Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft

    Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
    W browarze pracują we dwóch - Remkowi pomaga jeszcze Sebastian. Wystartował na jesieni 2022 w samym centrum Katowic, 5 minut od dworca PKP i już same umiejscowienie browaru jest dość niespotykane jak na polskie warunki. Mieści się w starej kamienicy, by do niego trafić trzeba przejść bramę, potem wewnętrzne podwórze i drugą bramę. Lokal dość długo stał pusty, a wcześniej działała tu piekarnia.
    Dwunaczyniowa warzelnia pochodzi z dobrze znanej firmy RC Tronik z Piekar Śląskich i ma wybicie 5 hl. Była ona skonstruowana według wskazówek Remka by można było warzyć piwa o wysokim Blg. W 99% przypadków tankofermentory mają w stosunku do wybicia warzelni równą lub wielokrotną pojemność, tu natomiast jest odwrotnie - są malutkie, po 250 l . Za to jest ich aż 48 (rodem z Chin) i mają możność przemieszczania się dzięki wyposażeniu ich w kółka. Po napełnieniu można łatwo je przepchnąć do którejś z dwóch chłodni w przypadku piw dolnej fermentacji. Górniaki mogą pozostać poza chłodniami gdyż stara kamienica o grubych murach nie nagrzewa się nawet w lecie, a także zbytnio nie wychładza w zimie, choć pomieszczenia gdzie mieści się browar nie mają żadnego ogrzewania.
    Oprócz "jeżdżących" zbiorników są też 2 stacjonarne tanki leżakowe o pojemności po 5 hl.
    Do warzenia stosowane są głównie słody Weyermann. Natomiast drożdże piwne są pozyskiwane z Uniwersytetu Śląskiego gdzie w prowadzone są nad nimi badania, a browarek we współpracy wdraża się je do produkcji.
    Znaczna większość piw jest rozlewana w beczki i sprzedawana w Absurdalnej. Niewielkie ilości trafiają też do butelek dostępnych tak w knajpie jak i miejscowych sklepach piwnych. Rozlew odbywa się na ręcznej 4-drożnej nalewarce, butelki mogą być pasteryzowane w skrzynkowym pasteryzatorze zanurzeniowym.
    Jak widać jest to raczej niestandardowy browarek jak na nasz kraj, choć w Czechach nie był by wyjątkiem. Co ciekawe raczej nie spotkamy tu dwóch identycznych warek. Do tej pory było ich około 100 i każde piwo było inne - cały przekrój styli, także eksperymentów, a czasem z zaskakującymi dodatkami. Jeśli ktoś sobie wymyśli jakieś eksperymentalne piwo to Remek zaprasza - chętnie wypróbuje pomysł.
    Tak więc próbując piw w browarku można by przebywać długo, ja zostałem poczęstowany z tanków pięcioma (Remek chciał kontynuować ale pociąg by nie poczekał). Był to Rauchbock jabłkowy, IPA na polskich chmielach, Pils, Bragot na miodzie spadziowym, Porter - każde pyszne i nietuzinkowe. Tylko pozazdrościć mieszkańcom Katowic i okolic, że mają w Absurdalnej stały dostęp do wciąż nowych piw ze StarKraft. Inni mogą liczyć na spróbowanie na czołowych festiwalach piwnych - ostatnio na Warszawskim, następnym będzie WFDP. Polecam!

    Dziękując za umożliwienie zwizytowania browarku życzę kolejnych udanych i ciekawych piw.

    Na fotkach: 1.Browarek mieści się na parterze tej kamienicy (wejście z bramy) 2.Warzelnia 3.Tankofermentory "jeżdżące" 4.Tu zajechały do chłodni
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    5.Tanki leżakowe 5 hl 6.Pasteryzator skrzynkowy 7.Napelniarka do butelek

    Click image for larger version

Name:	DSC09371.jpg
Views:	149
Size:	27,6 KB
ID:	2339151 Click image for larger version

Name:	DSC09376.jpg
Views:	148
Size:	29,4 KB
ID:	2339152 Click image for larger version

Name:	DSC09377.jpg
Views:	149
Size:	29,8 KB
ID:	2339153

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23956

      #3
      Fajnie Te fermentory na kółkach to ciekawa sprawa, w wielu browarach gdzie celnicy nie mają zaufania do społeczeństwa muszą być przytroczone i przyplombowane do podłoża
      Last edited by ART; 2024-04-12, 06:27.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        To zależy, które zbiorniki. Te wymiarowane przez GUM tak. Jeśli wymiarowana była warzelnia i podmiot rozlicza się z przedpłaty akcyzy to zbiorniki fermentacyjne i leżakowe nie muszą. Poza tym celnicy starej daty trzymają się literalnie przepisów z PRL, ale ich już nie ma dużo.
    Przetwarzanie...
    X