Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością noclegu.
Kameralna restauracja zajmuje dwa poziomy. Główna sala jest na dole w centralnej części lokalu.
Z góry nad rozkładem jazdy, na którym wypisane są aktualnie dostępne piwa spogląda na nas lśniąca miedziana warzelnia, a obok widoczna jest reszta instalacji.
Do wyboru są aktualnie 3 piwa:
- Stołowe (Lager) 12º 5% - 12 zł /na zdjęciu/
- Pszeniczne 12,2º 5,2% - 14 zł
- Miodowe 11º 4,5% - 15 zł
Aktualnie warzony jest pils.
Ceny piw za objętość 0,5 litra są dość umiarkowane, a same piwa poprawne.
Najbardziej przypadł mi do gustu Lager, Miodowe niestety przerost słodyczy nad treścią.
Piwa podawane są w firmowym szkle, są też podstawki.
Na wynos póki co nie sprzedają, ale już wkrótce ma to ulec zmianie.
Ciekawostką na rozkładzie jazdy z ofertą piwną, oprócz parametrów piwa jest podawanie daty ich warzenia.
Jako pierwsze uwarzono miodowe w dniu 26 marca, dzień później Lager, a Pszeniczne datowane jest na 19 kwietnia.
Na pochwałę zasługuje wyborna kuchnia.
Jadłospis jest krótki, ale konkretny. Dania podawane są w wykwintny sposób, a ceny do przełknięcia.
Zupy w cenie 15 - 17 zł (do wyboru żur, krem z cukinii i świeżych pomidorów, oraz chrzanowa z boczkiem).
Przystawki 37 - 39 zł (carpaccio z polędwicy wołowej, krewetki w cieście piwnym, sałatki z kurczakiem lub tofu).
Dania główne w cenie 37 - 63 zł (golonka, udko z gęsi, burger, żeberka, stek, rolada śląska, risotto, tafelslitz).
Obsługa profesjonalna i uprzejma, lokal czysty, biesiadę umila cicha muzyka.
Restauracja czynna codziennie od 12:00 do 22:00 (piątki i soboty do 1 w nocy).
Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością noclegu.
Kameralna restauracja zajmuje dwa poziomy. Główna sala jest na dole w centralnej części lokalu.
Z góry nad rozkładem jazdy, na którym wypisane są aktualnie dostępne piwa spogląda na nas lśniąca miedziana warzelnia, a obok widoczna jest reszta instalacji.
Do wyboru są aktualnie 3 piwa:
- Stołowe (Lager) 12º 5% - 12 zł /na zdjęciu/
- Pszeniczne 12,2º 5,2% - 14 zł
- Miodowe 11º 4,5% - 15 zł
Aktualnie warzony jest pils.
Ceny piw za objętość 0,5 litra są dość umiarkowane, a same piwa poprawne.
Najbardziej przypadł mi do gustu Lager, Miodowe niestety przerost słodyczy nad treścią.
Piwa podawane są w firmowym szkle, są też podstawki.
Na wynos póki co nie sprzedają, ale już wkrótce ma to ulec zmianie.
Ciekawostką na rozkładzie jazdy z ofertą piwną, oprócz parametrów piwa jest podawanie daty ich warzenia.
Jako pierwsze uwarzono miodowe w dniu 26 marca, dzień później Lager, a Pszeniczne datowane jest na 19 kwietnia.
Na pochwałę zasługuje wyborna kuchnia.
Jadłospis jest krótki, ale konkretny. Dania podawane są w wykwintny sposób, a ceny do przełknięcia.
Zupy w cenie 15 - 17 zł (do wyboru żur, krem z cukinii i świeżych pomidorów, oraz chrzanowa z boczkiem).
Przystawki 37 - 39 zł (carpaccio z polędwicy wołowej, krewetki w cieście piwnym, sałatki z kurczakiem lub tofu).
Dania główne w cenie 37 - 63 zł (golonka, udko z gęsi, burger, żeberka, stek, rolada śląska, risotto, tafelslitz).
Obsługa profesjonalna i uprzejma, lokal czysty, biesiadę umila cicha muzyka.
Restauracja czynna codziennie od 12:00 do 22:00 (piątki i soboty do 1 w nocy).
Comment