Ustroń, Grażyńskiego 23, Browar Wrzos

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    Ustroń, Grażyńskiego 23, Browar Wrzos

    W Ustroniu od kilkunastu już lat działa restauracja pod nazwą "Karczma WRZOS".
    Od niedawna w lokalu tym działa browar restauracyjny pod nazwą "Browar WRZOS".
    W lokalu zamontowano instalację niemieckiej firmy Wachsmann (http://www.wachsmann.com).
    Firma ta ma na koncie kilkanaście tego typu instalacji w Niemczech i USA, teraz robi ekspansję na wschodnie rynki (kilka instalacji w Rosji, 2 na Ukrainie i pierwsza w Polsce).
    Właścicielem firmy jest Jost Wachsmann, który uwarzył pierwsze warki we Wrzosie.
    Ostatnie warki też są warzone pod ścisłym nadzorem tego pana. Piwowarem w browarze Wrzos ma byś docelowo pan Jacek (mam nadzieję, że dobrze zapamiętałem),
    który pilnie uczy się pod okiem pana Wachsmanna.
    Jednorazowe wybicie może wynosić 15hl, ale wysokość każdej warki to ok. 11 hl, tak żeby 2 warki mogły zmieścić się do 22hl unitanków. Tych jest na razie 6.
    Browar czeka na zezwolenia przebudowy lokalu, w trakcie której dojdzie też do przebudowy instalacji.

    Obecnie lokal serwuje 3 piwa:
    - Pils Special (A:5,5%, E:13,0%)
    - Złote Pszeniczne (A:5,0%, E:12,5%)
    - Ciemny Kożlak (Podwójny) (A:7,0%, E:16,0%)

    Piwa kosztują: Pils - 7zł/0,5l, 5zł/0,3l; Pszenica - 10zł/0,5l, 8zł/0,3l; Koźlak - 9zł/0,5l, 7zł/0,3l.
    Piwo podawane w firmowych kuflach 0,5l i 0,3l. Są one do kupienia, ale o ceny nie pytałem.
    Wkrótce w lokalu ma być zainstalowana maszyna do rozlewu piwa w butelki.
    Dla kolekcjonerów dostępne były podkładki drewniane (kilka wzorów zrobionych w ilościach po 200 sztuk). Szybko się jednak "rozeszły".
    Zostało kilkanaście sztuk. Przewidziane też są etykiety na butelki (jest już gotowy wzór).

    Jeśli chodzi o wystrój, to jest to typowa góralska knajpa jakich dziesiątki w Polsce.
    Kilkanaście dużych drewnianych stołów, kominek, dodatkowo pizzeria i cukiernia.
    Jeśli chodzi o jedzenie to szału nie ma. Ceny ciut wyższe niż przeciętnie. Jedzenie podane szybko. Nie wszystkie dostępne potrawy są w menu.

    Generalnie warto zajrzeć, spróbować piwa, szczególnie Podwójnego Koźlaka.
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    Dosłownie kilkanaście zdjęć tutaj: https://picasaweb.google.com/Promil03/USTRONWRZOS

    Comment

    • Kipog
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 22

      #3
      Byłem, piłem.
      Bardzo drogo - za 0.5 litra na wynos 15zł [5zł liczą za butelkę!!!!!!!!!!]

      Piłem koźlaka - jest dosyć wyraźny i treściwy, a jednocześnie łagodny.
      Pszeniczne też piłem i porównywalem do Ciechana Pszeniczne - więc Wrzosowy wyszedł bardzo "ostry" - po wypiciu Wrzosa, Ciechan smakował jak rozwodnione piwko

      na miejscu 8zł za 0.33 a 10zł za 0.5l
      Zdziwiło mnie (nie wiem czy to normalna praktyka) kiedy dałem swoją butelkę do napełnienia, facet włożył pod kran, przepłukał wodą i zaczął lać piwo :-|
      Myślałem, że wezmę moją butelkę a dadzą mi swoją, nową wysteliryzowaną :|
      Czy to normalna praktyka?

      PS dlaczego nazywają to "żywym piwem" - to chyba nie jest nazwa własna. Kiedyś oglądałem horror o morderczym jogurcie... zaczynam się bać pić to piwo
      Last edited by Kipog; 2013-06-27, 09:49.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kipog Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)
        Zdziwiło mnie (nie wiem czy to normalna praktyka) kiedy dałem swoją butelkę do napełnienia, facet włożył pod kran, przepłukał wodą i zaczął lać piwo :-|
        Myślałem, że wezmę moją butelkę a dadzą mi swoją, nową wysteliryzowaną :|
        Czy to normalna praktyka?
        Też się z taką w paru browarach spotkałem. Choć w niektórych w ogóle nie chcieli mi nalać.

        PS dlaczego nazywają to "żywym piwem" - to chyba nie jest nazwa własna. Kiedyś oglądałem horror o morderczym jogurcie... zaczynam się bać pić to piwo
        niepasteryzowane=żywe => z drożdżami
        Last edited by e-prezes; 2013-06-27, 19:39.

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Warto tu przyjechać by zobaczyć unitanki stojące w temperaturze pokojowej. Te na dole w cukierni są tylko dla dekoracji ale te co stoją we właściwej leżakowni na piętrze również nie są w chłodzonym pomieszczeniu. Piwo jednak nie jest zepsute co wskazuje na to, że chłodzenie zbiorników funkcjonuje.
          Z piw najbardziej smakował mi koźlak, który jest fajnym wytrawnym schwarzbierem Reszta przeciętna, bardziej stworzona pod podniebienie turystów przyzwyczajonych do koncerniaków.
          Foty do obejrzenia na Polskich Minibrowarach
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

            #6
            Mają fajne, oryginalne podkładki, drewniane. Jak byliśmy były tylko dwie i to różnego kształtu. Można powiedzieć "wyrób artystyczny".

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
              Dla kolekcjonerów dostępne były podkładki drewniane (kilka wzorów zrobionych w ilościach po 200 sztuk). Szybko się jednak "rozeszły".
              Zostało kilkanaście sztuk.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
              Mają fajne, oryginalne podkładki, drewniane. Jak byliśmy były tylko dwie i to różnego kształtu. Można powiedzieć "wyrób artystyczny".
              To były dwie ostatnie...
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • Kipog
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.06
                • 22

                #8
                @docent:
                Po czym wnioskujesz, że to Shwarzbier ? Ekstrakt 16 wskazuje na koźlaka, gdyby był Szwarca nie nazwali by piwa po prostu ciemnym?

                Co do Pszenicznego to po ponownej wizycie stwierdzam, że jest lepsze niż Pszeniczne Ciechana - tak bardzo chwalone chociażby na blogu EVault.

                A czy ktoś coś tam w ogóle jadł? Bo ja w sumie nic nie próbowałem, ale to może być tak, że jak piwo dobre, to jedzenie złe Polecacie coś konkretnego ?

                Przepraszam, ale nie umiem tego zedytować aby było w 1 wpisie.

                Docent - ty chyba byłeś niedawno - bo na Twoich zdjęciach widzę, że oprócz PILSA Special pojawił się PILS PREMIUM w tej samej cenie - piłeś oba? Czym się różnią ?
                Last edited by ART; 2013-08-10, 13:04.

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10862

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kipog
                  (...)

                  Docent - ty chyba byłeś niedawno - bo na Twoich zdjęciach widzę, że oprócz PILSA Special pojawił się PILS PREMIUM w tej samej cenie - piłeś oba? Czym się różnią ?
                  Słodyczą.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kipog Wyświetlenie odpowiedzi
                    @docent:
                    Po czym wnioskujesz, że to Shwarzbier ? Ekstrakt 16 wskazuje na koźlaka, gdyby był Szwarca nie nazwali by piwa po prostu ciemnym?
                    Po dość wytrawnym, palonym smaku. Ale może to była tylko jedna taka warka...Byliśmy 16 czerwca.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • pirackamuza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1908

                      #11
                      No to ja im trochę powrzucam!
                      Wnętrze takie se - rzeczywiście góralska karczma, jakich wiele.
                      Brak parkingu dla klientów - jedyna możliwość, to zaparkowanie naprzeciwko, ale za 2 zeta za godzinę! Skandal!
                      Obsługa na pytanie o etykiety odpowiedziała: "Może są. Nie chce mi się teraz ić do biura. Nie mam czasu. Niech pan napisze mejla, jak pół Polski robi."
                      Żarcie drogie. O jakości nie napiszę, bo cena mnie zniechęciła.
                      Cena piwa - hmm... pół godziny wcześniej byłem w Krajcarze, a pół godziny później w Mieszczańskim w Cieszynie. Zdecydowanie w Ustroniu najdrożej.
                      Zamówiłem dwie pszenice, jasną i ciemną. Jasna w porównaniu z krajcarską mniej wyrazista, ale niezła. Dunkel bez rewelacji, jakiś wodnisty.
                      Piwa na wynos - pięć złotych za butelkę? No dobra, wziąłem koźlaka i jasną pszenicę. To było przedwczoraj. Wczoraj wieczorem otwieram. Koźlak do wypicia, ale jakiś zwietrzały. No a potem pszenica. Otwieram krachla, a tu nic nie strzela. Nalewam, a tu zero piany. Stare, zwietrzałe piwo, jedynie nieco w smaku przypominające to, które piłem poprzedniego dnia na miejscu. Ohyda! Na moje - nalewają do butelek ("pan usiądzie, ja zaraz przyniosę do stolika") odgazowane zlewki albo to, co się skropliło z odłyżeczkowanej piany (tak, tak, łyżeczkują).
                      Jedyny plus - jak mi przynieśli te dwa zamówione piwa w butelkach, to dostałem oba wzory drewnianych podstawek. Ale to jedyny plus.
                      Zdecydowanie nie powtórzę.
                      Toruń przeprasza za Radio Maryja
                      www.bobofruty.pl

                      Comment

                      • pirackamuza
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.12
                        • 1908

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Piwa na wynos - pięć złotych za butelkę?
                        To cena samej butelki! Wraz z zawartością wychodzi 15 złotych.
                        Toruń przeprasza za Radio Maryja
                        www.bobofruty.pl

                        Comment

                        • kredens81
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.10
                          • 33

                          #13
                          Miałem tam ochotę pójść ale jak widzę po waszej recenzji ceny piwa powalają tam z nóg tak więc odpuszczę sobie. Jest gdzieś w okolicy Ustronia jeszcze jakaś knajpa z piwem warzonym na miejscu??
                          Rodem z Podkarpacia

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #14
                            Cieszyn, Żywiec, Bielsko-Biała, a za chwilę (być może od jutra) także Czechowice-Dziedzice.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • kredens81
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.10
                              • 33

                              #15
                              No dobrze ale konkretniej np Bielsku albo w Cieszynie (na czeską stronę raczej się nie wybieram)
                              Rodem z Podkarpacia

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X