Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
W browarze pracują we dwóch - Remkowi pomaga jeszcze Sebastian. Wystartował na jesieni 2022 w samym centrum Katowic, 5 minut od dworca PKP i już same umiejscowienie browaru jest dość niespotykane jak na polskie warunki. Mieści się w starej kamienicy, by do niego trafić trzeba przejść bramę, potem wewnętrzne podwórze i drugą bramę. Lokal dość długo stał pusty, a wcześniej działała tu piekarnia.
Dwunaczyniowa warzelnia pochodzi z dobrze znanej firmy RC Tronik z Piekar Śląskich i ma wybicie 5 hl. Była ona skonstruowana według wskazówek Remka by można było warzyć piwa o wysokim Blg. W 99% przypadków tankofermentory mają w stosunku do wybicia warzelni równą lub wielokrotną pojemność, tu natomiast jest odwrotnie - są malutkie, po 250 l . Za to jest ich aż 48 (rodem z Chin) i mają możność przemieszczania się dzięki wyposażeniu ich w kółka. Po napełnieniu można łatwo je przepchnąć do którejś z dwóch chłodni w przypadku piw dolnej fermentacji. Górniaki mogą pozostać poza chłodniami gdyż stara kamienica o grubych murach nie nagrzewa się nawet w lecie, a także zbytnio nie wychładza w zimie, choć pomieszczenia gdzie mieści się browar nie mają żadnego ogrzewania.
Oprócz "jeżdżących" zbiorników są też 2 stacjonarne tanki leżakowe o pojemności po 5 hl.
Do warzenia stosowane są głównie słody Weyermann. Natomiast drożdże piwne są pozyskiwane z Uniwersytetu Śląskiego gdzie w prowadzone są nad nimi badania, a browarek we współpracy wdraża się je do produkcji.
Znaczna większość piw jest rozlewana w beczki i sprzedawana w Absurdalnej. Niewielkie ilości trafiają też do butelek dostępnych tak w knajpie jak i miejscowych sklepach piwnych. Rozlew odbywa się na ręcznej 4-drożnej nalewarce, butelki mogą być pasteryzowane w skrzynkowym pasteryzatorze zanurzeniowym.
Jak widać jest to raczej niestandardowy browarek jak na nasz kraj, choć w Czechach nie był by wyjątkiem. Co ciekawe raczej nie spotkamy tu dwóch identycznych warek. Do tej pory było ich około 100 i każde piwo było inne - cały przekrój styli, także eksperymentów, a czasem z zaskakującymi dodatkami. Jeśli ktoś sobie wymyśli jakieś eksperymentalne piwo to Remek zaprasza - chętnie wypróbuje pomysł.
Tak więc próbując piw w browarku można by przebywać długo, ja zostałem poczęstowany z tanków pięcioma (Remek chciał kontynuować ale pociąg by nie poczekał). Był to Rauchbock jabłkowy, IPA na polskich chmielach, Pils, Bragot na miodzie spadziowym, Porter - każde pyszne i nietuzinkowe. Tylko pozazdrościć mieszkańcom Katowic i okolic, że mają w Absurdalnej stały dostęp do wciąż nowych piw ze StarKraft. Inni mogą liczyć na spróbowanie na czołowych festiwalach piwnych - ostatnio na Warszawskim, następnym będzie WFDP. Polecam!
Dziękując za umożliwienie zwizytowania browarku życzę kolejnych udanych i ciekawych piw.
Na fotkach: 1.Browarek mieści się na parterze tej kamienicy (wejście z bramy) 2.Warzelnia 3.Tankofermentory "jeżdżące" 4.Tu zajechały do chłodni
W browarze pracują we dwóch - Remkowi pomaga jeszcze Sebastian. Wystartował na jesieni 2022 w samym centrum Katowic, 5 minut od dworca PKP i już same umiejscowienie browaru jest dość niespotykane jak na polskie warunki. Mieści się w starej kamienicy, by do niego trafić trzeba przejść bramę, potem wewnętrzne podwórze i drugą bramę. Lokal dość długo stał pusty, a wcześniej działała tu piekarnia.
Dwunaczyniowa warzelnia pochodzi z dobrze znanej firmy RC Tronik z Piekar Śląskich i ma wybicie 5 hl. Była ona skonstruowana według wskazówek Remka by można było warzyć piwa o wysokim Blg. W 99% przypadków tankofermentory mają w stosunku do wybicia warzelni równą lub wielokrotną pojemność, tu natomiast jest odwrotnie - są malutkie, po 250 l . Za to jest ich aż 48 (rodem z Chin) i mają możność przemieszczania się dzięki wyposażeniu ich w kółka. Po napełnieniu można łatwo je przepchnąć do którejś z dwóch chłodni w przypadku piw dolnej fermentacji. Górniaki mogą pozostać poza chłodniami gdyż stara kamienica o grubych murach nie nagrzewa się nawet w lecie, a także zbytnio nie wychładza w zimie, choć pomieszczenia gdzie mieści się browar nie mają żadnego ogrzewania.
Oprócz "jeżdżących" zbiorników są też 2 stacjonarne tanki leżakowe o pojemności po 5 hl.
Do warzenia stosowane są głównie słody Weyermann. Natomiast drożdże piwne są pozyskiwane z Uniwersytetu Śląskiego gdzie w prowadzone są nad nimi badania, a browarek we współpracy wdraża się je do produkcji.
Znaczna większość piw jest rozlewana w beczki i sprzedawana w Absurdalnej. Niewielkie ilości trafiają też do butelek dostępnych tak w knajpie jak i miejscowych sklepach piwnych. Rozlew odbywa się na ręcznej 4-drożnej nalewarce, butelki mogą być pasteryzowane w skrzynkowym pasteryzatorze zanurzeniowym.
Jak widać jest to raczej niestandardowy browarek jak na nasz kraj, choć w Czechach nie był by wyjątkiem. Co ciekawe raczej nie spotkamy tu dwóch identycznych warek. Do tej pory było ich około 100 i każde piwo było inne - cały przekrój styli, także eksperymentów, a czasem z zaskakującymi dodatkami. Jeśli ktoś sobie wymyśli jakieś eksperymentalne piwo to Remek zaprasza - chętnie wypróbuje pomysł.
Tak więc próbując piw w browarku można by przebywać długo, ja zostałem poczęstowany z tanków pięcioma (Remek chciał kontynuować ale pociąg by nie poczekał). Był to Rauchbock jabłkowy, IPA na polskich chmielach, Pils, Bragot na miodzie spadziowym, Porter - każde pyszne i nietuzinkowe. Tylko pozazdrościć mieszkańcom Katowic i okolic, że mają w Absurdalnej stały dostęp do wciąż nowych piw ze StarKraft. Inni mogą liczyć na spróbowanie na czołowych festiwalach piwnych - ostatnio na Warszawskim, następnym będzie WFDP. Polecam!
Dziękując za umożliwienie zwizytowania browarku życzę kolejnych udanych i ciekawych piw.
Na fotkach: 1.Browarek mieści się na parterze tej kamienicy (wejście z bramy) 2.Warzelnia 3.Tankofermentory "jeżdżące" 4.Tu zajechały do chłodni
Comment