Katowice, Mariacka 15, Browar Mariacki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9792

    #16
    Ostatni postój na trasie Zlot - Tatry.
    Udało mi się zaparkować prawie centralnie naprzeciw wejścia .
    Wnętrze rzeczywiście nie ma klimatu browaru, to taka nieco bezpłciowa restauracja hotelowa. Trudno się poniekąd dziwić, tak pewnie ma być...
    Piw na wynos nie ma, kiedyś mają być. Można spróbować, zamawiając deskę degustacyjną.
    Menu restauracyjne, dość bogate. Cenowo też raczej bogato, ale to pewnie taka lokalizacja... Jak dla mnie, obsługa kelnerska nieco zbyt pretensjonalna, ale może klientela tak preferuje.
    Kulinarnie - jadłem klasykę gatunku, czyli roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. Moje zdanie - klasyka dlatego jest klasyką, ponieważ się w niej nie rzeźbi... Na szkolenie "w temacie rolady" zapraszam do Browaru Rynek w Raciborzu , a kucharz niech wychodzi do domu w przebraniu i po zmroku, żeby go czciciele tradycji nie dopadli .

    Comment

    • Doodeck
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1612

      #17
      Dzisiejsza "deska degustacyjna" zawierała wita, pszenicę, pilsa, ipę i milk stouta.
      IPA najlepsza, stout w bardzo dobrej formie, pszenica ciut wodnista, witek za mało mętny i za mało kolendrowy.
      Pilsem przepłukiwałem usta .
      Koszt imprezy 18 pln.
      A szpieg z Krainy Deszczowców (carramba!) donosi, iż pod koniec roku możemy się spodziewać tripple`a oraz... porteru bałtyckiego. Już tęsknię...
      Dalekosiężny
      Obserwator
      Obiektów
      Dynamicznie
      Epatujących
      Ciekawymi
      Koncepcjami

      Comment

      • woosaa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.07
        • 1554

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedzi
        A szpieg z Krainy Deszczowców (carramba!) donosi, iż pod koniec roku możemy się spodziewać tripple`a oraz... porteru bałtyckiego. Już tęsknię...

        Zgadza się,ma być na świeta.Jeśli chodzi o piwo w butelkach to na razie cisza.
        Piłem Pilsa,AIPA i Milk Stouta i mogę z czystym sumieniem polecić.
        mb WOS

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #19
          Zawitałem do Mariackiego 25.10.2017. Pierwsza sala zaraz przy wejściu nie robi specjalnego wrażenia, dużo przyjemniej jest w następnej gdzie znajduje się połyskująca miedzią warzelnia, a najprzyjemniej siedzi się na antresoli. Oczywiście ogródek na Mariackiej również funkcjonuje jednak po zmroku temperatura znacznie spadła i zasiadali tam tylko zatwardziali palacze.

          Tego dnia lano takie piwa:
          - Pils https://www.browar.biz/forum/showpos...65&postcount=3
          - Pszeniczne https://www.browar.biz/forum/showpos...73&postcount=3
          - AIPA https://www.browar.biz/forum/showpos...75&postcount=3
          - Milk Stout https://www.browar.biz/forum/showpos...77&postcount=3
          - Wit

          Niestety o tym ostatnim piwie dowiedziałem się na drugi dzień przy spotkaniu z piwowarem. Kelner, aczkolwiek bardzo miły, wiedział tylko o czterech. Karta informuje natomiast tylko o trzech gdyż są to piwa stałe. Podobno ma być zmieniona, a piwa uzyskają osobną kartę z wszystkimi dotąd uwarzonymi piwami z zaznaczeniem które jest akurat dostępne.
          Piwa generalnie poprawne, ich wspólnym mankamentem jest nikły zapach i nietrwała piana. Są podawane wprost z tanków więc niska temperatura też ma na te czynniki pewien wpływ.
          Jak powyżej wspomnieli koledzy leżakuje Porter 21°Blg i Tripel 19°, które będą dostępne prawdopodobnie w grudniu/styczniu.
          Sprzęt browaru pochodzi z firmy Minibrowary.pl, wybicie warzelni to 12 hl, 10 sztuk tankofermentorów ma pojemność prawie 13 hl każdy. Co ciekawe, są one dość znacznie oddalone od znajdującej się w głębi budynku warzelni - po zejściu do piwnicy udaliśmy się korytarzami aż pod ulicę Mariacką.
          Z piwnych gadżetów chyba tylko szkło firmowe, podkładek nigdzie nie zauważyłem, nie są też podawane przez kelnerów.

          Comment

          • woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1554

            #20
            Również byłem 25.10 tylko że przed południem.Siedziałem w pierwszej sali i obsługa(miłe kelnerki) do każdego piwa dodawała podstawki.
            mb WOS

            Comment

            • woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1554

              #21
              Porter i Tripel są dostępne na kranach w zamian za Witbiera i Milk Stouta.AIPA trzyma wysoki poziom.Piwa w butelkach to odległa perspektywa(być może jesień).Szkło w cenach 30 zł(duży litrowy kufel),25 zł (0,5 L) i 15 zł za malutki kufelek 125 ml.
              mb WOS

              Comment

              • pebejot
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2010.01
                • 1566

                #22
                Odwiedzone wczoraj.

                Wytworna restauracja z wykwitną kuchnią, kulturalną i sympatyczną obsługą.
                O piwie można napisać tyleż złego co dobrego. Próbowałem czterech z pięciu dostępnych piw i odbijałem się (w przenośni oczywiście) od ściany.

                Na kranach dostępne były:
                - Pils 12,5° - 9 / 13 / 23 zł
                - Pszeniczne 12,5° - 9 / 13 / 23 zł
                - AIPA 16° - 11 / 16 / 27 zł
                - Belgijski Tripel 19° - 11 / 16 / 27 zł
                - Porter Bałtycki 21° - 12 / 18 / 30 zł

                Pils podany był w odpowiedniej temperaturze, bardzo słaby, piana znikała natychmiast, posmak metaliczny.
                Belgijski Tripel powinien mieć nazwę "Koncern chemiczny". Ogromne rozczarowani, w smaku bez smaku był odrażająco ochydny.
                AIPA za to była wyśmienita, jedna z lepszych jakie piłem. Porter Bałtycki poprawny, ale bez szału.

                Firmowe szkło jest, podstawki niestety już się skończyły.

                Jadłospis powinien zadowolić każdego, gdyż są pozycje i dla burgerożerców, mięsożerców, orędowników sałatek, a także bezglutenowych hobbystów wege.
                Ja wybrałem pozycję przekąskową "Deska Mariacka w nowej odsłonie" za 33 zł, a była to deska z wędzoną szynką, kabanosem, salcesonem, marynowaną wołowiną, schabem pieczonym, pasztetem staropolskim. Do tego pikle, ogórek kiszony, trzy rodzaje pieczywa, chrzan, musztarda i masło czosnkowe.
                Porcja godna i adekwatna do ceny.


                Zdjęcia:


                Attached Files

                Comment

                • pebejot
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2010.01
                  • 1566

                  #23
                  Odwiedzone po raz kolejny prawie półtora roku od pierwszej wizyty.
                  Tym razem udało się dostać firmowe podkładki.
                  Obsługa nadal miła, ale niestety niewiele ogarnia. Kelnerzy chodzą bez ładu i składu, nie zauważają gdy przy stolikach z dala od głównego ciągu komunikacyjnego pojawią się nowi goście, nie reagują też na stojące od kilkunastu minut puste kufle. Zapomina też zaabonować proste zamówienia.

                  Oferta piwna nieco przetasowana.
                  Ze stałych pozycji jest: Pils, pszeniczne, Aipa. Ceny bez zmian.
                  Z piw sezonowych na kranach lano:
                  - Kwiatowa pszenica 12,5° - 9 / 13 zł.
                  - Gose z trawą cytrynową 12,5° - 9 / 13 zł.

                  Pierwsze jest zbyt słodkie, drugie niestety bardziej przypomina Ipę niż Gose.

                  Deska Mariacka została odchudzona i jednocześnie podrożała o prawie 30% i kosztuje teraz 42 zł.
                  Pojawiła się też deska polskich wędlin dojrzewających za 47 zł (obsługa twierdzi że porcja jest niewielka, ale to jedna z trzech restauracji w Polsce serwująca taki specjał), oraz deska wyselekcjonowanych serów kozich za 49 zł.

                  Comment

                  • heckler
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2012.09
                    • 1907

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kelnerzy chodzą bez ładu i składu, nie zauważają gdy przy stolikach z dala od głównego ciągu komunikacyjnego pojawią się nowi goście, nie reagują też na stojące od kilkunastu minut puste kufle. Zapomina też zaabonować proste zamówienia.
                    Od pewnego czasu w tym lokalu takie zachowanie kelnerów to niestety norma. Kiedyś nie wytrzymałem i po tym jak chodzący po ogródku kelner potknął się o kamienną podstawę parasola przy naszym stoliku, a pomimo to nie widział nas siedzących przy nim zgłosiłem problem do kierownika sali. Niby miały być wyciągnięte wnioski i miała być poprawa, ale widzę, że nic się nie zmieniło Wstyd, ale najwidoczniej właścicielom to już zwisa. Mnie zresztą też, bo obecnie piwo warzą słabe i lokal omijam szerokim łukiem .

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #25
                      Odwiedziliśmy 10.02.2023

                      Piwa i jedzenie zrobiły na mnie dobre wrażenie.

                      Próbowałem deskę 4 - Pils, Pszenica, AIPA, Bursztynowe. Było jeszcze jedno sezonowe, ale nie próbowałem, bo nie mój styl - nie pamiętam nawet nazwy.

                      Pils i AIPA najbardziej mi smakowało i na tym bazował wieczór.

                      Obsługa bez zarzutów w naszym wypadku.
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X