Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

    #1

    Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft

    Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
    W browarze pracują we dwóch - Remkowi pomaga jeszcze Sebastian. Wystartował na jesieni 2022 w samym centrum Katowic, 5 minut od dworca PKP i już same umiejscowienie browaru jest dość niespotykane jak na polskie warunki. Mieści się w starej kamienicy, by do niego trafić trzeba przejść bramę, potem wewnętrzne podwórze i drugą bramę. Lokal dość długo stał pusty, a wcześniej działała tu piekarnia.
    Dwunaczyniowa warzelnia pochodzi z dobrze znanej firmy RC Tronik z Piekar Śląskich i ma wybicie 5 hl. Była ona skonstruowana według wskazówek Remka by można było warzyć piwa o wysokim Blg. W 99% przypadków tankofermentory mają w stosunku do wybicia warzelni równą lub wielokrotną pojemność, tu natomiast jest odwrotnie - są malutkie, po 250 l . Za to jest ich aż 48 (rodem z Chin) i mają możność przemieszczania się dzięki wyposażeniu ich w kółka. Po napełnieniu można łatwo je przepchnąć do którejś z dwóch chłodni w przypadku piw dolnej fermentacji. Górniaki mogą pozostać poza chłodniami gdyż stara kamienica o grubych murach nie nagrzewa się nawet w lecie, a także zbytnio nie wychładza w zimie, choć pomieszczenia gdzie mieści się browar nie mają żadnego ogrzewania.
    Oprócz "jeżdżących" zbiorników są też 2 stacjonarne tanki leżakowe o pojemności po 5 hl.
    Do warzenia stosowane są głównie słody Weyermann. Natomiast drożdże piwne są pozyskiwane z Uniwersytetu Śląskiego gdzie w prowadzone są nad nimi badania, a browarek we współpracy wdraża się je do produkcji.
    Znaczna większość piw jest rozlewana w beczki i sprzedawana w Absurdalnej. Niewielkie ilości trafiają też do butelek dostępnych tak w knajpie jak i miejscowych sklepach piwnych. Rozlew odbywa się na ręcznej 4-drożnej nalewarce, butelki mogą być pasteryzowane w skrzynkowym pasteryzatorze zanurzeniowym.
    Jak widać jest to raczej niestandardowy browarek jak na nasz kraj, choć w Czechach nie był by wyjątkiem. Co ciekawe raczej nie spotkamy tu dwóch identycznych warek. Do tej pory było ich około 100 i każde piwo było inne - cały przekrój styli, także eksperymentów, a czasem z zaskakującymi dodatkami. Jeśli ktoś sobie wymyśli jakieś eksperymentalne piwo to Remek zaprasza - chętnie wypróbuje pomysł.
    Tak więc próbując piw w browarku można by przebywać długo, ja zostałem poczęstowany z tanków pięcioma (Remek chciał kontynuować ale pociąg by nie poczekał). Był to Rauchbock jabłkowy, IPA na polskich chmielach, Pils, Bragot na miodzie spadziowym, Porter - każde pyszne i nietuzinkowe. Tylko pozazdrościć mieszkańcom Katowic i okolic, że mają w Absurdalnej stały dostęp do wciąż nowych piw ze StarKraft. Inni mogą liczyć na spróbowanie na czołowych festiwalach piwnych - ostatnio na Warszawskim, następnym będzie WFDP. Polecam!

    Dziękując za umożliwienie zwizytowania browarku życzę kolejnych udanych i ciekawych piw.

    Na fotkach: 1.Browarek mieści się na parterze tej kamienicy (wejście z bramy) 2.Warzelnia 3.Tankofermentory "jeżdżące" 4.Tu zajechały do chłodni
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

    #2
    5.Tanki leżakowe 5 hl 6.Pasteryzator skrzynkowy 7.Napelniarka do butelek

    Click image for larger version

Name:	DSC09371.jpg
Views:	164
Size:	27,6 KB
ID:	2339151 Click image for larger version

Name:	DSC09376.jpg
Views:	164
Size:	29,4 KB
ID:	2339152 Click image for larger version

Name:	DSC09377.jpg
Views:	167
Size:	29,8 KB
ID:	2339153

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24013

      #3
      Fajnie Te fermentory na kółkach to ciekawa sprawa, w wielu browarach gdzie celnicy nie mają zaufania do społeczeństwa muszą być przytroczone i przyplombowane do podłoża
      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2024-04-12, 06:27.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        To zależy, które zbiorniki. Te wymiarowane przez GUM tak. Jeśli wymiarowana była warzelnia i podmiot rozlicza się z przedpłaty akcyzy to zbiorniki fermentacyjne i leżakowe nie muszą. Poza tym celnicy starej daty trzymają się literalnie przepisów z PRL, ale ich już nie ma dużo.

    Related Topics

    Collapse

    • Warzywo
      15-16 maja łaskawy pan popuszcza smyczkę niewolnikom
      Warzywo
      Trzeba korzystać bo wiecie rozumiecie potem będzie 15 fala i już "wieczna pandemia"

      Ja w sobotę koncentruję się na swoich barach osiedlowych, może zaliczę Hopito ale to w nocy około zerowej, i może Pod Kopytem kto wie (kto chciałby to niech mnie łapie telefonicznie)...
      2021-05-12, 20:27
    • ART
      Opole, 1-go Maja, Cuda na barze
      ART
      Co prawda jeszcze nie otwarte, ale lokal oklejony i kartka wisi o poszukiwanych pracownikach. Na parterze nowego budynku hotelu Weneda.
      2021-10-23, 12:50
    • dadek
      Szklarska Poręba, 1 maja 11, Browar Mariental/Oberża U Hochoła
      dadek
      Browar w Szklarskiej Porębie zainstalowano w istniejącej "od zawsze" Oberży u Hochoła. To piękny, stary, dwupiętrowy dom znajdujący się pod stałym nadzorem konserwatora zabytków. Budulcem był tu kamień, cegły jak i drewno. Niegdyś funkcjonował tu także hotel, obecnie nie ma...
      2021-06-24, 18:43
    • bastion
      Słowacja, Liptovsky Mikulas, Drużstevna 5, Pivovar Nilio.
      bastion
      Wpaść na pomysł żeby na Słowacji otworzyć mikrus warzący tylko piwa bezalkoholowe, to sytuacja jak na razie bez precedensu.
      Mieści się on we wschodniej części miasta w dzielnicy przemysłowej. Jest tam kilka działających za czasów słusznie minionych zakładów, dzisiaj zagospodarowanych...
      2022-11-14, 21:02
    • pebejot
      Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
      pebejot
      Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
      W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
      2025-01-25, 22:06
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...