #40
                      Wracając jednak do "zawartości" budynku... ...byłem wczoraj z przyjaciółmi.
                      Mniej-więcej ok. 1/3 lokalu zajęte, sporo osób obcojęzycznych.
                      Testowaliśmy coś w rodzaju "zestawu grillowego" czy "czjuraskowego" : litrowy pils, jedna z trzech zup do wyboru (cebulowa, mięsna i jeszcze jakaś), wędliny i mięsiwa z "czjuraska" do oporu, sałatka ziemniaczana, puree ziemniaczane i deser - ananas z cynamonem też z "czjuraska". Całość kosztuje ok. PLN 50, o ile pamiętam.
                      Zupa cebulowa - OK, mięsna też, choć bez uniesień. Puree - w miarę OK, sałatka ziemniaczana przykryta majonezem o konsystencji asfaltu .
                      Z grilla (szpady ) najlepsza była biała kiełbasa, kurczak i żeberka, zdecydowanie najgorsze - makabrycznie przeczosnkowane serca . Deser - OK, jak ktoś lubi cynamon.
                      Piwa - bez zmian, spokojnie wypijalne, najsmaczniejszy "koźlak", ciągle mało koźlakowy.
                      Spoza "pakietu" jadłem jeszcze T-bone steak - miał być "medium", a był "rare" - mówi się trudno, podejrzewam, że kompletnie rozkojarzona kelnerka coś pomerdała w zamówieniu...
                      Co do wnętrza - bardzo przyjemne toalety , chyba działa już bar piwny (siedzieli tam ludzie, ale nie wiem, czy pili piwo, czy tylko korzystali ze strefy dla palących).

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cazz_lodz
                        Ponieważ "dobra knajpa" to oksymoron.
                        Nie spotkałeś nigdy złej i dobrej knajpy?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • cazz_lodz
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.12
                          • 3

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Nie spotkałeś nigdy złej i dobrej knajpy?
                          "Knajpa" z założenia jest gorszym odpowiednikiem "restauracji", więc zawsze jest "zła".
                          Ale nie kontynuujmy już OT.
                          Last edited by cazz_lodz; 2011-02-14, 11:07.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #43
                            No to mało knajp widziałeś.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #44
                              Browar ma już swoją stronę http://www.browardebrasil.pl
                              Chwalą się, że pokazują ważne wydarzenia sportowe podczas gdy w ostatnią sobotę zaliczyli wtopę. Chciałem obejrzeć Mistrzostwa Świata w skokach, ale nikt z obsługi łącznie z panią kierownik nie potrafił przełączyć programu na inny niż Canal Plus. Porażka.

                              W czasie mojej obecności TVP regionalna realizowała program o lokalu, ma pójść za dwa tygodnie w cyklu "Smaki Łodzi" (godz. 18:15).

                              Z piw zdążyłem wypić tylko koźlaka. Bardzo fajny, lekko owocowy ciemniak. Czuć było, że to piwo niefiltrowane, piana imponowała beżowym kolorem, drobną konsystencją i trwałością. Cieszy, że to piwo jest niezmiennie dobre.

                              Pomieszczenie z barem raczej nie będzie funkcjonować oddzielnie. Zrobili z tego salkę dla palących ale i tak dobrze, że jest dedykowane miejsce dla tych, co chcą spróbować wyłącznie piwa.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #45
                                Promocja - 49 zł za bon wart 100 zł na dowolne dania i napoje w brazylijskiej restauracji Browar de Brasil
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...