Dąbrowa Górnicza, Żeromskiego 14a, Pub Sofa [zamknięte]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1907

Dąbrowa Górnicza, Żeromskiego 14a, Pub Sofa [zamknięte]

Pub mieści się w doklejonym pawilonie do tyłu bloku Łukasińskiego 11.Z zewnątrz szyld Tyskiego.W środku bardzo przyjemnie,w kranach tylko tyskacz. Chwalą się że mają w swojej ofercie 72 gatunki piwa!!Ja doliczyłem się około 30(bez koncerniaków),ale pani zapewniała że bywa dużo więcej.
    W lodówce między innymi:Racibórz,Olsztyn,Jabłonowo,Namysłów,Miłosła w(nawet był porter z Komesa),Konstancin,Grybów,Południe,Amber.Nad barem znajduje się długa półka,a na niej puste butelki po piwach które były sprzedawane w lokalu.Dekoracja taka sobie,ale znajdują się tam butelki np.po Pincie czy Alebrowarze.Z przekąsek serwują cyt:,pyszne zapiekanki z pieca,oraz bagietki z kurczakiem,.Osobiście nic nie jadłem.Czynne podobno do ostatniego klienta.Z cen pamiętam tylko,że zapłaciłem 11zł.za colę i miodowego Krakowiaka . Bardzo miła Pani barmanka!
  • ana88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 1

Zgadza się, knajpka mała, niepozorna, ale ciekawa. Byłam tam wczoraj, lodówka z piwami regionalnymi robi wrażenie, jak na Dąbrowe to rewelacja. W lodówce min. Allebrowar, Racibórz, są i litewskie piwka-bardzo fajne, piłam- Corneliusy- banan, słodki bardzo, dla amatorów takich piwek jak najbardziej, browar południe, browar konstancin i są piwka domowe!!! I jadłam bagietkę, barmanka zapewniała, że dobre i się nie myliła, przepyszne, z domowym a nie kupnym sosem czosnkowym. I rzeczywiście, przemiła i pomocna barmanka, ja polecam.

Comment

• Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

Szok ile tych gatunków.

Comment

• fuliano
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1835

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
        Szok ile tych gatunków.
        To tylko 9 mniej niż wg BJCP

Comment

• heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1907

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
          Szok ile tych gatunków.
          Czy ten post wnosi coś ciekawego(nowego) do dyskusji,czy piszesz po to by pisać i nabijać sobie licznik??

Comment

• toto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.12
            • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy ten post wnosi coś ciekawego(nowego) do dyskusji,czy piszesz po to by pisać i nabijać sobie licznik??
            Kolega Rzeszowiak w delikatny sposób zwrócił Ci uwagę, że mylisz gatunki piwa z markami piwa.

Comment

• heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1907

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolega Rzeszowiak w delikatny sposób zwrócił Ci uwagę, że mylisz gatunki piwa z markami piwa.
              Ja??Mnie?Może delikatnie przeczytaj pierwszy wpis,a potem komentuj.Prosze o cytat tych pomyłek.
              Last edited by heckler; 2013-06-03, 15:21.

Comment

• toto
                • 2006.12
                • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
                Chwalą się że mają w swojej ofercie 72 gatunki piwa!!Ja doliczyłem się około 30(bez koncerniaków),ale pani zapewniała że bywa dużo więcej.
                W lodówce między innymi:Racibórz,Olsztyn,Jabłonowo,Namysłów,Miłosła w(nawet był porter z Komesa),Konstancin,Grybów,Południe,Amber.
                Nie rozumiem Twojego wzburzenia. Doliczyłeś się około 30 gatunków piwa, a wymieniasz tylko polskie browary przemysłowe, które w sumie nie produkują tylu gatunków. Nawet licząc, że w pubie mieli pełną aktualną ofertę wszystkich polskich browarów kontraktowych i dostępnych w butelkach piw z browarów restauracyjnych to z trudem uzbierałoby się 30 gatunków. Mogli mieć pilsa, marcowe, dunkela, koźlaka tradycyjnego, portera bałtyckiego, pszeniczne, dunkelweizena, koźlaka pszenicznego, żytnie, wita i owocowe/aromatyzowane. To dopiero 11 gatunków. Ewentualnie jeszcze AIPA, APA, jakiegoś stouta, może wędzone, dubbla, tripla. Za gatunek można też uznać jasnego lagera (nie bądźmy fetyszystami BJCP). To ciągle mniej niż 2/3 gatunków, których doliczyłeś się w lokalu. Oczywiście mogli mieć też piwa zagraniczne, np. z gatunku flanders red ale, oud bruin, califonia common czy wee heavy. Ale nic o tym nie piszesz, a ich obecność (w świetle ogólnej dostępności w Polsce) wydaje mi się mało prawdopodobna.

Comment

• heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2012.09
                  • 1907

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
                  a wymieniasz tylko polskie browary przemysłowe,
                  Ok me culpa,żle opisałem.Nie bijmy więcej piany.Ale co ma Olsztyn,Racibórz itd do browarów przemysłowych??

Comment

• toto
                    • 2006.12
                    • 949

"Browary przemysłowe" faktycznie nie są dobrym terminem. Miałem na myśli wszystkie browary z wyłączeniem restauracyjnych i kontraktowych.

Comment

• Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

W grudniu pojawił się tam beczkowy Specjal z Elbląga/Warki. Nie wiem czy na stałe.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1907

Bar od lutego zamknięty.Lokal do wynajęcia.

Comment

Przetwarzanie...
                        X