Sosnowiec, Pawia 9, Rino - bar & food [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • azazel82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.01
    • 146

    #31
    Byłem w Rino tylko dwa razy, ale - mimo pewnych niedociągnięć - bardzo mi się podoba.
    Minusy:
    - zimno. Ponoć chwilowo nie do przeskoczenia, ale straszna masakra.
    - Nosorożec czarny albo nie jest porterem bałtyckim, albo jest wyjątkowo nieudanym. Pozostałe poza sferą moich zainteresowań.
    Plusy:
    + jak usłyszałem, że mogę się napić Krakonosa przeterminowanego za pół ceny, przy moim założeniu, że kwaśnego oddam, byłem zachwycony. Co mi tam, że tydzień przeterminowany? Był super.
    + wybór jest tak duży, że sam nie wiedziałem, co pić. To wielki plus, ogromny na piwnej pustyni zwanej Sosnowcem.
    + nikt mnie nie pytał o przelewanie, tylko lał. A barmanka po raz kolejny bardzo sympatyczna i coś tam o tych piwach wie.

    Napisałem, bo czuję że udzielają się tu sami malkontenci, a ja się cieszę, że jest Rino, nie muszę na piwo do Katowic jeździć. Ba, w ogóle nie muszę jeździć, tylko idę. Pewnie gdybym częściej pil w knajpach, to częściej bywałbym w Rhino.
    http://piwnepodroze.blogspot.com/

    Zapraszam też na FB!!
    https://www.facebook.com/PiwnePodroze

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika redfox Wyświetlenie odpowiedzi
      Klientów, którzy już degustowali, prosimy o ocenę naszych lanych piw:
      Nosorożec Słoneczny - jasny lager
      Nosorożec Czarny - porter bałtycki
      Nosorożec Miodzio - lager miodowy
      Nosorożec w Pszenicy - pszeniczne
      Nosorożec Frugo - jasny lager ze słodką nutą owocową
      Można wiedzieć gdzie jest warzone to piwo. Może być na PW.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #33
        Czemu na PW? Kawa na ławę. Wtedy ocenimy - w odpowiednich wątkach.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • redfox
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.10
          • 35

          #34
          - zimno. Ponoć chwilowo nie do przeskoczenia, ale straszna masakra.
          - Nosorożec czarny albo nie jest porterem bałtyckim, albo jest wyjątkowo nieudanym. Pozostałe poza sferą moich zainteresowań.
          Jeśli chodzi o temperature, to niestety największy nasz minus tej zimy, zrobilismy wszystko, zeby klient czuł sie komfortowo, ale trzeba się przyznać, że temp. czasami mocno odbiegała od pokojowej. Niestety cały budynek do energooszdęnych nie należy, było palone w kominku, grzały 3 nagrzewnice klimatyzacyjne i 4 dodatkowe piecyki elektryczne, w końcu było osobne podgrzewanie siedzien w lożach, okna uszczelnione i zasłoniete panelami styropianowymi....a budynku przy nizszych temperaturach na zewnątrz i tak nie dało się dostatecznie dogrzać. Administracja zapewnia jednak, że będzie wykonana termomodernizacja elewacji budynku, co wyeliminuje straty cieplne, natomiast z naszej strony zamontujemy nagrzewnice wodną o mocy 50KW, więc przyszły sezon zimowy mam nadzieje, ze klienci spędzą w ciepłej atmosferze. Natomiast aktualnie, temp. w lokalu z dnia na dzień systematycznie wzrasta, w końcu czuć juz pierwszy powiew wiosny ...a od kwietnia zapraszamy na taras i grill.

          Nosorożec czarny jest porterem bałtyckim, był ważony dolną fermentacją i długo leżakował, natomiast nie jest to typowa 18 -stka (chociaż Blg ma na poziomie 18), jest "lżejszy" a wszytko po to, żeby był bardziej pijalny dla ogółu. Dlatego rozumie twoje rozczarowanie jako smakosza porterów czy stoutów, natomiast mamy dużą większość opini pozytywnych od klientów na temat tego piwa.

          Można wiedzieć gdzie jest warzone to piwo.
          To pytanie zadaje większość naszych klientów. Pewnien sensoryk, co bardzo mnie zaskoczyło stwierdził, że może byc to browar Łomża. Nie jest to oczywiście tajemnica, ale sam nie wiem, jak konkretnie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ nazwy browaru jako takiego jeszcze nie ma. Mój przyjaciel, czeski sladek (piwowar) przejął stary nieczynny od x lat browar w Czechach( w zasadzie pomieszczenia, bez maszyn i tanków) i uruchomił produkcje, narazie są to warki testowe, które macie okazje i mam nadzieje też przyjemność próbować. Wkrótce ma ruszyć większa produkcja i butelki, jednak dalej to będzie minibrowar, bo takie jest założenie. Całość procesu warzenia odbywa się oczywiście metodą tradycyjną. Wymyśliliśmy, ze na Polskę to piwo będzie się nazywać Nosorożec + odpowiedni przymiotnik, nie wiem, czy nazwa będzie OK, zobaczymy, etykiety tez mogą się zmienić.

          Oprócz prośby o ocene naszych nosorożców, proszę o opnie o cenach w naszym lokalu, ponieważ przyjęliśmy polityke tzw"prostej ceny" Piwo u nas można kupić tylko za 5 lub 6zł wyjątek stanowi ALEBrowar, gdzie przyjelismy cenę 8,-. Co bardziej obeznani z rynkiem, wiedzą, że do nie których gatunków musimy dopłacać , a może inne wydają sie dla was za drogie?? dlatego proszę o info czy proste ceny są dla was OK.

          Równolegle z barem, działa również sklep, można zakupić dowolne piwo na wynos, w cenie sklepowej, a że traktujemy to jako formę reklamy i podziekowania dla klientów, którzy przyjezdzają specjalnie, nawet z innych miast staramy, aby ceny były niższe niż w supermarketach i sklepach konkurencyjnych. Przyjmujemy butelki zwrotne. Tutaj można obejzec cennik http://www.facebook.com/rino.info/app_119553491453026

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #35
            To co mamy teraz zgadywać o jaki browar chodzi?

            Najbliżej Sosnowca to wypadałby Brumov-Bylnice, tyle że nie znam daty jego ponownego uruchomienia. Dalej jest Breclav, ale tam to chyba daleka droga do otwarcia. Za to już za chwilę ponownie startują Frýdlant i Kynšperk nad Ohří. Zgadłem z którymś?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • redfox
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.10
              • 35

              #36
              jak usłyszałem, że mogę się napić Krakonosa przeterminowanego za pół ceny, przy moim założeniu, że kwaśnego oddam, byłem zachwycony. Co mi tam, że tydzień przeterminowany? Był super.
              Odnosnie sprzedaży piwa przeterminowanego, to sprawa jest dość ciekawa, gdyż inicjatywa nie wyszła bezpośrednio od nas tylko od samych klientów. Obsługa informowała, ze niestety juz dane piwo jest przeterminowane, ale klienci i tak chcieli je nabyc. Obecnie inormujemy najpierw, ze piwo stracilo termin i ze mozna je nabyć za 50% ceny, a jezeli klient stwierdzi, ze nie jest OK, to pieniade zwracamy oczywiście. Wiadomo, ze wiekszosc naszych piw to piwa niepasteryzowane bez zadnych mikrofiltracji i maja krótkie terminy po 4 tyg. Natomiast taki termin zakłada producent przy nie do końca odpowiednich metodach przechowywania, (wysoka temp. światło ) u nas piwo przechowywane jest w ciemnej piwnicy, gdzie temp w zime czy w lato oscyluje miedzy 3-7stopni C, wiec piwo mozna powiedziec sobie lezakuje. Jeszcze sie nie zdazylo, przynajmniej narazie, ze ktos zwrocil takie piwo za "pol ceny" Sam miałem okazje wypic np. ciechana pszenicznego z duzym przekroczeniem terminu i musze stwierdzic, ze wyszlo mu to nawet na dobre. Takze wszystko zależy od warunków przychowywania. Zeby ktoś oczywiscie mnie, zle nie zrozumial, ze promuje sprzedaż przeterminowanego piwa, ale skoro dobre i nie zepsute, to czemu nie ? za pol ceny...wylewac takie piwo to troche jak wyrzucac, chleb na drugi dzien. Jednakze jest to kwestia dobrowolna, klient jest najpierw informowany, z reszta takie przypadki z przeterminowanym egzemplarzem stanowia 5% sprzedaży.

              Comment

              • redfox
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.10
                • 35

                #37
                Nie jest to zaden z tych browarów ale gratuluje wiedzy o starych czeskich browarach, w niedalekiej przyszłosci organizowac bedziemy ogólnopolski zlot beerofilów i kolekcjonerów etykiet, także zapraszamy do wymiany doświadczeń....Narazie póki inicjatywa do konca nie ruszy, nie bede informowal o szczegołach, tym bardziej na forum ogolnopolskim. Sam tez dokładnie historii miejsca nie znam, wiem tylko, ze "niegdyś" warzono tam piwo, ale po browarze to tylko mury zostały, jak pisałem wyzej. W Sosnowcu, nawet nie niegdyś tylko kiedyś też był browar, ale nawet murów po nim nie zostało...komuna zamiotła

                Comment

                • azazel82
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.01
                  • 146

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika redfox Wyświetlenie odpowiedzi
                  Odnosnie sprzedaży piwa przeterminowanego, to sprawa jest dość ciekawa, gdyż inicjatywa nie wyszła bezpośrednio od nas tylko od samych klientów. Obsługa informowała, ze niestety juz dane piwo jest przeterminowane, ale klienci i tak chcieli je nabyc.
                  Dokładnie tak było. Miałem wrażenie, że sympatyczna Pani chce mnie zniechęcić do Krakonosa, ale się nie poddałem. Nalegałem, że chcę przeterminowane.
                  Będę wypatrywał na półce piw, które mogą mieć krótkie terminy A na pewno pojawię się wkrótce na małe zakupy na wynos.
                  http://piwnepodroze.blogspot.com/

                  Zapraszam też na FB!!
                  https://www.facebook.com/PiwnePodroze

                  Comment

                  • g_skwara
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.04
                    • 16

                    #39
                    Od dziś w Rino Smoky Joe i Rowing Jack z AleBrowaru i litewskie wsparcie

                    Wkrótce pojawią się kolejne nowości dla koneserów. Nazwy już znam, ale nie ustaliłem z Redfoxem, czy mogę to rozgłaszać.

                    Interesuje mnie z kolei ten zlot birofilów.

                    Z pozostałego asortymentu polecam Kukułkę (wg przesympatycznej barmanki - "napój" na bazie portera i czegoś mocniejszego), a z żarełka wyśmienite hamburgery.
                    Last edited by g_skwara; 2013-03-30, 00:12.

                    Comment

                    • TeDy_beer
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.06
                      • 283

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika g_skwara Wyświetlenie odpowiedzi
                      Od dziś w Rino Smoky Joe i Rowing Jack z AleBrowaru i litewskie wsparcie.
                      Z kranu leje się?
                      AMEN i :stout:
                      Browar Domowy Małe Ale
                      Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                      Comment

                      • redfox
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 35

                        #41
                        Z kranu: nosorożec miodzio, słoneczny i czarny, raciborskie, raciborskie rżnięte, rybnicki
                        jak kolega wyżej wspomniał polecamy litewskie nowości : VILNIAUS ALUS i SENOJO w różnych stylach (ciemne, jasne, pszenica, ziołowe) - bardzo ciekawe piwka w niezłej cenie.
                        W niedalekiej przyszłości wchodzi PINTA, kooperacja Kopyra z Widawą oraz Artezan.
                        Przy okazji zdrowych wesołych świąt dla forumowiczów i sekcji zagłębiowskiej

                        Comment

                        • LordiBorden
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.01
                          • 76

                          #42
                          W lokalu byłem tylko raz ze wzg. na kiepskie godziny otwarcia.
                          Piłem trzy rodzaje Nosorożców:
                          Miodzio - bardzo słabe - pierwsze skrzypce grają nuty żelaza
                          W pszenicy - solidne, ale nie wybitne piwo. Banan, goździk, nuty kwiatowe, śladowa metaliczność, która tym razem nie przeszkadza.
                          Czarny - zdecydowanie najlepszy Nosorożec z pitych. Karmel, czekolada, owoce, nuty palone. Goryczka nieco słaba, ale i tak jest bardzo dobre - polecam! Barmanka utrzymywała, iż piwo ma 5%, ale to jakaś bujda straszna.
                          Z burgerów jadłem Arizona Max burger i Tost burger. Oba smaczne przy czym ten 2 lepszy.
                          Na minus temperatura serwowania piwa i jedzenia - za zimne.
                          Przyjemny lokal do którego na pewno jeszcze wrócę.

                          Comment

                          • TeDy_beer
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.06
                            • 283

                            #43
                            Witam,
                            co aktualnie na kranie się znajduje?
                            AMEN i :stout:
                            Browar Domowy Małe Ale
                            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                            Comment

                            • redfox
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.10
                              • 35

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam,
                              co aktualnie na kranie się znajduje?
                              Aktualnie na kranach w weekend : Rybnicki full, Raciborskie jasne, Litovel ciemny, nosorożec miodzio i słoneczny, ciechan lagerowy ponadto w butelce swieza warka Alebrowaru : Rowing, Amberboy i Black hope

                              Comment

                              • redfox
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 35

                                #45
                                W ten weekend na kranach:
                                Rybnicki full, Cerna Hora Valen (nowość pszeniczne), Nosorożec Frugo (jasny lager z nutą owocową) Nosorożec słoneczny (jasne pełne) Raciborskie jasne i Raciborskie rżnięte (półciemne)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X