Łódź, Traugutta 7, Browar Grill De Brasil [zamknięte]
Collapse
X
-
-
Trochę gorzej z jedzeniem, bo jako wegetarianin byłem ograniczony do przystawek. Na szczęście nie byłem zbyt głodny. Szkoda jednak, że dla restauracji problemem jest zrobienie jakiegoś bezmięsnego dania głównego. W Tumskim w Płocku miałem taki wybór, że aż ciężko się było zdecydować.
Współbiesiadnicy jedzący steki zachwalali jednak bardzo wysoką jakość mięsa, więc poziom kucharzy chyba jest niezły.
Przypomina mi się historia widziana na własne oczy, gdy pewien zacny profesor, zaproszony do snobistycznej winiarni na kolację, doprowadził sommeliera do zakłopotania, zamawiając... gin z tonikiem .Comment
-
Nie mówię o zabieraniu czegokolwiek mięsożercom, tylko o dodaniu jednej czy dwóch pozycjj warzywnych.Comment
-
Twili nigdy nie będziesz pewien czy te grillowane warzywa nie grillowały się nad węglami suto skropionymi tłuszczem, litrami tłuszczu , który wyciekł z mięsiwa. Także osobiście wolałbym się ograniczyć do jakiejś sałatki.Comment
-
Racja. Chyba rzeczywiście ograniczę się zatem do sałatek i przystawek.Comment
-
W minioną sobotę odwiedziłem browar ponownie, aby spróbować piw uwarzonych już przez miejscowego piwowara. Niestety ocena jest niezadowalająca. Ale po kolei:
Pils - lekko kwaskowy, pozbawiony głębi smak. Co prawda jest wyczuwalny brak filtracji, ale ogólnie to słabe, wręcz niesmaczne piwo. Zdecydowanie odbiega od poziomu minibrowarowych pilsów.
Pszenica - bardzo mętna o mdłej jasnej barwie. Znów lekki kwasek i brak głębi, jest wręcz wodnistość. Akcentów pszenicznych jak na lekarstwo.
Miodowe - bardzo klarowne, jakby filtrowane. Jest obecna słodycz, ale nie nachalna. Tyle że jakaś zwykła, nie miodowa. Niezłe w klasie piw "słodkich".
Koźlak - tu na szczęście zmian w stosunku do pierwowzoru nie jest tak dużo. Piwo nie jest już tak treściwe, to obecne sprawia wrażenie zdecydowanie lżejszego niż 16,5°. Zdecydowanie jedyne warte zakupu.
Zmiany na niekorzyść również jeśli chodzi o ofertę "piwnej deski". Obecnie oferowana jest w cenie 15 pln, koźlaczki wypadły na rzecz miodowego, a ich zamiana nie jest możliwa.
Sala barowa jest już prawie urządzona, teraz znajduje się tam palarnia. Docelowo też będzie można tam palić. Fotka sali dostępna w Galerii.
Nie wiem czy fatalny poziom pilsa i pszenicy wynika z umiejętności piwowara czy też to specyfika tylko tych warek. Mam nadzieję, że to drugie aczkolwiek niepokój dotyczący poziomu piw w tym browarze został zasiany.
Odwiedziłem lokal 6 lutego - niedziela, godzina 13 - w lokalu pustka
Zamówiłem deskę piw (7 x 125 ml: 2 x Pils, 2 x Miodowe, 2 x Pszenica, 1 x Ciemne), dwóch moich znajomych zamówiło soki.
Czas oczekiwania na zamówienie, niezbyt chyba skomplikowane - ponad 15 min
Piwa:
Pils: po pierwszym łyku stwierdziłem że jest kwaśne i niedobre, ale okazało się, że jest w porównaniu z innymi goryczkowe i wypijalne...powiedziałbym, że nawet orzeźwiające
Pszenica: zapach "starej szmaty", kwas, brak piany - ledwo dopiłem 2 x 125 ml
Miodowe: słodkie, gdzieś w tle czuć tytułowy miód, też dość dobrze nagazowane (podobnie jak Pils) i orzeźwiające
Ciemne: nie czuć mocy, kolorek też taki raczej herbaciany, w smaku zbyt mało treściwe, ale wypijalne
Wystrój - restauracyjny, na plus telewizory do oglądania meczów, sam budynek z zewnątrz wygląda fatalnie - jak dom publiczny, a nie dobra knajpa.
Ogólnie - olbrzymie rozczarowanie, dopóki nie przeczytam tutaj, że jest znacząca poprawa będę omijał z daleka.Last edited by Piecia; 2011-02-08, 13:08.Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
-
Wracając jednak do "zawartości" budynku... ...byłem wczoraj z przyjaciółmi.
Mniej-więcej ok. 1/3 lokalu zajęte, sporo osób obcojęzycznych.
Testowaliśmy coś w rodzaju "zestawu grillowego" czy "czjuraskowego" : litrowy pils, jedna z trzech zup do wyboru (cebulowa, mięsna i jeszcze jakaś), wędliny i mięsiwa z "czjuraska" do oporu, sałatka ziemniaczana, puree ziemniaczane i deser - ananas z cynamonem też z "czjuraska". Całość kosztuje ok. PLN 50, o ile pamiętam.
Zupa cebulowa - OK, mięsna też, choć bez uniesień. Puree - w miarę OK, sałatka ziemniaczana przykryta majonezem o konsystencji asfaltu .
Z grilla (szpady ) najlepsza była biała kiełbasa, kurczak i żeberka, zdecydowanie najgorsze - makabrycznie przeczosnkowane serca . Deser - OK, jak ktoś lubi cynamon.
Piwa - bez zmian, spokojnie wypijalne, najsmaczniejszy "koźlak", ciągle mało koźlakowy.
Spoza "pakietu" jadłem jeszcze T-bone steak - miał być "medium", a był "rare" - mówi się trudno, podejrzewam, że kompletnie rozkojarzona kelnerka coś pomerdała w zamówieniu...
Co do wnętrza - bardzo przyjemne toalety , chyba działa już bar piwny (siedzieli tam ludzie, ale nie wiem, czy pili piwo, czy tylko korzystali ze strefy dla palących).Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
-
No to mało knajp widziałeś.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Browar ma już swoją stronę http://www.browardebrasil.pl
Chwalą się, że pokazują ważne wydarzenia sportowe podczas gdy w ostatnią sobotę zaliczyli wtopę. Chciałem obejrzeć Mistrzostwa Świata w skokach, ale nikt z obsługi łącznie z panią kierownik nie potrafił przełączyć programu na inny niż Canal Plus. Porażka.
W czasie mojej obecności TVP regionalna realizowała program o lokalu, ma pójść za dwa tygodnie w cyklu "Smaki Łodzi" (godz. 18:15).
Z piw zdążyłem wypić tylko koźlaka. Bardzo fajny, lekko owocowy ciemniak. Czuć było, że to piwo niefiltrowane, piana imponowała beżowym kolorem, drobną konsystencją i trwałością. Cieszy, że to piwo jest niezmiennie dobre.
Pomieszczenie z barem raczej nie będzie funkcjonować oddzielnie. Zrobili z tego salkę dla palących ale i tak dobrze, że jest dedykowane miejsce dla tych, co chcą spróbować wyłącznie piwa.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Promocja - 49 zł za bon wart 100 zł na dowolne dania i napoje w brazylijskiej restauracji Browar de Brasil"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
Comment