Gliwice, Stefana Wyszyńskiego 14C, Miedziana-craft beer&chill

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Gliwice, Stefana Wyszyńskiego 14C, Miedziana-craft beer&chill

    Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
    Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja odpowiednio po 400 l każdy. Wszystko wykonała firma z Gliwic- Zoneup.
    Miedziana-craft beer&chill, bo tak brzmi pełna nazwa browaru to lokal tuz przy głównej ulicy, ale za to z bardzo fajnym wystrojem. Żyrandole z kegów, robią robotę, do tego cegła, a na ścianach gitary i zdjęcia rockowych gwiazd. Jest klimat i na szczęście z głośników nie leci RMF, a fajne rockowe kawałki. Należy dodać, że lokal jest pietrowy.

    Do jedzenia można zamówić hamburgery, żeberka, schab, frryty itp. typowe dla naszych lokali dania. Nie próbowałem, ale widziałem, że porcje podają zacne.
    Natomiast jeżeli chodzi o piwo, to browar chwali się bogata oferta aż 6 piw:

    - Pszenica z marakują nie wiem kto je wymyślił, ale smakuje jak niedorobiony sour, wstrętne.
    - Miedziane, cóż, szału nie ma, jest słodkawo, ale jest pijalne, tak jedno i uciekać do konkurencji

    - Pils
    - Miodowe
    - Ale mango
    - Porter

    Tylko co z tego skoro tylko dwa pierwsze to ich własna produkcja. Pozostałe cztery piwa pochodzą z browaru Reden w Chorzowie. Jak dla mnie to powinni karać za takie krętactwo.
    Nigdzie takiej informacji nie ma, a jak jesteś zwykłym Kowalskim i się nie zapytasz, to pijesz piwo z obcego browaru, a oceniasz jak by był od nich. Fujj... wstyd.
    Otwarci są codziennie od godziny 12, a w soboty od 15.



    Niezbyt ciekawa lokalizacja, jedna z sal na parterze, główna sala z barem, warzelnią, tankami , otwarty aneks kuchenny, mozna podziwiać prace kucharzy, bar, a na jego końcu stoja dwa wspomniane tanki.

    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Warzelnia, zbiornik na wodę, tanki, oraz dwa piwa warzone na miejscu- pszenica i miedziane.
    Attached Files

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      Podobno w soboty teraz czynne jest od 13:00.
      WIadomo czy nadal mają tylko 2 swoje piwa?

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4698

        #4
        Byliśmy 21.06.2023 i swoje piwo mieli tylko jedno. Oczywiście młody kelner nie świadom, że właśnie jesteśmy po wizycie u Pawła w Browarze Reden, "wyśpiewał" formułkę o pięciu miejscowych piwach. Nikt choć trochę zorientowany patrząc na filigranową warzelnię oczywiście w to nie uwierzy. Poprosiliśmy sympatycznego kelnera wyłącznie o piwo tu uwarzone a nie w Redenie, na co z uśmiechem odpowiedział, że skoro wiemy o co chodzi to miejscowe jest tylko piwo o nazwie
        - "Miedziane". I rzeczywiście było takiego koloru, mętne, piana gęsta lekko beżowa, jednak dość szybko znikła do obrączki na powierzchni. Piwo nisko wysycone, w aromacie lekki słód i kompotowa owocowość śliwek węgierek. W smaku treściwe, z lekkim masełkiem, wytrawność ciemnych owoców o solidnej ciasteczkowej podbudowie słodowej (takie ciasto ze śliwkami). Kelner nie znał parametrów ale wyglądało na około 14-15°Blg. Smaczne, cena 16 zł.

        Miejsce fajne, miedziana warzelnia ładnie komponuje się z czerwoną cegłą ścian, fajnie prezentują się na nich przecięte kegi nad starymi zdjęciami rockowych ikon (Hendrix, Jenis Joplin, Led Zeppelin, itp.) i całe użyte jako zwisające żyrandole. Otwarta kuchnia pozwala na podglądanie pracy kucharzy jednak szwankuje wentylacja, więc siedzi się w oparach zapachów smażonych potraw. Jest alternatywa w postaci przyjemnej sali na górze, jednak o godzinie 16 była jeszcze nieczynna.
        Koledzy konsumujący byli z jedzenia zadowoleni.
        Nie ma szkła firmowego ale są podkładki.

        Na fotce "Miedziane".

        Click image for larger version

Name:	DSC07115.JPG
Views:	243
Size:	44,3 KB
ID:	2334609

        Comment

        • pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2010.01
          • 1566

          #5
          Odwiedziliśmy ten mini minibrowar w ostatni piątek.
          Byliśmy na miejscu o 13.00 zaraz po otwarciu.
          Lokal ma kapitalny wystrój, zarówno dolna jak i górna sala są w klimacie amerykańskich pubów, gdzie grana jest dobra muzyka rockowa.
          I tu niespodzianka, przy barze spotkałem Walusia, czyli gitarzystę i muzyka rockowego Mietall Walu. Okazało się że Waluś aktywnie działa w lokalu organizując tu rozmaite koncerty. W lokalu występował już m in. Zbigniew Hołdys, Muniek Staszczyk, Czesław Mozil.

          Jeśli chodzi o temat podstawowy, czyli piwo to niestety potwierdzam wszystko to, co napisali moi poprzednicy.
          Sympatyczna kelnerka zapytana o szczegóły dotyczące tego co jest i skąd jest na kranach wyrecytowała formułkę, a następnie zaprzeczyła jakoby piwo pochodziło z Redena, ponieważ współpraca już się skończyła. Nie dając za wygraną brnąłem w temat dalej i po krótkich konsultacjach przy barze potwierdzono jednak, że piwo pochodzi z Redena, jednak które konkretnie rodzaje (tego dnia na kranach było 5) są z Redena, a które od nich już się nie dowiedziałem.
          Próbowałem wszystkich pięciu piw, czyli: Lagera (na zdjęciu), Ciemnego Lagera, Pszenicznego, Mango ALE, oraz IPA.
          Może ktoś z forumowiczów rozszyfruje które piwo może być od nich?
          W karcie menu informacje o piwie również zdawkowe, a właściwie żadne, tak samo jeśli chodzi o cenę za konkretny rodzaj piwa. Jak dla mnie to niepoważne.
          Wszystkie próbowane piwa reprezentowały wysoki poziom.

          Kuchnia również zasługuje na wysoką ocenę. Próbowałem żuru śląskiego za 23 zł, oraz krupnioków za 28 zł podanych w niezwykle wykwintny sposób z dodatkiem jabłek, ogórków kiszonych, musztardy francuskiej i boczku.
          Attached Files

          Comment

          • pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2010.01
            • 1566

            #6
            Krupnioki.
            Attached Files

            Comment

            • woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1553

              #7
              Byłem wczoraj i również było na kranie pięć piw.Kelnerka powiedziała że warzone na miejscu.Niby w lokalu leżały worki z słodem.Za to butelkowe piwa są z....Tarnowskich Gór.
              mb WOS

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4458

                #8
                A jaki to browar funkcjonuje w Tarnowskich Górach?

                Comment


                • e-prezes
                  e-prezes commented
                  Editing a comment
                  Pewnie chodzi o kontraktowca, który bierze piwa z Raciborza.
              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23925

                #9
                Z insiderowych informacji wynika, że piwa własnego tu póki co obecnie nie ma i raczej jest wątpliwe że będzie.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                Przetwarzanie...
                X