Przejeżdżając obok tego kompleksu hotelowo-rekreacyjnego na przedmieściach Zawiercia zauważyłem duży baner reklamowy z napisem "BROWAR JANA", więc na pobliskim rondzie zrobiłem w tył na lewo i zajechałem zasięgnąć języka. Naprzeciwko recepcji małe stoisko na którym nalewak z logo Tyskie a w lodówce butelki z etykietami tytułowanymi "Browar Jana". Poczytałem i stwierdziłem - wyprodukowano w Jan Olbracht Rzemieślniczy. Piwa były dwa rodzaje - jasne i pszeniczne. Ponieważ na stoisku pokazała się bardzo miła i sympatyczna pani, więc zapytałem o szczegóły. Okazało się, że piwa są cztery : Jasne, Pszeniczne, Złote i Żródlane a przynajmniej mają cztery różne etykiety. Po chwili rozmowy pani przyznała, że Jasne i Źródlane oraz Złote i Pszeniczne to parami te same piwa, tylko mają zmienione etykiety. Potwierdzeniem tego faktu może byc chyba to, że na jednej z zakupionych przeze mnie butelek na etykietę Złote została naklejona etka Pszeniczne
Parametry wszystkich piw - alk. 5,6%, ekst. 12,5 % wag. Cena 9 zetów za butelkę 0,5 l.
W czasie dalszej rozmowy pani poinformowała mnie, że na razie piwo przywożone jest z Piotrkowa ale niedługo będzie robione u nich w browarze, tj w widniejącym na etykietach Browarze Jana. Niestety pani nie była na tyle zorientowana żeby uściślić, co to znaczy "robione" - warzone czy butelkowane, bo z treści rozmowy wynikała raczej ta druga wersja. Podobno projekt dopiero wystartował i jakaś "linia produkcyjna" jest montowana. Moja rozmówczyni zaprosiła na ponowna wizytę za jakiś czas (początek wakacji) a wtedy ma być nawet firmowe szkło .
Parametry wszystkich piw - alk. 5,6%, ekst. 12,5 % wag. Cena 9 zetów za butelkę 0,5 l.
W czasie dalszej rozmowy pani poinformowała mnie, że na razie piwo przywożone jest z Piotrkowa ale niedługo będzie robione u nich w browarze, tj w widniejącym na etykietach Browarze Jana. Niestety pani nie była na tyle zorientowana żeby uściślić, co to znaczy "robione" - warzone czy butelkowane, bo z treści rozmowy wynikała raczej ta druga wersja. Podobno projekt dopiero wystartował i jakaś "linia produkcyjna" jest montowana. Moja rozmówczyni zaprosiła na ponowna wizytę za jakiś czas (początek wakacji) a wtedy ma być nawet firmowe szkło .
Comment