Chorzów, Sobieskiego 17, Minibrowar Reden

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • beerek62
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2010.04
    • 1046

    Chorzów, Sobieskiego 17, Minibrowar Reden

    Otwarcie było 21 marca (podobno w południe), ja byłem dzień później. Bardzo fajny, kameralny i sympatyczny lokal, spodobał nam się surowy wystrój. W kranach jasna 12 i ciemna 14 po 7 zł/0,5l. Można kupić szkło - kufle 0,5 l oraz mniejsze - chyba 0,25. Fajne są kufle kamionkowe, szkoda tylko, że tych większych litrowych już nie ma bo... były tylko dwa. Jest jednak szansa, że jeszcze będą (info od luklaza).
    Dzięki Łukasz za miłą pogawędkę przy barze. Twoje
    Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
    Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie
  • luklaz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.11
    • 121

    #2
    Już wyjaśniam, na początku przepraszam za zamieszanie z datą otwarcia miało być 22 a było 21 w pierwszy dzień wiosny - pierwszy dzień REDENa, tak naprawdę otwarcie trwa nadal, nie jest to jeden dzień, lejemy 12 i ciemniejszą 14, o atrakcjach i niespodziankach trzeba się przekonać osobiście, ale zapewniam że sa smaczne
    Jeśli chodzi o kolekcjonerstwo to są podkładki dostępne w browarze, kufle szklane 0,5 i 0,3 grawerowane z logiem Reden (2 rodzaje) oraz ceramiczne 0,5 i 1 l ręcznie wyrabiane i sygnowane naszym znakiem.
    Kufle ceramiczne są rękodziełem, wyrabiane są ręcznie a logo Browaru Reden jest ręcznie wycinane w ceramice, zaprzyjaźniony artysta wyrabia dwa takie kufle dziennie i z tego powodu jest ich ograniczona ilość, obecnie 0,5 ceramika oraz 0,5 i 0,3 ( dwa rodzaje szkło grawerowane) są dostępne, natomiast ceramika 1l będą w najbliższym czasie i można je zamawiać.

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      #3
      Odwiedziliśmy wczoraj nowy browar w Chorzowie.
      Sam lokal fajny, widać, że wszystko jest dopracowane. Dzięki Łukaszowi mogliśmy zwiedzić zaplecze i obejrzeć całą instalację.
      Na ciepło nic nie jedliśmy, ale smalec podawany z ogórkiem i papryką smaczny. Słód podany zamiast orzeszków też smaczny.
      Piwa bardzo dobre. Szczególnie jasne. Ciemna 14-stka mogłaby jeszcze trochę poleżeć.
      Duży plus za cenę piwa - 7zł za kufel 0,5l (żadnej ściemy z pojemnością 0,4l).
      Lokal warty odwiedzin. "Dziku" dzięki i czekamy na nowe piwa!
      Parę fotek tutaj: https://picasaweb.google.com/Promil0...N?noredirect=1

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Kiedy będzie jakaś strona www?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • LordiBorden
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 76

          #5
          Jak będzie lepsza pogoda to na pewno sie wybiorę dlatego prośba do odwiedzających: może ktoś spisać i podać godziny otwarcia w poszczególne dni?

          Comment

          • luklaz
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.11
            • 121

            #6
            Strona będzie działać na dniach, jest w trakcie tworzenia.
            Godziny otwarcia restauracji od 12:00 do 23:00, zapraszam.
            Jeśli ktoś chciałby być wcześniej lub zwiedzić browar, proszę o kontakt na PW, można napić się piwa prosto z tanka.

            Comment

            • seba_gliwice
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 374

              #7
              Czy jest już dostępne piwo lane do butelek? Czy w związku z tym planujecie wprowadzić jakieś dedykowane etykiety piwne?

              Comment

              • luklaz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.11
                • 121

                #8
                Jeszcze nie ale będzie za dwa, trzy tygodnie i będa etykiety.

                Comment

                • crocco
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.12
                  • 590

                  #9
                  Byłem wczoraj.Niestety będąc samochodem piwo poszło do swoich butelek i spróbowane zostało w domu.Piwa bardzo dobre,ciemne trochę niedoleżakowane,jasne trochę za mało goryczkowe. Lokal bardzo fajny,obsługa przemiła.

                  Comment

                  • Promil03
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.10
                    • 2833

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
                    Byłem wczoraj.Niestety będąc samochodem piwo poszło do swoich butelek i spróbowane zostało w domu.Piwa bardzo dobre,ciemne trochę niedoleżakowane,jasne trochę za mało goryczkowe. Lokal bardzo fajny,obsługa przemiła.
                    Pokaż mi innego bardziej goryczkowego pilsa z browaru restauracyjnego. Nie interesują mnie wariacje z piwowarami domowymi. Nie znajdziesz takiego piwa.

                    PS. Łukasz, ty w ogóle śpisz?

                    Comment

                    • crocco
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.12
                      • 590

                      #11
                      Tak,masz rację.Relacja pisana na szybko po wypiciu kilku łyków.Przedtem piłem ciemne.
                      Zgadzam się-dobrze nachmielone ,przyjemne w smaku piwo.Inaczej smakuje zapewne na miejscu.Następnym razem zabiorę kierowcę i delektował się będę na miejscu.

                      Comment

                      • luklaz
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.11
                        • 121

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                        PS. Łukasz, ty w ogóle śpisz?
                        Czasem się na worach ze słodem przekimam

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #13
                          Browar ma swój profil na facebooku.

                          Godziny otwarcia:
                          pon: 14-22, wt-czw: 13:22, pt-sob: 13-23, ndz: 11-22

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2162

                            #14
                            Jest to (chyba) najmniejszy powierzchniowo browar restauracyjny w naszym kraju. Kameralny. Bardzo swobodna i luźna atmosfera, przeciwstawienie do browarów restauracyjnych gdzie czuć atmosferę luksusu i kilku gwiazdek hotelowych, vide Gliwice. Reden jako jedyny w Polsce skojarzył mi się z czeskimi małymi browarkami.
                            Wpadłem na dwa szybkie, zamieniłem kilka zdań z luklazem i postanowiłem że muszę odwiedzić stare śmieci i zabawić tam dłużej.

                            Piwo smaczne, mnie 14-ka przypadła do gustu bardziej niż 12-ka.
                            Muzyka rockowa i bluesowa. Ceny nie zniechęcają. Warto.
                            Last edited by Gringo; 2013-04-05, 12:38.

                            Comment

                            • strzelczyk76
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.11
                              • 823

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Reden jako jedyny w Polsce skojarzył mi się z czeskimi małymi browarkami.
                              Taki też był zamysł, zarówno właściciela, jaki i "doradców" - współpijców

                              Btw - trzeba w końcu ruszyć zadek i złożyć oficjalną wizytę, może w sobotę...

                              NORMALNOŚĆ



                              Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X