Wpadłem do Gawronów 21.04.2017. O 16.30 w sali kilka osób ale dico muza aż ogłusza. Na szczęście byłem umówiony z Danielem (piwowarem) na zwiedzanie a w browarze było znacznie ciszej. Okazało się, że wieczorem dyskoteka i didżej robi próbę. Niestety trwała ona jeszcze gdy wyszedłem do baru by popróbować piwek, więc rozmowa z barmanką polegała na obopólnym krzyku. Wybrał bym ogródek lecz wiatr i zimno nie pozwalało. Piwnica mieści około 100 osób przy stołach i w piątkowy wieczór wszystkie były zarezerwowane mniej więcej od godziny 20-21. Według Daniela w weekendy jest pełno, oczywiście dużo więcej niż te 100 osób na miejscach siedzących.
Sam browarek to 500 litrowa połyskująca miedzią warzelnia, 7 tankofermentorów po 1000 l każdy oraz zbiornik wody lodowej pod ścianą w głębi. Sprzęt pochodzi ze świętochłowickiego ReCraftu, instalowała go i uruchamiała ekipa na czele z Luklazem, który również szkolił Daniela w sztuce piwowarskiej.
21.04 było lanych 6 piw:
- Pils https://www.browar.biz/forum/showpos...13&postcount=3
- Pszeniczne https://www.browar.biz/forum/showpos...15&postcount=2
- Dark Lager https://www.browar.biz/forum/showpos...17&postcount=2
- Milk Stout https://www.browar.biz/forum/showpos...19&postcount=2
- Robust Porter
- Miodowe
Od następnego tygodnia miała być już dostępna AIPA 15°Blg, 6%. miałem okazję spróbować prosto z tanku - bardzo dobra.
Piwa są już dostępne na wynos w szklanych butelkach 0,5 l, można kupić osobno etykiety (2 zł sztuka). Szkła firmowego i podkładek na razie brak.
W godzinach 17-18 obowiązuje happy hour, wtedy wszystkie piwa są po 5 zł.
Niestety, lane na barze są zbyt zimne, dlatego lepiej zamówić wcześniej by się ogrzały szczególnie te ciemne.
Barmani bardzo mili, nalewają z sercem bo prawie pod wierzch kufla/szklanki ("bo zimne piwo mniej się pieni i jest szybciej dlatego tak ma być").
Fotki z browaru w galerii:
Sam browarek to 500 litrowa połyskująca miedzią warzelnia, 7 tankofermentorów po 1000 l każdy oraz zbiornik wody lodowej pod ścianą w głębi. Sprzęt pochodzi ze świętochłowickiego ReCraftu, instalowała go i uruchamiała ekipa na czele z Luklazem, który również szkolił Daniela w sztuce piwowarskiej.
21.04 było lanych 6 piw:
- Pils https://www.browar.biz/forum/showpos...13&postcount=3
- Pszeniczne https://www.browar.biz/forum/showpos...15&postcount=2
- Dark Lager https://www.browar.biz/forum/showpos...17&postcount=2
- Milk Stout https://www.browar.biz/forum/showpos...19&postcount=2
- Robust Porter
- Miodowe
Od następnego tygodnia miała być już dostępna AIPA 15°Blg, 6%. miałem okazję spróbować prosto z tanku - bardzo dobra.
Piwa są już dostępne na wynos w szklanych butelkach 0,5 l, można kupić osobno etykiety (2 zł sztuka). Szkła firmowego i podkładek na razie brak.
W godzinach 17-18 obowiązuje happy hour, wtedy wszystkie piwa są po 5 zł.
Niestety, lane na barze są zbyt zimne, dlatego lepiej zamówić wcześniej by się ogrzały szczególnie te ciemne.
Barmani bardzo mili, nalewają z sercem bo prawie pod wierzch kufla/szklanki ("bo zimne piwo mniej się pieni i jest szybciej dlatego tak ma być").
Fotki z browaru w galerii:
Comment