W Ustroniu od kilkunastu już lat działa restauracja pod nazwą "Karczma WRZOS".
Od niedawna w lokalu tym działa browar restauracyjny pod nazwą "Browar WRZOS".
W lokalu zamontowano instalację niemieckiej firmy Wachsmann (http://www.wachsmann.com).
Firma ta ma na koncie kilkanaście tego typu instalacji w Niemczech i USA, teraz robi ekspansję na wschodnie rynki (kilka instalacji w Rosji, 2 na Ukrainie i pierwsza w Polsce).
Właścicielem firmy jest Jost Wachsmann, który uwarzył pierwsze warki we Wrzosie.
Ostatnie warki też są warzone pod ścisłym nadzorem tego pana. Piwowarem w browarze Wrzos ma byś docelowo pan Jacek (mam nadzieję, że dobrze zapamiętałem),
który pilnie uczy się pod okiem pana Wachsmanna.
Jednorazowe wybicie może wynosić 15hl, ale wysokość każdej warki to ok. 11 hl, tak żeby 2 warki mogły zmieścić się do 22hl unitanków. Tych jest na razie 6.
Browar czeka na zezwolenia przebudowy lokalu, w trakcie której dojdzie też do przebudowy instalacji.
Obecnie lokal serwuje 3 piwa:
- Pils Special (A:5,5%, E:13,0%)
- Złote Pszeniczne (A:5,0%, E:12,5%)
- Ciemny Kożlak (Podwójny) (A:7,0%, E:16,0%)
Piwa kosztują: Pils - 7zł/0,5l, 5zł/0,3l; Pszenica - 10zł/0,5l, 8zł/0,3l; Koźlak - 9zł/0,5l, 7zł/0,3l.
Piwo podawane w firmowych kuflach 0,5l i 0,3l. Są one do kupienia, ale o ceny nie pytałem.
Wkrótce w lokalu ma być zainstalowana maszyna do rozlewu piwa w butelki.
Dla kolekcjonerów dostępne były podkładki drewniane (kilka wzorów zrobionych w ilościach po 200 sztuk). Szybko się jednak "rozeszły".
Zostało kilkanaście sztuk. Przewidziane też są etykiety na butelki (jest już gotowy wzór).
Jeśli chodzi o wystrój, to jest to typowa góralska knajpa jakich dziesiątki w Polsce.
Kilkanaście dużych drewnianych stołów, kominek, dodatkowo pizzeria i cukiernia.
Jeśli chodzi o jedzenie to szału nie ma. Ceny ciut wyższe niż przeciętnie. Jedzenie podane szybko. Nie wszystkie dostępne potrawy są w menu.
Generalnie warto zajrzeć, spróbować piwa, szczególnie Podwójnego Koźlaka.
Od niedawna w lokalu tym działa browar restauracyjny pod nazwą "Browar WRZOS".
W lokalu zamontowano instalację niemieckiej firmy Wachsmann (http://www.wachsmann.com).
Firma ta ma na koncie kilkanaście tego typu instalacji w Niemczech i USA, teraz robi ekspansję na wschodnie rynki (kilka instalacji w Rosji, 2 na Ukrainie i pierwsza w Polsce).
Właścicielem firmy jest Jost Wachsmann, który uwarzył pierwsze warki we Wrzosie.
Ostatnie warki też są warzone pod ścisłym nadzorem tego pana. Piwowarem w browarze Wrzos ma byś docelowo pan Jacek (mam nadzieję, że dobrze zapamiętałem),
który pilnie uczy się pod okiem pana Wachsmanna.
Jednorazowe wybicie może wynosić 15hl, ale wysokość każdej warki to ok. 11 hl, tak żeby 2 warki mogły zmieścić się do 22hl unitanków. Tych jest na razie 6.
Browar czeka na zezwolenia przebudowy lokalu, w trakcie której dojdzie też do przebudowy instalacji.
Obecnie lokal serwuje 3 piwa:
- Pils Special (A:5,5%, E:13,0%)
- Złote Pszeniczne (A:5,0%, E:12,5%)
- Ciemny Kożlak (Podwójny) (A:7,0%, E:16,0%)
Piwa kosztują: Pils - 7zł/0,5l, 5zł/0,3l; Pszenica - 10zł/0,5l, 8zł/0,3l; Koźlak - 9zł/0,5l, 7zł/0,3l.
Piwo podawane w firmowych kuflach 0,5l i 0,3l. Są one do kupienia, ale o ceny nie pytałem.
Wkrótce w lokalu ma być zainstalowana maszyna do rozlewu piwa w butelki.
Dla kolekcjonerów dostępne były podkładki drewniane (kilka wzorów zrobionych w ilościach po 200 sztuk). Szybko się jednak "rozeszły".
Zostało kilkanaście sztuk. Przewidziane też są etykiety na butelki (jest już gotowy wzór).
Jeśli chodzi o wystrój, to jest to typowa góralska knajpa jakich dziesiątki w Polsce.
Kilkanaście dużych drewnianych stołów, kominek, dodatkowo pizzeria i cukiernia.
Jeśli chodzi o jedzenie to szału nie ma. Ceny ciut wyższe niż przeciętnie. Jedzenie podane szybko. Nie wszystkie dostępne potrawy są w menu.
Generalnie warto zajrzeć, spróbować piwa, szczególnie Podwójnego Koźlaka.
Comment