Katowice, Mariacka 15, Browar Mariacki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    Katowice, Mariacka 15, Browar Mariacki

    Browar - restauracja przy hotelu Best Western Hotel Mariacki.
    Miejscówka bardzo elegancka w lekko indrustialnych klimatach. Cegła, szkło, stal nierdzewna. Wnętrze dwupoziomowe klimatyzowane, bardzo komfortowe termicznie.
    Przed wejściem ogródek na deptaku ulicy Mariackiej.
    Obsługa bardzo profesjonalna. Jedzenie z najwyższej półki z cenami adekwatnymi do jakości.

    Piwa są 3 w stałej ofercie oraz jedno sezonowe.
    Pils 12,5 - 12 zł/0,5 l
    Pszeniczne 12,5 - 10 zł/0,5 l
    AIPA 16,0 - 14 zł/0,5 l
    Sezonowe aktualnie to Milk Stout. Są też pojemności 0,3 i 1,0 litr.

    Niestety nie mogłem sobie pozwolić na promile we krwi więc spróbowałem tylko małego pilsa. Piwo genialne, klasyczny pils którego nie powstydziłby się najlepsze browarki w Czechach. Motywuje mnie to tylko do najszybszych odwiedzin aby spróbować reszty.

    Z informacji od obsługi dowiedziałem się że pierwszą warkę nastawili już w lutym wiec raczej to ich piwa. Na wynos nie ma na razie nic, mają firmowe szkło, wafli brak.

    Lokal ma jedną wadę, dla mnie jest trochę za bardzo.... luksusowy
    Last edited by Gringo; 2017-08-16, 06:44.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9792

    #2
    Może jakoś zajadę we wrześniu.
    A coś takiego jak "deska degustacyjna piw" mają może...?

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2160

      #3
      Póki co to nie mają, w karcie. Ale obsługa jest tak przyjazna że jak wejdziesz i będziesz wyglądał jak milion dolarów to pewnie dostaniesz.

      Comment

      • olie
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2011.06
        • 777

        #4
        Z tego co widziałem w necie, to mają deskę. Cena tej przyjemności - 15 zł.

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9792

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
          Póki co to nie mają, w karcie. Ale obsługa jest tak przyjazna że jak wejdziesz i będziesz wyglądał jak milion dolarów to pewnie dostaniesz.
          Hmmm..., jeśli tam zajrzę, to jadąc w/wracając z tygodnia w Tatrach, mogę więc wyglądać (ew. pachnieć) nieco inaczej... .

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
            Hmmm..., jeśli tam zajrzę, to jadąc w/wracając z tygodnia w Tatrach, mogę więc wyglądać (ew. pachnieć) nieco inaczej... .
            No to wtedy też dostaniesz... deską

            Comment

            • BrowarMariacki
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.08
              • 3

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
              Browar - restauracja przy hotelu Best Western Hotel Mariacki.
              Miejscówka bardzo elegancka w lekko indrustialnych klimatach. Cegła, szkło, stal nierdzewna. Wnętrze dwupoziomowe klimatyzowane, bardzo komfortowe termicznie.
              Przed wejściem ogródek na deptaku ulicy Mariackiej.
              Obsługa bardzo profesjonalna. Jedzenie z najwyższej półki z cenami adekwatnymi do jakości.

              Piwa są 3 w stałej ofercie oraz jedno sezonowe.
              Pils 12,5 - 12 zł/0,5 l
              Pszeniczne 12,5 - 10 zł/0,5 l
              AIPA 16,0 - 14 zł/0,5 l
              Sezonowe aktualnie to Milk Stout. Są też pojemności 0,3 i 1,0 litr.

              Niestety nie mogłem sobie pozwolić na promile we krwi więc spróbowałem tylko małego pilsa. Piwo genialne, klasyczny pils którego nie powstydziłby się najlepsze browarki w Czechach. Motywuje mnie to tylko do najszybszych odwiedzin aby spróbować reszty.

              Z informacji od obsługi dowiedziałem się że pierwszą warkę nastawili już w lutym wiec raczej to ich piwa. Na wynos nie ma na razie nic, mają firmowe szkło, wafli brak.

              Lokal ma jedną wadę, dla mnie jest trochę za bardzo.... luksusowy
              Gringo bardzo dziękujemy za rekomendację i serdecznie zapraszamy ponownie do Browaru Mariackiego! <3

              Pancernik zapraszamy serdecznie na degustację naszych piw, a tymczasem życzymy miłego pobytu w Tatrach! ;-)

              Comment

              • woosaa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.07
                • 1554

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarMariacki Wyświetlenie odpowiedzi
                Gringo bardzo dziękujemy za rekomendację i serdecznie zapraszamy ponownie do Browaru Mariackiego! <3

                Pancernik zapraszamy serdecznie na degustację naszych piw, a tymczasem życzymy miłego pobytu w Tatrach! ;-)

                Wiadomo kiedy będzie piwo w butelkach?
                mb WOS

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9792

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarMariacki Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pancernik zapraszamy serdecznie na degustację naszych piw, a tymczasem życzymy miłego pobytu w Tatrach! ;-)
                  O, mathkhooo...
                  Już mi się nogi trzęsą... .

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    A oni to tak faktycznie czynni są od 6:30?
                    Godzina sugeruje raczej rozpoczęcie śniadań dla gości hotelowych, a nie drzwi otwarte dla ludzi "z ulicy".

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9792

                      #11
                      Wracasz z melanżu, to akurat czas na piwko...

                      Comment

                      • BrowarMariacki
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.08
                        • 3

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wiadomo kiedy będzie piwo w butelkach?
                        Woosaa planujemy butelkowanie piwa, ale jeszcze dokładny termin nie jest znany - będziemy o tym informować.

                        Comment

                        • BrowarMariacki
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.08
                          • 3

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          A oni to tak faktycznie czynni są od 6:30?
                          Godzina sugeruje raczej rozpoczęcie śniadań dla gości hotelowych, a nie drzwi otwarte dla ludzi "z ulicy".
                          Pendragon jesteśmy faktycznie czynni od 6:30 i śniadanie jest dostępne także dla osób spoza hotelu. Serdecznie zapraszamy!

                          Comment

                          • heckler
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2012.09
                            • 1907

                            #14
                            Właścicielem browaru jest Henryk Kania, ten od wędlin. O wystroju lokalu praktycznie wszystko napisał już Gringo . Dodam że sale są dwie, a ta z wyeksponowanymi kadziami posiada dodatkową powierzchnie na piętrze. Nad barem jest ogromny ekran i dla maniaków TV z rzutnika puszczany jest jakiś program. Przez duże szklenie można też podglądać co akurat jest przygotowywane na kuchni. Wszystko bardzo ładnie i gustownie urządzone, nam się podobało.
                            Małym minusem była puszczana przez pewien czas jakaś muzyka techno. Według mnie w takim lokalu taka muzyka po prostu nie pasuje.

                            W sobotnie popołudnie można było spróbować pięciu rodzajów piw:

                            -Pils 12,5% w cenie 8 / 12 / 20 zł. odpowiednio za 0.3 / 0.5 / 1 litr. Bardzo dobry Pils. W Polsce lepszego piłem tylko w ReCrafcie.

                            -Przenica 12,5% w cenie 7 / 10 / 19zł. Dla miłośników tego gatunku. Mnie nie podeszło.

                            -AIPA 16% pamiętam tylko ceną za małe tj. 10zł. Małe wypiłem ze smakiem.

                            -Witbier 12,5% w cenie 8 / 12 / 20zł. Ciut lepsze od pszenicy.

                            -Milk Stout 14% w cenie 8 / 12 / 20zł. Ogólnie dobre, ale raczej powinno nazywać się Stout. Mleka tam nie wyczułem.

                            Wybór dań spory, a ceny zaczynają się od 24zł do ponad 90zł. Osobiście próbowałem dania z kategorii ,burgery/sandwich,- wieprzowiny pieczonej w niskich temperaturach w cenie 26zł.
                            Bardzo smaczna przekąska do piwa. Jeżeli reszta dań smakuje tak jak zamówione moje to wielki szacun dla kucharza.
                            Osobiście jestem przyzwyczajony do Czeskich ,normalnych, cen za piwo. A tu, niestety tanio nie jest.
                            Piwa dobre, kuchnia smaczna, myślę że jeszcze kiedyś skuszę się na ponowną wizytę.
                            Attached Files

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2160

                              #15
                              I mnie niedawno ponownie tam zawiało celem degustacji pozostałych piw.
                              Pszeniczne faktycznie jako takie, ale w porządku. Może właśnie dlatego że pierwszy pils zawyża strasznie poziom.
                              Smaczna AIPA i dobry Stout.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X