Zabrze, 3 Maja 93, Kopalnia "Guido", Poziom 320

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Zabrze, 3 Maja 93, Kopalnia "Guido", Poziom 320

    Pub położony w Hali Pomp zabytkowej Kopalni "Guido" w Zabrzu.
    Miejsce ciekawe z dwóch powodów, po pierwsze, położone jest na poziomie 320, czyli 320 metrów pod ziemią. Można dostać się tam tylko windą, sorka - szolą.
    Po drugie, (chyba) tylko tam można kupić/skosztować dwóch rodzajów piwa "Guido" (wg menu - kellera i schwarzbiera), warzonych specjalnie dla pubu/kopalni przez browar Majer w Gliwicach.
    Ponieważ biednemu zawsze wiatr (ew. pył węglowy) w oczy, w czasie moich odwiedzin kopalni, pub był zamknięty z przyczyn technicznych. W pierwszy dzień wakacji. Echchchch...
    Liczę na to, że ktoś się skusi, zjedzie (szolą) i dokładniej miejsce opisze. Dla zachęty: leją tam też Tyskie i Lecha...
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    #2
    Odwiedzone wczoraj. Kapitalna miejscówka!

    Piłem już w życiu piwo na wysokości 4000 m n.p.m., ale konsumpcja 320 metrów pod ziemią jest też ciekawym doświadczeniem. Jako, że jestem ciśnieniowcem, byłem trochę oszołomiony i dostałem "wypieków", lecz przeżyłem, pewnie dzięki specjałom z gliwickiego Majera

    Zjazdy do pubu odbywają się co pół godziny, bilet kosztuje 10 zł, należy pobrać kask.
    Winda mknie 15 m/s, zjeżdżaliśmy pod opieką, ale na powierzchnię wyciągamy się już samopas.
    Na dole czeka przewodnik, który oprowadza po kilku pomieszczeniach i opowiada krótką historię kopalni i różne ciekawostki.

    Pub oferuje dwa piwa z Majera - Guido Jasne i Guido Ciemne, podawane w dedykowanym szkle.
    Duże (0,5 l.) w cenie 10 zł, małe (0,3 l.) za 8 zł.
    Na wynos można kupić jedno i drugie za 20 zł w butelkach krachl o pojemności 0,75 l. opatrzonych stosownymi etykietami.
    Do jedzenia tylko żurek lub chleb ze smalcem w cenie 10 zł, bądź na słodko szarlotka / sernik za 6 zł.

    Fotki:

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Kurde, czemu przegapiłem ten post? Trzeba jechać (w dół).

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • rafano
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 35

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
        Winda mknie 15 m/s
        Drobne sprostowanie - zgodnie z przepisami maksymalna prędkość dla jazdy ludzi to 12 m/s.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Lokal otwarty jest codziennie? W jakich godzinach?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2010.01
            • 1566

            #6
            Cenna informacja. A jak te wartości mają się do konsumpcji lagera w podziemiu?

            Comment

            • rafano
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.08
              • 35

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
              Lokal otwarty jest codziennie? W jakich godzinach?
              Wg tej strony https://kopalniaguido.pl/index.php/pl-pl/rezerwacje godziny zjazdów

              pon nieczynne
              wt, śr 9-14.30
              pozostałe dni 9-20

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
              Cenna informacja. A jak te wartości mają się do konsumpcji lagera w podziemiu?
              Takie, że szola jednak nie zapi******* tak szybko i na swojego lagerka trzeba poczekać kilka sekund dłużej

              A bardziej serio to po prostu takie zboczenie zawodowe - niektóre wartości znam na pamięć i ta mi się akurat utrwaliła.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Konkrety! Ile sekund później?
                Last edited by Pendragon; 2016-11-30, 23:20.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • rafano
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.08
                  • 35

                  #9
                  Dla standardowego przyspieszenia/opóźnienia 1,2 m/s^2 różnica będzie całe 2,8 s
                  Ale przynajmniej będzie zgodnie z przepisami :P dla bezpieczeństwa ludzi.

                  A co do meritum - piłem kiedyś piwo Guido na powierzchni, wtedy było całkiem poprawne ale zakładam, że pod ziemią smakuje o niebo lepiej
                  Last edited by rafano; 2016-11-30, 23:25.

                  Comment

                  • Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2160

                    #10
                    Doprecyzowując, winda jedzie z prędkością 4 m/s. Miejsce na tyle ciekawe ze nawet warto szybem drabinowym iść.
                    Post pebejota nadal aktualny cenowo i asortymentowo.
                    Do jedzenia na ciepło kwaśny jak diabli bigos. Na zimno dobry chleb ze smalcem.
                    Last edited by Gringo; 2017-03-11, 17:44.

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2566

                      #11
                      Znajomi z Będzina nas zabrali, przeżycie niesamowite, przewodnik pierwsza klasa, 3 godziny zwiedzania, efekty specjalne, anegdoty, pokazy, filmy, naprawdę warto, byliśmy bezpośrednio po Tyskich Browarach, więc złożyło się tematycznie. Pub skromny, Keller dobry tam, ciekawe jaki będzie już na powierzchni, Schwarz niestety jakaś trafiona warka, kiedyś jak miałem przywieziony był świetny, ceny bez zmian.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X